Разлог, България www.eurocenter21.eu „ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД Разлог, България www.eurocenter21.eu.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
Advertisements

Ролята на образователния медиатор в училище
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
ЦЕНТЪР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР - ГЛОБАЛ ЕООД
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
ФОРМИРАНЕ НА ЕЗИКОВА ГРАМОТНОСТ В НАЧАЛНА УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ”
Т. 6 Представяне, обсъждане и вземане на решение за изменение на Индикативната годишна работна програма (ИГРП) за 2019 г. на Оперативна програма „Наука.
Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“
ИНФОРМАЦИОНЕН СЕМИНАР 2
Разлог, България „ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД Разлог, България
Диана Атанасова Милева
Проект „Политики за пълноценно европейско развитие на община Никопол”
Външна оценка на проект на ФЗНД „ПО-ЗАЩИТЕНИ ДЕЦА“
Област на интервенция Подобряване на равния достъп до възможностите за учене през целия живот за всички възрастови групи във формален, неформален и неофициален.
Препис на презентация:

Разлог, България www.eurocenter21.eu „ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД Разлог, България www.eurocenter21.eu

КОНФЕРЕНЦИЯ „СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ” 22 февруари 2019 г., гр. Разлог Erasmus+ Стратегически партньорства, Ключова Дейност 2, Обучение на възрастни “Family Literacy Works!” N 2016-1-RO01-KA204-024392 КОНФЕРЕНЦИЯ „СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ” 22 февруари 2019 г., гр. Разлог

ПРОЕКТ “Family Literacy Works!” Продължителност: 30 месеца (Октомври 2016 – Март 2019) КООРДИНАТОР: ASOCIATIA LEARN&VISION, Румъния ПАРТНЬОРИ: „ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД, България Biblioteca Judeteana “Octavian Goga”, Румъния Agrupamento de Escolas Trigal de Santa Maria, Португалия Mestna knjižnica Kranj, Словения Training Center CES, Македония

РЕЗУЛТАТИ Сравнителен анализ на програми и практики за семейна грамотност в страните на партньорите (Румъния, България, Словения, Македония и Португалия); Професионален профил на фасилитатора на семейна грамотност; Учебна програма, методология и материали за обучение на фасилитатори на семейна грамотност   

СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ Грамотността в днешно време е комплексен термин,който е от ключово значение за икономическото и обществено развитие като цяло. Грамотността през 21 век надхвърля границите на основните умения за четене и писане. Това е процеса на ученето през целия живот. В семейната среда също могат да бъдат идентифицирани различни видове грамотност, важни за развитието както на децата, така и на възрастните: начална грамотност, математическа грамотност, информационна и дигитална грамотност, грамотност за природни науки, музикална грамотност, здравна грамотност, функционална грамотност, грамотност при възрастни.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОФИЛ НА ФАСИЛИТАТОРА НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ Дефиниция на фасилитатор (Хоган): Самоаналитична и фокусирана в работата си личност, която притежава широк набор от човешки, работни и технически знания и умения, в комбинация с богата гама от натрупан опит, така че да може успешно да направлява група от хора по посока на постигането на общата цел.” Фасилитаторът на семейна грамотност е професионалист, който направлява или подпомага семействата в постигането на тяхната обща цел в областта на семейната грамотност или образованието. Той/тя могат да работят в различни роли и в два различни етапа на действие: като лице, което разработва и развива програми за семейна грамотност и като техен доставчик.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОФИЛ НА ФАСИЛИТАТОРА НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ 6 области на ключови компетентности на фасилитатора на семейна грамотност: 1. Професионални компетентности: a) Осъзнаване на важността на семейната грамотност; б) Промотиране на семейната грамотност на всички нива, например в образователната система, в различни възрастови групи, при групи със различен социален произход и др. ; в) Инкорпориране на моделите на семейна грамотност в местните условия; г) Идентифициране и оценка на потребностите в местните условия; д) Промотиране и насърчаване на семейната грамотност в различни социални и културни условия.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОФИЛ НА ФАСИЛИТАТОРА НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ 2. Компетентности в областта на педагогиката и андрагогиката: a) Автономно разработване на план за осъществяване на обучително занятие и програми за семейна грамотност; б) Мониторинг и оценка на напредъка на индивидуално и групово ниво; в) Промотиране на ученето и предоставяне на адекватна подкрепа; г) Подкрепа и промотиране на неформалното учене през целия живот; д) Трансфер на знания и опит в учебния процес.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОФИЛ НА ФАСИЛИТАТОРА НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ 3. Компетентности за фасилитиране: a) Управление на екипи и работни групи; б) Разрешаване на обучаемите да поемат отговорност за своето собствено обучение и напредък; в) Насърчаване на участието и екипната работа; г) Мотивиране на членовете на групата за постигане на обща цел.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОФИЛ НА ФАСИЛИТАТОРА НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ 4. Междуличностни и социални компетентности а) Умения за междуличностни взаимоотношения; б) Много добри умения за работа в мултикултурна/ междупоколенческа среда; в) Устойчивост в стресови ситуации; г) Позитивна нагласа; д) Висока степен на мотивация за работа със семейства. 5. Управленски компетентности a) Ефективна организация на своята работа и време б) Управление на екипа в) Автономност при вземането на решения

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОФИЛ НА ФАСИЛИТАТОРА НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ 6. Личностни и поведенчески компетентности a) Идентифициране и управление на своите собствени потребности от обучение и цели; б) Автономно планиране, имплементиране и оценка на своята собствена професионална роля и практика; в) Общ преглед на своята работа и на работата на другите; г) Установяване и управление на своите собствени обучителни цели; д) Проява на ангажираност и способност за управление на своето професионално развитие; е) Поемане на отговорност за взети решения в различни ситуации; ж) Способност за справяне с конструктивна критика.