Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Александър Иванов Експерт, МОСВ

Сходни презентации


Презентация по темата: "Александър Иванов Експерт, МОСВ"— Препис на презентация:

1 Александър Иванов Експерт, МОСВ
НОВИ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА БИООТПАДЪЦИ И ТРЕТИРАНЕ НА БИОРАЗГРАДИМИТЕ ОТПАДЪЦИ Александър Иванов Експерт, МОСВ

2 Подобрено е съдържанието на текстовете по отношение изискванията за използване на утайки от ПСОВ за процеса на компостиране, коригирани са препратките към таблиците в наредбата с цел по – ефективно приложение. Добавено е определението за „оборска тор”, предвид това, че същата попада в обхвата на наредбата. Допълнение на областите на употреба на стабилизираната органична фракция и ферментационния продукт – запръстяване на депа и земеделие. Въвеждат се допълнителни изисквания към стабилизираната органична фракция и ферментационния продукт, предвид новите области на употреба: ПРОЕКТ НА ПМС/МС/срок Оборска тор-анаеробни инсталции/проверки. Разширява се обхвата на допустимите области на употреба на стабилизираната органична фракция от процеса на механично-биологично третиране (използване за запръстяване на депа) и ферментационния продукт, получен в резултат на анаеробно третиране на биоразградими отпадъци (използване за земеделие) с цел спазване на йерархията за управление на отпадъците и изпълнение на целта за намаляване на количеството депонирани биоразградими отпадъци с 35% до 2020 г. и облекчаване на дейността на операторите на МБТ, инсталациите за анаеробно третиране, както и на депата, като се дава възможност за по-икономически изгодно и ефективно оползотворяване на стабилизираната органична фракция и ферментационния продукт, вместо тяхното депониране.

3 „Максималното количество стабилизирана органична фракция от МБТ, което може да се използва за ежедневно запръстяване на депонирани отпадъци в депа за неопасни отпадъци, се определя в съответствие с условията на комплексното разрешително на депото и в зависимост от нуждите на технологичните процеси“. „Максималното количество ферментационен продукт и органичен почвен подобрител от процеса на анаеробно разграждане, което може да се използва върху земеделски земи е 50 t/ha сухо вещество в рамките на 4-годишен период и не трябва да се надвишава 170 кг от общото количество азот на хектар за година“. Стойностите за ферм. продукт са съгласувани с Института по почвознание „Пушкаров“ и МЗХГ. Съгласно настоящитите текстове в Наредбата, изискванията за качество на фермент. продукт бяха идентични на компоста, което е и повод за изменение на Наредбата.

4 ОПОС „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“. „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ - срок 28 май 2018 г. „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“. „Проектиране и изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци“. В периода г. са подписани договори с общини РСУО - Сандански, Мадан, Петрич, Разград, Гоце Делчев,Троян, Пазарджик,Велинград,Ракитово, Оряхово, Ботевград и Благоевград. В процедурата участват общо 39 общини от 7 Регионални сдружения.Към момента са подписани договори с община Монтана и община Харманли. Бенефициенти по процедурата са общо 22 общини от 4 РСУО – Асеновград, Златица, Елхово и Шумен. Крайна дата за подаване на документи: 30 април  РСУО – Русе, Бургас и Благоевград като всички са подали пр.пр. и са в процес на оценка.

5 Благодаря за вниманието!


Изтегли ppt "Александър Иванов Експерт, МОСВ"

Сходни презентации


Реклама от Google