Хидравличен удар на ПС Нисово

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
БЕЗОПАСНОСТ НЕПРЕКЪСНАТОСТ ДИРЕКТНОСТ ПРИВЛЕКАТЕЛНОСТ КОМФОРТ СКОРОСТ
Advertisements

„НАМАЛЯВАНЕ ЗАГУБИТЕ НА ВОДА ВЪВ ВОДОСНАБДИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ“
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
ФОРМИРАНЕ НА ЕЗИКОВА ГРАМОТНОСТ В НАЧАЛНА УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ”
Сключен Договор № 06/321/01033/ между община Роман и ДФ”Земеделие” за БФП за проект„Реконструкция на уличната водопроводна мрежа с. Кунино –
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ
2020 г г Заложени цели за 2020 г. Не повече от 388
Йоан Иванов, Николай Симеонов, Мирослав Шабарков
Изборът на научна кариера
Подмяна на участък от вътрешната водопроводна мрежа на ДЗС Русе
Наводнения на помпени станции през лятото на 2005 г.
Управление по ниво по дълги кабелни линии
Външна оценка на проект на ФЗНД „ПО-ЗАЩИТЕНИ ДЕЦА“
Рискова ли е многоплодната бременност и намалява ли успевамостта единичният ембриотрансфер? Д-р Даниел Ставрев.
Структура с тоалетно казанче за вграждане
Препис на презентация:

Хидравличен удар на ПС Нисово

1.Причини да се избере обекта. Избрахме обекта,защото район Щръклево се оплакваха от много аварии по напорния водопровод и в ПС – избили гарнитури на смукателя,блокирала помпа и др.

2.Анализ на съществуващото положение. Запознахме се с проявите на хидравличния удар и методите за справяне с този проблем. След извършения анализ се установи,че причината за високата аварийност бе хидравличния удар вследствие на аварийно спиране на ПА /без ел.задвижка/ поради сработване на защитата или спиране на ел.захранването към обекта.

3.Идея за справяне с проблема. Специалисти от ПТО и ЕМО посетихме обекта и на място се запознахме с проблемите. Обсъдихме вариантите за решаване на проблема и стигнахме до общо решение какво да се предприеме.

4.Реализация. Намалихме броя на аварийните спирания като подменихме ел.защитата и заострихме вниманието на EON България за честите изключвания. На ПС монтирахме нова ОК 150/16 - бързозатваряща с тежест на фирмата ЕРХАРД.Целта беше ОК да затвори преди обратната вълна от хидравличния удар да се върне,да я затръшне и да се получи още по голям удар. На НР Нисово изпълнихме 2” байпасна връзка с ОК и СК между хранителната и вливната тръба .Целта бе да се допълва напора с вода от НР при обратния хидр.удар както и да не се изпразва напора при спрял ПА през смукателите и хлораторния апарат.

5.Положителен ефект. Хидравличния удар значително се намали при ПС. Преди реконструкцията при спиране на ПА с ел.задвижка налягането варираше от 24 до 6 атм.Удароубивателят сработваше 9 пъти.След монтажа на ОК ударът се ограничи на 17-14 атм.,а удароубивателят сработи 1 път. При аварийно спиране с новата ОК налягането варираше от 18 до 13 атм. ,което бе по-благоприятно спрямо спирането с ел.задв. преди реконструкцията. Значително намаляха броя на отказите на помпената система – аварии с избили етернитови тръби на напора и аварирали смукатели в ПС.

6.Отрицателен ефект Реконструкцията отне време на специалистите от ПЕР Щръклево,РМР, ЕМО и ПТО за анализ и изпълнение.

7.Други обекти,на които трябва да реализираме мероприятието. На ПС Батишница също има подобен проблем. Съществуват редица обекти,където хидравличния удар е значителен и следва да си насочим вниманието към този проблем. Добър метод за решаване на проблема е използването на софтстартери.

8.Изводи. Съвместните усилия и подхода да се търсят причините за проблемите водят до положителни резултати. Считаме,че се постига желаният ефект и усилията си струват.

ЕФЕКТ