Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Комплексен подход при изграждането на Болнична Информационна Система

Сходни презентации


Презентация по темата: "Комплексен подход при изграждането на Болнична Информационна Система"— Препис на презентация:

1 Комплексен подход при изграждането на Болнична Информационна Система
г. Комплексен подход при изграждането на Болнична Информационна Система Проект за интеграция в Токуда Болница София

2 Началото – юни 2004 г.

3 Началото – ноември, 2006 200 души персонал
70 кабинета в медицинския център 25 отделения в стационара 300 легла Началото – ноември, 2006 200 души персонал (сега над 800) 70 кабинета в медицинския център 25 отделения в стационара 300 легла (сега 500, от април – още 500) г.

4 г. Цел и метод Метод: интегриране в единна система на събирането и обработването на информацията за всички дейности в тях Цел: получаване на достатъчна и навреме информация за дейността на лечебните заведения за целите на управлението им Какво сме направили (информационният отдел) за болницата? За какво всъщност е необходимо да се изгражда ИС в една болница? Получаване на достатъчна и навреме информация за дейността на лечебните заведения за целите на управлението им. Как да се получи информация от всички източници? Ключова дума – “интеграция”. Интегриране в единна система на събирането и обработването на всички дейности в тях. В следващите слайдове ще разгледаме как става това при нас. г.

5 Обобщен модел на работа
г. Обобщен модел на работа БД регистрация търсене планиране заявка на услуга(и) Запис в БД плащане изпълнение на услуга(и) Основен момент в работния модел, възприет в МЦ е планирането извършването на услугите: Първична регистрация на всички пациенти (за улесняване на търсенето – издаваме карти) Улеснено и бързо търсене в БД Планиране на прегледите и другите услуги Заявяване на планираните (но и незабавни) услуги към изпълнителите (лекарите) Запис на заявките в БД Заплащане Изпълнение на заявките Запис на резултата от изпълнението (или не-изпълнението, т.е. на статуса на заявката) г.

6 г. Софтуерни модули Управление на пациентския поток и заявки на услуги Управление на складовото стопанство и болничната аптека Назначаване на параклинични изследвания и съхраняване на техните резултати Управление на храненето на пациенти и персонал Управление на счетоводните операции Извършване на калкулации за разходите в болницата Интранет интерфейс към ИС PACS DICOM viewers Личен състав и ТРЗ За регистриране на дейностите във външната аптека За регистриране на дейностите в търговската фирма Управление на потребителите на ИС Реализацията: модулен принцип БИС е изградена върху посочените в предишните два слайда бизнес-модели и е реализирана в 13 модула като всеки един от тях е относително самостоятелен, но и същевременно работи в единен модел на взаимодействие с останалите модули. …Изброяват се модулите В следващите слайдове ще бъдат описани някои функции на системата, които са ключови за дейността на МЦ и стационара. г.

7 Управление на пациентския поток
г. Управление на пациентския поток На първо място – управлението на хаотичния на пръв поглед пациентски поток, движението на отделните пациенти между отделните кабинети и свързаните с това дейности на лекарите и администрацията по регистрацията на всеки един пациент, предоставянето на услугите и тяхното заплащане, съхраняването и намирането на резултатите. г.

8 Управление на пациентския поток
г. Управление на пациентския поток Управление на пациентския поток и заявки на услуги Назначаване на параклинични изследвания и съхраняване на техните резултати PACS DICOM viewers Управление на счетоводните операции Извършване на калкулации за разходите в болницата Интранет интерфейс към ИС На този слайд е показан опростен модел на функционалните връзки и интеграцията на модулите, чрез които се управлява пациентския поток. 1. Модулът за управлението на движението на пациентите и регистрацията на планиранията, заявяването и изпълнението на услугите е тясно свързан с модула за параклиничните изследвания, като част от него е свързана и с PACS системата 2. Същият модул е свързан и с модула за заявяване на медикаменти и консумативи и модулът за заявки за храна 3. Последният от своя страна има директна връзка със управлението на складовите наличности Всички тези модули се обединяват от модула за регистрация на счетоводните операции и свързаните с това калкулационни изчисление за намирането на себестойността на продукта на болницата. Така обединени данните, които се генерират и съхраняват в системата могат да бъдат извлечени от нея чрез специализиран модул за запитвания и отчети , вкл. и задължителните такива периодично към НЗОК и МЗ. Управление на складовото стопанство и болничната аптека Управление на храненето на пациенти и персонал Отчетност към НЗОК и МЗ г.

