Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Качество на висшето образование и увеличаване на заетостта в Европа

Сходни презентации


Презентация по темата: "Качество на висшето образование и увеличаване на заетостта в Европа"— Препис на презентация:

1 Качество на висшето образование и увеличаване на заетостта в Европа

2 Център на новата стратегия за реформа на ВО на Европейската комисия е Модернизирането и пригодността за заетост Тя е отговор на неблагоприятните тенденции от началото на финансовата нестабилност: Броят на младежите, търсещи работа в ЕС нараства от 4 на 5 милиона Висшето образование не изпълнява мисията си да подготвя кадрите, които да подпомогнат излизане от кризата и извеждане на икономиката на желаното, конкурентно ниво.

3 В Европейската комисия се определят нови насоки за решаване на проблемите пред системата за висше образование 1. Повече усилия за постигането на общи образователни цели 2. Подкрепа на провежданите политики за модернизиране в отделните страни Инициативите на ЕС: класиране на университетите по няколко показатели и така студентите да получават по-добра информация за курсовете, които са най-подходящи за тях; гарантиране на ефективно финансиране - инвестиране в качествено образование с цел, да се отговори на нуждите на пазара на труда; „Еразъм за магистри“, предназначена за студенти, които следват пълен образователен курс в чужбина по-високи резултати в докторската степен с видим принос за растеж на икономиката на ЕС

4 Какво се прави в националната ни система за висше образование?
Увеличава се броят на програмите в трите степени и специалностите се синхронизират с подобни в европейските и световни примери Обновяват се програмите; актуализира се съдържанието им Въвеждат се модерни образователни технологии – включително и подпомогнати от държавна политика за това (осигурява се проектно финансиране за повишаване на качеството по тези линии) Развиват се системите за качество с отчитане на мнението на студентите и потребителите на кадри

5 Ефективно ли е направеното?
Всеки университет дава квалификации в специалности “фаворити”. Това са търсените специалности, които имат популярността си от реалната възможност за бърза кариера и от обществен престиж в глобален план. Заедно с тях се поддържат и традиционни специалности, които са значими за обществото. Въпроси, които си задаваме за програмите, за търсенето им и подпомагането на кариерите на випускниците: 1. В групата на традиционните и значими програми, всички ли са такива? 2. Можем ли да направим някакви крачки в посока на оптимизиране на резултатите от обучението, така че да осигурим реализация на студентите си в България и ЕС?

6 Отговорите в контекста на Европейското образователно пространство
В целите на болонския процес се определя че: Новите образователни програми трябва да бъдат създадени по такъв начин, че да развият у студентите специфична комбинация от компетенции, които са необходими и полезни в академичната и професионална сфера. Всяка програма се разработва на базата на профил /degree profile/, съответстващ на степента – 5,6,7 или 8 по европейската квалификационна рамка и националната квалификационна рамка на България.

7 Профилът се описва в седем основни пункта:
Цел/Резултати; Характеристики; Квалификация и по-нататъшно обучение; Стил на обучение; Придобити компетентности; Списък на придобитите в резултат на програмата способности. С тези задължителни компоненти на описанието на програмите се фокусираме към реалните възможности на бъдещите специалисти.

8 Очакваните резултати от програмите – отговор на изискванията за пазара на труда
В документацията на програмите на българските институции за висше образование все по-пълно се описват знанията, уменията и компетентностите, които трябва да имат за дадената образователна степен. В системата не действат стандарти за измерване на резултатите от ученето и това затруднява отговора на въпросите за реалните постижения на студентите. В очакваните резултати не винаги се откриват тези, които дефинира бизнеса и в някой случаи това е разбираемо. Пример: комуникационните компетенции (определено равнище на чуждоезикови), не се залагат като специфична цел за инженерните програми, независимо от значимостта им за реализация. Те остават в сферата на средното образование и продължаващото обучение.

9 Ориентиране на обучението към заетост
Включване на работодателите в разработване на програмите. Процес, който следва много прецизно да се управлява, за да се обединят академичните стандарти с директните (предимно прагматични изисквания на бизнеса) Повишаване на качеството чрез мобилност и трансгранично сътрудничество, залегнало в стратегията за модернизация Промени в образователните стратегии и включване в обучението на персонално формиране на личностни компетентности за кариерно развитие

10 Те достигат до 4 приоритета:
Ориентиране на обучението към заетост Идеята за “Усъвършенстване, адаптиране и разширяване на уменията на индивидите”, “превръщане на хората от търсещи работа, в такива, които сами оформят своята кариера”. Те достигат до 4 приоритета: предоставяне на правилните инициативи за усъвършенстване и по-добро използване на уменията за индивидите и работодателите; свързване на световете на образование, обучение и работа; развиване на правилната комбинация от умения; по-добро предвиждане на бъдещите потребности от умения.

11 Качество на обучението през утвърдени традиции и формиране на новите умения, включително и за управление на кариерата В нашите университети днес обучаваме студенти, които ще работят по професии, които може би все още не познаваме; За да бъдем адекватни на потребностите на обществото и на самите студенти, трябва да сме готови за промени, така както от тях ще се изисква да управляват промените; Всяка програма трябва да е ориентирана към формиране на конкурентоспособни професионалисти и да подпомага процеса на продължаваща квалификация на кадрите на пазара на труда; Обучението трябва да подпомага развитието на науката и да интегрира научни постижения в учебно-образователния и изследователския процес.

12 Качество на обучението през утвърдени традиции и формиране на новите умения, включително и за управление на кариерата Образователната среда трябва да подпомага кариерната ориентация В хода на обучението трябва да се развиват умения за personal development planning Трябва да се увеличи делът на индивидуалните методи и форми на работа със студентите, което стимулира развитие на умения за планиране на учебната и професионалната реализации Във всички професионални направления трябва да се създават ефективни условия за практическо обучение, подпомогнато от работодателите в гъвкави форми за организация Показателите и индикаторите за качество трябва да включват реални оценки на бизнеса и обществото за програмите и конкурентноспособността им. Тези оценки биха били полезно продължение на рейтинговата система.

13 Качество на обучението през утвърдени традиции и международно сътрудничество в общото пространство за висше образование Засилване на интегрирани програми в рамките на страната и извън нея Взаимодействие при външно оценяване на програмите и на резултатите от ученето при сътрудничество на университетите потребителите Взаимодействие в докторската степен и прилагането й като естествен инструмент за изпълнение на задачите за икономически растеж на ЕС Реализация на випускниците извън границите на България и ЕС. Използване на съвместните програми, като база за трансфер на образователен и професионален опит

14 Въпроси?


Изтегли ppt "Качество на висшето образование и увеличаване на заетостта в Европа"

Сходни презентации


Реклама от Google