Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

XXІX НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ББИА

Сходни презентации


Презентация по темата: "XXІX НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ББИА"— Препис на презентация:

1 XXІX НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ББИА
гр. София, юни 2019 г. Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Инж. Георги Петров, Докторант, катедра „Библиотечно информационни науки и културна политика“, Философски факултет, Софийски университет «Св. Климент Охридски»

2 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Цел на изследването е да се проучат наличните към момента модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България. Обект на анализ са вътрешноорганизационните правила и процедури за провеждане и управление на процесите по дигитализация на културно наследство, използваните технологии, както и ресурсната обезпеченост с човешки, финансови и технологични ресурси. "Дигитализация на културното наследство" по смисъла на Закона за културното наследство (§ 4., т. 21) е процес на създаване на метаданни и дигитално съдържание за културна ценност съобразно утвърдени стандарти и формати, с подходящи електронни устройства, с цел тяхната обработка, съхранение и разпространение. XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

3 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Въпросите са групирани в следните 7 категории: Информация за респондента; Вид на дигитализираните обекти; Брой на дигитализираните обекти; Правила и процедури; Технологии; Достъпност на дигитализираните колекции; Човешки ресурси; Финанси. XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

4 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Дигитализация на движими културни ценности Археологически Други ръкописни културни ценности до края на 19 век Исторически Български възрожденски старопечатни издания ( г.) Литературни Църковнославянски старопечатни издания (XV-XIX век) Етнографски Български възрожденски продължаващи издания от периода 1844 – 1878 г. Художествени Природни Продължаващи издания от периода 1878 – 1944 г. Технически Продължаващи издания от периода след 1944 г. Архивни документи с културно и научно значение Редки и ценни книги, заглавия (лични колекции, миниатюрни заглавия, краеведски издания и други) Снимки Книги с автографи на български и чужди автори Портрети Картографски издания Пощенски картички Аудио-визуално документи Славянски ръкописни културни ценности до края на 19 век XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

5 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Дигитализация на нематериално културно наследство Устни традиции и форми на изразяване, включително и езикът като носител на нематериално културно наследство Художествено-изпълнителско изкуство Обичаи, обреди и празненства, ритуали и вярвания Знания и обичаи, които се отнасят до природата и вселената Знания и умения, свързани с традиционните занаяти Музика, песни и танци Народни игри и спортове Народна медицина Кулинарни и еноложки традиции XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

6 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Въпросите са групирани в следните 7 категории: Информация за респондента; Вид на дигитализираните обекти; Брой на дигитализираните обекти; Правила и процедури; Технологии; Достъпност на дигитализираните колекции; Човешки ресурси; Финанси. XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

7 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Видове организации, към чиято работа е насочено изследването: Библиотеки: Национална; Регионални; Градски; Университетски; Научни; Научни институти; Музеи; Архиви; Галерии; Читалища; Нестопански организации. XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

8 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Етапи на провеждане на изследването: Подготвителен Теренно проучване и интервюта със служители на част от проучваните организации; Създаване на специално разработена за целите на проучването онлайн платформа, базирана на софтуер с отворен код Същински Съставяне на анкетата Провеждане на онлайн анкетно проучване Заключителен Обработване на получените резултати Анализ XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

9 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Вид на дигитализираните материали XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

10 10 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Правила и процедури Наличие на писмени методически документи (процедури, инструкции, правила, спецификации или други), свързани с осъществяването и управлението на процесите на дигитализация XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

11 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Технологии XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

12 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Възможности за достъп до дигитализираните колекции XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

13 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Човешки ресурси XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

14 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Финанси XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

15 15 Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България В заключение Регионалните библиотеки са се насочили основно към дигитализиране на колекции от обекти на книжовното културно наследство В голяма част от регионалните библиотеки все още предстои голям обем работа по създаване и въвеждане на вътрешноорганизационни правила и процедури за провеждане и управление на процесите по дигитализация на културно наследство В сравнение с предишни изследвания се забелязва както увеличение на библиотеките, които дигитализират и имат планове да дигитализират, така и подобряване на обезпечеността с човешки, финансови и технологични ресурси. XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.

16 Благодаря за вниманието!
Модели и практики за дигитализация на колекции от обекти на движимото и нематериалното културно наследство в България Благодаря за вниманието! За контакти: Инж. Георги Петров, Електронна поща: Телефон: XXІX Национална конференция на ББИА «БИБЛИОТЕКИТЕ – КЛЮЧ КЪМ МИНАЛОТО – ПОРТАЛ КЪМ БЪДЕЩЕТО» 06-07 юни 2019 г.


Изтегли ppt "XXІX НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ББИА"

Сходни презентации


Реклама от Google