9 Параклинични изследвания
г. Параклинични изследвания Клинична лаборатория и имунология Клинична патология Клинична микробиология Лаборатория по хемотрансфузиология МултиЛаб Параклиничните изследвания се управляват от специализиран модул обслужващ няколко клинични лаборатории. Моделът на работа е базиран на последователност от: пускане на заявка от даден кабинет или отделение в стационара за конкретен пациент (ИЗ) Отпечатване на уникален бар-код за всеки един спесимен Етикирането на епруветките Изпълнението на изследванията в съответните устройства автоматизирано Изпращането на резултата за финално потвърждение от страна на лабораторния лекар Връщането на потвърдения резултат на заявителя г.

10 г. PACS Важна част от параклиничните изследвания е образната диагностика. В общи линии процесът е същия както при лабораторните изследвания, като заявките за изследванията се генерират от отделенията (кабинетите), а първоначалното разчитане на образите става върху специализирани работни станции чрез които става извличането и обработката на получените образи от включените в системата апарати. Предоставя се възможност на лекарите в отделенията да получават образи и да ги разглеждат на обикновени работни станции чрез специализиран софтуер, т.нар PACS viewers. Всички образи генерирани от апаратите се съхраняват върху дисков масив и могат да бъдат извиквани многократно. г.

11 г. PACS PACS системата е разпределена на няколко етажа (4) като за нея има изградена отделна виртуална мрежа която позволява да се комуникира директно между отделните модалитита (32) и сървъра, така изолирайки трафика на образите от останалата система, което от своя страна намалява значително натоварването на цялата система. В системата са включени всички компютърни томографи, ангиографите, дигитализиращите устройства и принтери, ехографи и графични работни станции. Системата е отворена за всички бъдещи устройства стига те да поддържат DICOM протокола. г.

12 Болнична аптека 5.10.2019 г. Asdfghjklzxcvb
Реализацията на системата за заявка и получаване на медикаменти и консумативи е реализирана чрез централизирана система за управление на складови наличности в която има един основен склад (болничаната аптека) и няколко междинни склада към някои от отделенията и операционния блок. Процесът на заявяване минава през пускане на заявка за всеки един пациент като те се обединяват за всяко отделение в аптеката. Тук важна особеност е предварителното разпечатване в отделението на заявката (т.нар. “лекарствена табела”) която носи в себе си уникален за всяка една табела бар-код който е резултат от изчисляване на съдържанието на документа и е нещо като цифров подпис уникален за всеки един документ. При получаването на електронната заявка в отделението тя се сравнява с бар-кода на документа и при съвпадение заявените медикаменти и консумативи се отпускат на отделението. Цената на отпуснатите материали се калкулира в разходите на всеки един пациент. г.

13 г. Болнично хранене Болничното хранене също се реализира чрез заявки от отделенията към кухненския блок като се посочват индивидуалните диети необходими за храненето на отделните пациенти. Диетите са описани предварително в менюта с точно определени количества от различните хранителни продукти, което се осъществява чрез описването им в системата от специалист-калкулант в кухненския блок. Описаните количества продукти автоматично се заявяват към складовия модул и се осчетоводяват. Разходите се калкулират към обобщените разходи на всеки един пациент. г.

14 Калкулация на разходите
г. Калкулация на разходите Предназначението на модула е: Да извършва разделното отчитане на разходите на организацията Да изчислява пълните разходи на преминалите през здравното заведение пациенти Да остойностява произведената от болничните звена продукция Да изготвя отчети за разходите на отделните звена на организацията за месеца Да изготвя отчети за разходите за предоставените услуги и преди всичко разходите за лечение на всеки преминал през стационара на здравното заведение пациент. г.

15 г.

16 г.

17 г. Мрежа Мрежата е изградена от 4 виртуални мрежи, като по този начин трафикът се сепарира и натоварването, а от там и забавянето на получаването на информация са намалява значително. г.

18 Hardware Servers NEC Express 5800/120Rh-2 NEC Express5800/140Rf-4
NEC FlexPower Server Storages (2) NEC Storage S1400 NEC Storage D3-10 Tape Library (1) Tandberg S24 Library PCs (400) NEC Powermate VL (350, 360, 370, 280)  AMD & Intel Printers Kyocera FS720, FS1030DM, FS1350, FSC5015N, Samsung ML2850, Toshiba S161, Xerox Phaser 3428, HP1018 Switches Allied Telesyn (layer 2 & 3) г.

19 ръст 363% или средно по 11% месечно
г.

20 г.

21 Слънцето изгрява. Подкани го далечна песен на славей.
г. Слънцето изгрява. Подкани го далечна песен на славей. Чора (1729 – 1781) За да завърша все пак на оптимистична нота и за да спазя традицията искам да поздравя аудиторията със следния стих в стил хайку на един от древните майстори на жанра в Япония – поета Чора: Угуисуно тооненицуруру хинодекана. г.


Изтегли ppt "Комплексен подход при изграждането на Болнична Информационна Система"

Сходни презентации


Реклама от Google