Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Магдалена Цекова – Юсменова

Сходни презентации


Презентация по темата: "Магдалена Цекова – Юсменова"— Препис на презентация:

1 Магдалена Цекова – Юсменова
Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност Емоционалната страна Магдалена Цекова – Юсменова Сдружение „Зачатие“

2 Всяка двойка рано или късно решава да има дете.
Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

3 Но за някой двойки, мечтата за дете се оказва трудно достижима.
Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

4 Мисълта, че може да останат без деца е мъчителна и обсебваща.
Двойката минава през много самообвинения, мъчителни разговори и безсънни нощи. Мисълта, че може да останат без деца е мъчителна и обсебваща. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

5 Макар в последните години да се говори много по-спокойно за репродуктивна медицина, това не намалява тъгата и обвиненията. За съжаление за някои двойки пътя до репродуктивния кабинет е много дълъг. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

6 Емоционалната страна е понякога подминавана и омаловажавана!
Много често чуваме от роднини и приятели – Успокой се и ще стане! Всеки втори ни казва “Спокойно, нали има ин витро, ще стане!” Хората, които не са минали през репродуктивните неволи, не искат в повечето случаи да вникнат в проблемите ни! Получава се капсуловане, двойката спира да комуникира с околните и се вглъбява само в идеята да има деца! Понякога може да се стигне до разпад на взаимоотношенията. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

7 Едни от най-често срещаните проблеми са тези свързани с работното място и кариерното развитие.
Честите отсъствия и съобщаването на факта, че се планира бременност много често води до съкращаване от работното място. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

8 Заради честите прегледи и отсъствия от работа, двойката спира всякакви краткосрочни и дългосрочни планове. Много често двойките с репродуктивни проблеми нямат възможност да се отдадат на активна почивка. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

9 Много често такива семейства се отчуждават от свои близки, които наскоро са станали или им предстои да станат родители. Самото регистриране на бременност и раждане е особено болезнено за жената в двойката и може да доведе до депресия. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

10 За съжаление много често преминаването през дебрите на стерилитета води до ниско самочувствие и подценяване. Тези състояние рефлектират върху цялостното развитие на двойката и нейното бъдеще. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

11 Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

12 Благодаря за вниманието!
Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.


Изтегли ppt "Магдалена Цекова – Юсменова"

Сходни презентации


Реклама от Google