БИБЛИОТЕКАТА И НЕЙНИТЕ ПАРТНЬОРИ

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Български инвестиционен форум 2004 “Проекти и Финансиране”
Advertisements

Представяне на основните моменти от Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г. и призив за нейното обсъждане XXІX Национална конференция.
7 юни 2019г. XXІX Национална конференция на ББИА, гр. София
XXІX НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ББИА
Състояние и развитие на училищните библиотеки в Пловдивски регион от 1990/1991 до 2016/2018 учебна година Таня Пилева, отдел „Методичен“, НБ „Иван Вазов“
ЗНАНИЕТО – ОСНОВА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕКА И ОБЩЕСТВОТО
Онлайн и офлайн дигитални колекции на Университетската библиотека „Св
Регионалната иновационна стратегия и Регионалният план за развитие Информационен ден 15 декември 2005 г., Пловдив доц. Петкан Илиев, съветник, Фондация.
ОБЕДИНЕН КАТАЛОГ РЕГИНА книги
Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ и участието на Централна библиотека на БАН XXІX.
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
АКТУАЛИЗИРАН ДОКУМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД Изготвил: Прайм Консултинг.
ЦЕНТЪР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР - ГЛОБАЛ ЕООД
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
Информационен ден – гр. Перник
Препис на презентация:

БИБЛИОТЕКАТА И НЕЙНИТЕ ПАРТНЬОРИ БИБЛИОТЕКАТА И НЕЙНИТЕ ПАРТНЬОРИ 30.06.2011 г., Хотел Дедеман – Пловдив

132 години Народна библиотека “Иван Вазов” – Пловдив 132 години Народна библиотека “Иван Вазов” – Пловдив Партньорски проекти на НБ “ИВАН ВАЗОВ” – Пловдив по дигитализиране на КИН

Съвременни подходи и иновативни решения на Народната библиотека в Пловдив Бъдещето на библиотеките и тяхното успешно съществуване през настоящия век се съдържа в равновесието между съхраняването им като институция със запазване на традициите и използването на нови технологии и стандарти, в предлагането им като широко достъпни дейности в услуга на потребителите. Една прекрасна възможност по отношение опазването на библиотечните фондове е създаването на добри дигитални колекции, които да са на разположение на потребителите по всяко време, без ограниченията, които се налагат за ползването на автентични документи. В последните години много български библиотеки насочиха усилия към цифровизиране на своите ценни колекции самостоятелно, или чрез участие в различни национални и международни проекти за дигитализация. Стратегическите цели на тези програми са опазването на културно-историческото наследство на страната ни чрез развитие на процесите на дигитализация и създаване на Национална дигитална библиотека като част от Електронната библиотека на Европа.

ДИГИТАЛИЗАЦИЯ Дигитализацията не е просто сканиране, а специфичен и отговорен процес Изисква специализирано оборудване Изисква специфична обработка с подходящ софтуер Организация на сканираните файлове Именуване и подреждане Надеждно съхраняване и представяне на дигиталното съдържание

РЕГИНА - книги Фирма “Софтлиб” в партньорство с Народна библиотека “Иван Вазов” -Пловдив, Столична библиотека, Регионална народна библиотека “П. Р. Славейков” - Велико Търново и Регионална библиотека “П.К.Яворов”- Бургас създаде Обединения каталог РЕГИНА – книги, ноти и графични издания (с над 150 000 описания)

Проект за съхраняване старопечатните, редки и ценни издания Проект за съхраняване старопечатните, редки и ценни издания През месец Ноември 2006 г. в НБИВ бе стартиран проектът - “Мрежа на регионалните библиотеки за съхранение на редки и особено значими колекции чрез използването на нови и по-ефективни методи”, финансиран от Министерство на образованието и науката по Програма “Проучване на националните културно-исторически ценности като част от европейското културно наследство и съвременни методи за тяхното съхранение”. ПАРТНЬОРСТВОТО - Едно от условията за спечелване на проекта бе изграждането на партньорство, между институциите – кандидати по програмата. За тази цел се създаде консорциум между: Регионална народна библиотека “Петко Р. Славейков”–гр. Велико Търново Регионална народна библиотека “Иван Вазов”– гр. Пловдив Регионална библиотека “Емануил Попдимитров”– гр. Кюстендил Регионална библиотека “Петър Стъпов”– гр. Търговище Фирма СофтЛиб – гр. София

Резултатите В края на 2008 г. проектът завърши с представяне на Обединен каталог “Старопечатни, редки и ценни издания”, съдържащ над 2500 библиографски описания, 2700 дигитални образа, 41 книги, чрез програмния продукт I-Lib, със съвременен и удобен интерфейс на основата CDS/ISIS.Към проекта се включиха допълнително още 10 институции: между които Националната библиотека”Св.Св.Кирил и Методий”, музеи, читалища и църковни библиотеки http://www.libplovdiv.com/index2.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=151&lang=bg

РЕГИНА ПИ Столична библиотека  в консорциум с Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас, Народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново и с партньорството на фирма “Софтлиб” работят по  двугодишен проект към Фонд „Научни изследвания” на МОН за изграждане на „Обединен каталог на периодични издания до 1944 г. Дигитални колекции.”

ЦЕЛИ Проектът РЕГИНА-ПИ представя в Интернет пространството Обединен каталог, съпроводен с дигитализирани заглавия на притежавани периодични издания от четирите най-големи регионални библиотеки в периода до 1944 година. Така се предоставя съвременен достъп до съдържанието на малкоизвестни за широката общественост издания като същеврменно се запазва и съхранява тази част от книжовното ни наследство.

ПРЕДИМСТВА ПРИ ПАРТНЬОРСКИТЕ ПРОЕКТИ Информационни справки от една база данни Междубиблиотечно заемане Достъп до дигитално съдържание Заявки за услуги и изпълнение на читателя от отдалечени места Извличане на готови библиографски описания за по-малки библиотеки

НОВИ ФОРМИ И МОДЕЛИ НА СЪТРУДНИЧЕСТВО Публично - частните партньорства – една не особено използвана до сега, но изключително перспективна възможност за здравословно и ползотворно обвързване на бизнеса през местната власт с културните ценности; Повече комуникации между технологичните и изследователски центрове, защото материята е много динамична и авангардна.

ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ Различна компетентност на отделните институции и различно отношение към качеството на дигитализираните източници. Необходимост от координация и обмяна на натрупания опит в този процес.

ПОГЛЕД НАПРЕД През 2011г. НБ “И.Вазов” бе поканена като партньор по три проекта от Тема 2 “Цифрово съдържание” на програма “Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма “Конкурентоспособност и иновации”, стигнали до Европейски арбитраж. Международен проект за опазване на Архивното наследство в партньорство с още три европейски страни: Италия, Белгия, Полша. Тема на проекта е “Историческите фамилии и личности в Европейския публичен живот и геополитика. Европейски частни архиви през вековете”. Международен проект с координатор Анкарският университет за изследване , дигитализиране и представяне на Редки книги и печатни материали, изготвени от европейски учени, отразяващи влиянието и обмена между Европа и Близкия изток. Международен проект EMBARK с участието на НБ на Чехия, НБ на Сърбия и Института за литература към БАН и НБ “И.Вазов” от България в усилията за създаване на Manuscriptorium.

Благодаря за вниманието! Димитър Минев Зам. директор НБ”Иван Вазов” Пловдив Петко Георгиев Отдел “Специални сбирки” НБ “Иван Вазов” Пловдив URL: http://www.libplovdiv.com