Ректори на ДВУТВ, ВУФ, ВИФ и НСА, които ръководиха Академията преди нас във времена на успехи и изпитания.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ„НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ” С. СЕЛАНОВЦИ ОБЛ. ВРАЦА УЛ
Advertisements

Български Математици.
Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система Пазарджик, 9 февруари 2017.
Точка 4: Представяне, обсъждане и вземане на решение за над договаряне на наличния финансов ресурс по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен.
Проект на Закон за доброволчеството
ЗНАНИЕТО – ОСНОВА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕКА И ОБЩЕСТВОТО
ФОРМИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННА КУЛТУРА НА ПРОЗРАЧНОСТ В СИСТЕМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ базови изисквания към правното регулиране на висшето.
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
ЦЕНТЪР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР - ГЛОБАЛ ЕООД
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
Предварителен списък на индикаторите
ИНФОРМАЦИОНЕН СЕМИНАР 2
ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА Катедра “Индустриален бизнес”
ОЦЕНКА НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕПЛР В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА, ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО.
Препис на презентация:

Ректори на ДВУТВ, ВУФ, ВИФ и НСА, които ръководиха Академията преди нас във времена на успехи и изпитания

Георги Караиванов Руси Радков Кирил Петров Драгомир Матеев Иван Стайков Никола Хаджиев Асен Гешев Петър Слънчев

Райко Петров Георги Кабуров Светослав Иванов Лъчезар Димитров Първото слово на доц. Пенчо Гешев мигове след избирането му за ректор на НСА “Васил Левски” 17 февруари 2012 г.

Георги Караиванов 1942 – 1943 г. Георги Караиванов е един от инициаторите за създаването на НСА и нейн първи ръководител. Той е един от първите специалисти с висше образование в областта на телесната култура, завършил Немския спортен университет. Основен спорт – лека атлетика Специалност управление на спорта. Първоначално работи като стажант учител, а след това като служител в отделението за телесно и държавно гражданско възпитание, на което става ръководител от 1940 година. През 1942 г. е избран за директор(ректор) на ДВУТВ и основава катедра Организация на телеснто възпитание(Мениджмънт на спорта). Управлява само 1 година, но оставя трайна историческа диря в развитието на Академията

Руси Радков Проф. Руси Радков е специалист по здравни науки. Той е ветеран от войните за национално освободжение(1912-1918 г.) По негово време настъпват първите сътресения в току що създаденото ДВУТВ. По време на англо-американските бомбардировки над София през 1943 г., училището е евакуирано в с. Челопеч и с неимоверни усилия се спасява учебния процес и нормална дейност на училището. Проф. Руси Радков е отстранен по политически причини веднага след 9 септември 1944 г. по предложение на РМС.

Кирил Петров 1944 -1945 г. Един от най-обичаните преподаватели за поколения специалисти на ДВУТВ и ВИФ. Още от началото на 20те години на ХХ век поставя основите на обучението на учители по телесно възпитание. Той управлява ДВУТВ в сложни години на прехода като изпълняващ дейността директор на ДВУТВ. Кирил Петров дълги години е член на ръководството на Академия и има важен принос за организацията на учебния процес и образованието.

Драгомир Матеев 1945 – 1962 г. Проф. Драгомир Матеев оставя най-трайни следи в изграждането на Академията като образователен и научен център на спорта и телесното възпитание в България. Той е учен с европейска известност в областта на физиологията. Неговата многостранна дейност обхваща всичко области на учебната, научната, спортната, културно-обществената, олимпийската дейност на ВИФ. С неговото управление се свързва издигане авторитета на ВИФ.

Асен Гешев 1962 – 1968 г. Специалист по педагогика, ръководител на катедра Теория на физическото възпитание. Проф. Гешев отстоява и доразвива научното направление в развитието на ВИФ. Под негово ръководство се развива пълноценно сътрудничеството с БСФС, БАН и други общтествени организации.

Иван Стайков 1968 - 1975 Проф . Иван Стайков е национален състезател по ски бягане, представлявал България на множество международни форуми. Той е първия ректор възпитаник на ВИФ и неговата обич към института определя смисъла на живота и делото му. Като ректор има изключителни заслуги за изграждането на ВИФ като един от най-големите спортни университети в света. С личните му усилия се построява днешния комплекс в Студентски град, базата в Равда, хижа Иван Стайков. Той полага изключителни усилия за постигане автономия в управлението на ВИФ и утвърждаването авторитета на института както в България така и в чужбина.

Петър Слънчев 1975 – 1979 г. Проф. Петър Слънчев е специалист по спортна медицина, дългогодишен ръководител на катедрата по специалността. Неговата дейност е пряко свързана с издигане на научните изследвания във ВИФ и тясното сътрудничество в тази област с БСФС.

Никола Хаджиев 1979 – 197 г. Проф.Никола Хаджиев е състезател и специалист по гимнастика. Специализира в СССР. По време на управлението на проф. Никола Хаджиев ВИФ достига най-високата степен на своето развитие и и авторитет. Особено развитие получава международната дейност и благодарение на това ВИФ получава пълно европейски и световно признание. Проф. Хаджиев има голям принос за въвеждането на компютъризацията в научната образователна дейност. По негово време се построява базата на НСА в Боровец.

Райко Петров 1987 - 1990 Проф. Райко Петров е специалист по борба, родоначалник на Българската школа в борбата. Като ректор на Академията полага усилия за възстановяване на строителните програми на Академията и продължава политиката на интензивно международно сътрудничество с партньорски университети. По негово време започват политическите промени в страна и започват цялостни реформи в развитието на Академията.

Георги Кабуров 1990 – 1999 г. Проф. Георги Кабуров е един от най-успешните ректори на НСА. Той е специалист по лека атлетика, възпитаник на ВИФ. Неговото най-голямо дело е строителната програма в Дървеница свързана с построяване на новия корпус, построяване на църквата “Св.св. Кирил и Методий”, паметника на Васил Левски и Алеко Константинов. Проф. Кабуров е инициатор за приемане на името Национална спортна академия “Васил Левски”

Светослав Иванов Проф. Светослав Иванов е специалист по физика и информатика. Той е възпитаник на Софийския университет и впоследствие следва във ВИФ. По време на неговото управление започва войната за опазване на базата на НСА в Дървеница и Равда. Проф. Иванов развива активно международно сътрудничество. През този период се осъществява образователната реформа от европейски образец свързана с въвеждане на тристепенното обучение – бакалавър, магистър, доктор.

Лъчезар Димитров Проф. Лъчезар Димитров е възпитаник на ВИФ, специалист по футбол. Основател на женския футбол в България. По време на неговото управление се извършва мащабна модернизация на материалната база и образователните технологии. Проф. Димитров въвежда колективния модел на управление с широко участие на академичните общности. По негова инициатива се осъществява навлизането на нови млади специалисти в Академията. В този мандат НСА получава най-високата акредитация и става един от най-значимите университети в България.

Пенчо Гешев 2012 г. Доц. Пенчо Гешев е възпитаник на ВИФ. Специалист по ветроходство. Участва активно в обществения живот на академията като студент и преподавател. Особено активно той участва в борбата зазапазване териториите на НСА в Несебър. Дългогодишен ръководител на катедра “Водни спортове” Декан на факултет “Кинезитерапия” и заместник ректор на НСА. Има изключително богат административен опит.