Магдалена Цекова – Юсменова

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
БЪДЕЩЕТО ЖИВОТЪТ НА НИВЕР 2036 г..
Advertisements

СЕКСУАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ И МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА ОТ СЕКСУАЛНО ПОСЕГАТЕЛСТВО НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ СРЕД РОДИТЕЛИ И НАСТОЙНИЦИ НА ДЕЦА НА.
Ролята на образователния медиатор в училище
Проект „Бобче залепи и листенце направи”
Изкуството да сме Здрави
Доц. Христо Хинков НЦОЗА
Динамика в процесите и дейностите и срещаните трудности
УЧИЛИЩНА “АКАДЕМИЯ ЗА МЛАДИ УЧЕНИ”
Състояние на ромската образователна интеграция:
Ултразвуково изследване и доплер Какво проследява акушер-гинекологът в женската консултация и как си партнира със специалиста по фетална медицина Д-р.
Защо плачат жените?.
ЗДРАВНИЯТ МЕДИАТОР НА РАБОТА В БОЛНИЦА – НОВА ПРАКТИКА
Ранното детско развитие в България
Уъркшоп на тема: „Модели за работа със семейства“
Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност Д-р Мариела Даскалова.
ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ПСИХОТЕРАПИЯ
Рискова ли е многоплодната бременност и намалява ли успевамостта единичният ембриотрансфер? Д-р Даниел Ставрев.
Препис на презентация:

Магдалена Цекова – Юсменова Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност Емоционалната страна Магдалена Цекова – Юсменова Сдружение „Зачатие“

Всяка двойка рано или късно решава да има дете. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Но за някой двойки, мечтата за дете се оказва трудно достижима. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Мисълта, че може да останат без деца е мъчителна и обсебваща. Двойката минава през много самообвинения, мъчителни разговори и безсънни нощи. Мисълта, че може да останат без деца е мъчителна и обсебваща. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Макар в последните години да се говори много по-спокойно за репродуктивна медицина, това не намалява тъгата и обвиненията. За съжаление за някои двойки пътя до репродуктивния кабинет е много дълъг. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Емоционалната страна е понякога подминавана и омаловажавана! Много често чуваме от роднини и приятели – Успокой се и ще стане! Всеки втори ни казва “Спокойно, нали има ин витро, ще стане!” Хората, които не са минали през репродуктивните неволи, не искат в повечето случаи да вникнат в проблемите ни! Получава се капсуловане, двойката спира да комуникира с околните и се вглъбява само в идеята да има деца! Понякога може да се стигне до разпад на взаимоотношенията. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Едни от най-често срещаните проблеми са тези свързани с работното място и кариерното развитие. Честите отсъствия и съобщаването на факта, че се планира бременност много често води до съкращаване от работното място. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Заради честите прегледи и отсъствия от работа, двойката спира всякакви краткосрочни и дългосрочни планове. Много често двойките с репродуктивни проблеми нямат възможност да се отдадат на активна почивка. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Много често такива семейства се отчуждават от свои близки, които наскоро са станали или им предстои да станат родители. Самото регистриране на бременност и раждане е особено болезнено за жената в двойката и може да доведе до депресия. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

За съжаление много често преминаването през дебрите на стерилитета води до ниско самочувствие и подценяване. Тези състояние рефлектират върху цялостното развитие на двойката и нейното бъдеще. Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.

Благодаря за вниманието! Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност.