Диана Искрева НСО “Земя завинаги”

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
РАБОТНА ГРУПА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
Advertisements

Изготвили: Преслав Дурев Виктор Георгиев от 5 а клас
Регионалната иновационна стратегия и Регионалният план за развитие Информационен ден 15 декември 2005 г., Пловдив доц. Петкан Илиев, съветник, Фондация.
АКТУАЛИЗИРАН ДОКУМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД Изготвил: Прайм Консултинг.
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ОКОЛНА СРЕДА.
Александър Иванов Експерт, МОСВ
Анализ на промените и тенденциите на индикаторите, отчитащи прилагането на Конвенциите от Рио за периода г. Ноември, 2017 г.
Регионално инвестиционно планиране в новоконсолидирани територии
Сключен Договор № 06/321/01033/ между община Роман и ДФ”Земеделие” за БФП за проект„Реконструкция на уличната водопроводна мрежа с. Кунино –
КАМПАНИЯ НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ СЕПТЕМВРИ 2016 Г.
2020 г г Заложени цели за 2020 г. Не повече от 388
Йоан Иванов, Николай Симеонов, Мирослав Шабарков
Механизми и инструменти за финансиране на ВиК сектора
ПРОЕКТ № BG16RFOP С01 „ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ МЕРКИ, ЗА ЗНАЧИТЕЛНО НАМАЛЯВАНЕ НА СПЕЦИФИЧНАТА КОНСУМАЦИЯ НА ЕНЕРГИЯ И ПОВИШАВАНЕ.
ЕФЕКТИВНИ МЕРКИ ЗА ПРОДУКТИВНОСТТА И БЕЗОПАСНОСТТА НА ДМР
БЕНЕФИЦИЕНТ: ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ ЕООД гр. ЯМБОЛ
Препис на презентация:

Диана Искрева НСО “Земя завинаги” Повишаване капацитета за мобилизиране на гражданското общество в селските райони за устойчиви услуги по водоснабдяване и санитария Диана Искрева НСО “Земя завинаги”

Изпълнител на проекта: Фондация „Земя завинаги” Финансираща институция: Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Тематичен фонд „Участие на гражданското общество”

Съдържание Санитарни системи за събиране и пречистване на отпадъчни води; Изкуствени влажни зони; Иновативни санитарни системи; Бариери; Опростени канализационни системи.

Not one solution fits all 4 4

Коя санитарна система или система за събиране на отпадъчните води е най-добра? 5

Централизирана система

Полу-централизирана система 7

Система ин-ситу 8

Комбинирана ин-ситу и централизирана система 9

Няма система, която да отговаря на нуждите на всички Избор на най-добрата санитарна система и система за събиране на отпадъчните води Няма система, която да отговаря на нуждите на всички Зависи от особеностите на селището Наличност на вода, качество и потребление Гъстота на застрояването / наличие на терени Потенциал за използване отново на водата и хранителните вещества Състояние на почвите и климата …

Инструменти за информиран избор Сравнение на различните концепции / варианти (събиране на отпадъчни води, пречистване и използване отново); Сравняване на разходите за цялостната система (инвестиция, оперативни и управленски разходи за напр. период от 50 години).

Инструменти за информиран избор Законодателни изисквания: опазване на водите и околната среда, здравето на хората и др. Индивидуални предпочитания базирани на култура, религия, възпитание и др. Финансови възможности, приоритети и др.

Изкуствена влажна зона – Залесен / затревен почвен филтър - Схема Вертикален поток Хоризонтален поток Source: www.bodenfilter.de 13 13

Размери на съоръжението Зависи от броя на потребителите и от типа потребление и санитарна инфраструктура, която използва домакинството: 2 - 4 кв. м на човек за семейните филтрите.

Предварително физическо пречистване Краен резултат

16 16

Бразилия: много богат район… 17

Разходи за опростена канализационна система Бразилия Ю. Африка Опростена канализация: US$ 56 на връзка Конвенционална: US$ 94 1997 Опростена канализация: €250−300 на връзка Конвенционална: €600−700 2002 18

Опростена канализационна система Малките потоци се държат по-добре в тесни тръби; Не е необходимо санитарната система да е сложна и скъпа!

Изкуствена влажна зона за ин-ситу пречистване на битови води в Хановер, Германия

Изкуствена влажна зона за пречистване на сиви води ин-ситу в Хамбург, Германия

Полу-централизирана изкуствена влажна зона Стотици примери в Германия и Австрия Тук: снимки от Брук, 30 семейства

Предимства на изкуствените влажни зони (залесени почвени филтри) Добра ефективност (отстраняване на ХПК и хранителни вещества); По-евтини от конвенциалните технически системи (оперативни и управленски разходи); Малко, ако изобщо имат, електро-механични съоръжения; Нулева или ниска консумация на електроенергия; Лесно опериране и управление; Няма миризма, няма мухи; Природни системи, естетически изглед.

Нови санитарни концепции, Германия Писоари без промиваен с вода, разделяне на урината Цистерни за складиране на урината Компостиране на фекалиите Изкуствени влажни зони за сиви води

Нова санитарна система – планински хотел в Австрия Първично третиране Изкуствена влажна зона

“Градинска” тоалетна

ЕкоСан тоалетна

ЕкоСан тоалетна 2

Разделната тоалетна отблизо

Устойчива санитарна система

Тоалетна, баня, кухня с пречистване – вертикален филтър

Вертикален филтър

Филтър за пречистване на отпадъчни води

Благодаря за вниманието!