Защо съм против въвеждане на портфолио?

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система Пазарджик, 9 февруари 2017.
Advertisements

ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС
«Подкрепа за дуалната система на обучение“ 11-то заседание на Комитета за наблюдение гр. София, 29 май 2019 г.
Ролята на образователния медиатор в училище
Динамика в процесите и дейностите и срещаните трудности
Състояние на ромската образователна интеграция:
“Моето училище” Гимназиален етап - ученици
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
ФОРМИРАНЕ НА ЕЗИКОВА ГРАМОТНОСТ В НАЧАЛНА УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ”
ОБЯВА за учебната 2018/2019 година СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ГР. МАДАН
аЗ и Ти Предизвикателствата на тийнейджърската възраст
Нови хоризонти и възможности по пътя към успешната реализация
ОЦЕНКА НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕПЛР В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА, ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО.
Уъркшоп на тема: „Модели за работа със семейства“
Готовност на детето за училищен живот
Препис на презентация:

Защо съм против въвеждане на портфолио? Защо съм против въвеждане на портфолио?

Уточнение В България предстои въвеждане на портфолио, което е заимствано от други образователни системи. Да проследим защо се прави в две от тях. В Русия Изисква се със Закон и помага на кандидатстващия в учебно заведение да предяви своите постижения В Англия Портфолиото е част от пакета документи при кандидатстване в университет

В Русия Правителството предлага концепция от 5.12.2003г. , с която въвежда профилно обучение. Тя проследява и отчита условията за развитие,интересите, способностите, склонностите, здравето, професионалните намерения на ученика. За да помогне на ученика да се самоопредели, самооцени и предяви своите достижения, законът изисква представяне на портфолио при постъпване в учебно заведение.

Портфолиото в Русия Въвежда се от I клас; Портфолиото в Русия Въвежда се от I клас; Обсъжда се на родителска среща с родителите и се уточняват изисквания, цел, структура и възможности родителят да откаже изработването му; Съобразено е с възрастовите особености на ученика и родителят е заинтересован детето да се справи със задачата;

Защо съм против портфолиото в България? Няма нормативен документ, изискващ изработването му; Не е ясно защо се прави; Не е уточнено за кого се прави : За учениците; За родителите; За училището; За чиновниците от МОМН и РИО.

Защо съм против портфолиото в България? Хрумването на чиновниците не допринася за: Мотивиране на учениците да учат; Подобряване на условията за учене, както и повишаване на резултатите от ОВП; Не развива силните страни на ученика; Не помага за формиране на житейски умения у ученика; Не развива възможностите за професионален избор; Не е средство за самооценка на ученика; Решаването на нито един от крещящите проблеми в образованието.

Защо съм против портфолиото в България? Учителят за пореден път е натоварен с: Излишна и необоснована бумащина, тъй като в образователната ни система нито е предвидено, нито е нормативно изискуемо изработването му; Излишен и никому ненужен труд; Изработване на фалшиви доказателства, че работи нещо, което всъщност е безполезно; Работа, която няма да подобри системата, респективно постиженията на учениците; Хабене на хартия и консумативи; Хабене на ценно време, което определено може да използва по разумен начин;

Защо съм против портфолиото в България? От учителя за пореден път се изисква: Да изпълнява безумни решения, взети от чиновници, непознаващи /неотчитащи нуждите, интересите възможностите на учениците; Да работи безвъзмездно и за сметка на времето си за подготовка на уроци, на почивка, на лично време; Да покаже с една много трудоемка форма напредъка на детето пред собствените му родители или чиновници; Чрез работата си да оправдава хаотични и ситуативни административни хрумвания и налагания.

Крайно време е: Административната йерархия на образователната система да предложи на учителите: Разумна система за напредъка на двете големи общности в училище – ученици и учители; Разумни промени и нововъведенията, които се правят обосновано и хармонично с някакви принципи; Разумни учебни програми, разумни образователни изисквания, подходящи учебници, подходяща база; Доверие. Дали и кога образователната система ще функционира с доверието на всички ползващи я? Достойно заплащане, а не подаяния.

Крайно време е: Административната йерархия на образователната система в България, както и всичките и ползватели да осъзнаят: Дължат и доверие, и достойно заплащане на професионалистите, т.е. българските учители.

ОУ “Любен Каравелов”, град Попово, Това са моите виждания и разбирания относно въвеждането на портфолио в България. За да ги систематизирам, съм използвала мнения на учители от моето училище ОУ “Любен Каравелов”, град Попово, както и от цяла България, споделени в http://bglog.net/nachobrazovanie/73493 Диляна Димова – Главен учител, НЕ ОУ “Любен Каравелов”, гр. Попово