ЗДРАВЕЙТЕ ДРАГИ УЧЕНИЦИ! ЩЕ ВИДИТЕ КАК ПРЕМИНАВАТ ДНЕС ЧАСОВЕТЕ В

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
ГЛАДУВАЩИТЕ ДЕЦА ПО СВЕТА.
Advertisements

СЕКСУАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ И МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА ОТ СЕКСУАЛНО ПОСЕГАТЕЛСТВО НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ СРЕД РОДИТЕЛИ И НАСТОЙНИЦИ НА ДЕЦА НА.
ДУМИ ЗА ЖИВОТ Април 2019.
За първи път в училище Виктория Кузнецова.
Когато започнах да обичам себе си
Второ СОУ “Проф. Никола Маринов” Търговище Девиз: “Знанието е нашата сила, успехът – нашата цел!” Училището, в което вече 40 години си дават среща.
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
Денят на Розовата Фанелка
СОУ “Отец Паисий” гр. Кърджали
Уъркшоп на тема: „Модели за работа със семейства“
Моят най-добър Приятел
проект на с подкрепата на
Препис на презентация:

ЗДРАВЕЙТЕ ДРАГИ УЧЕНИЦИ! ЩЕ ВИДИТЕ КАК ПРЕМИНАВАТ ДНЕС ЧАСОВЕТЕ В СОУ "ХИВ СПИНОВ"

ЛИТЕРАТУРА

ДНЕС Шери, Израел, 15 - годишна Днес е първият ден от остатъка на живота ми. Днес не е ясно колко още ми остава. Днес е ден като всички останали. Само аз съм различна. Днес изглеждам щастлива, но всъщност плача в отчаянието си. Днес трябва да планирам живота си. Днес трябва да кажа на всички, че ги обичам. Утре. Ще мисля за днес. Днес мисля как ще живея утре. Днес е нов ден, защото аз съм ХИВ – позитивна. Днес е различен ден, защото имам да ви кажа: ХИВ е невидим! Пазете се! Правете го с презерватив! ДНЕС! Шери, Израел, 15 - годишна

МЕЖДУЧАСИЕ

Ехе…бележката, която тя си писа в час с Гошо.. Боби, виж какво намерих в тетрадката на Мимето. Ехе…бележката, която тя си писа в час с Гошо..

Гошо Мими Гошо: На купон довечера? Мими: Ще си помисля. Гошо: Хайде де, знаеш че си ми слабост! Мими: А ти знаеш, че имам приятел, когото обичам. Гошо: Е, но и аз съм пич! Нима ще ми откажеш? Мими: Мислиш, че това ми е важно? Аз държа на него. Гошо: Какви са тези отживелици? Вярност…глупости! Днес никой не живее така! Мими: Защо? Сам си определяш как да живееш. Гошо: Така обаче пропускаш купона, възможностите, които ти се предлагат…, а аз мога да ти покажа доста… Мими: Мисля, че не ме влече..не и с теб! Гошо: А защо не? Толкова си хубава, изглеждаш голямо момиче…Просто е…ама ще видиш колко ще ти хареса. Любовта не е задължителна, а може и да ме заобичаш… Мими: Прав си, че съм пораснала достатъчно. И разбирам вече, че лесни и хубави неща няма. А ти явно от мек отказ не схващаш и не мислиш за последствията…някой ден живота ще те изрита отзад…ПРИЯТЕН КУПОН!!! Гошо Мими

ИСТОРИЯ

ПОЯВАТА НА СПИН На 05.06.1981 г. е изнесена информация, че е регистрирана серия от необичайни инфекции сред хомосексуални мъже от Лос Анжелис, Сан Франкско, Ню Йорк и др. Имунната им система била силно засегната.Те страдали и от множество бактериални, гъбични и вирусни инфекции, възпалени лимфни възли или тумори в тялото. Тези симптоми са се наблюдавали при привидно здрави хора. Медицинските специалисти свързват тези симптоми с увреждането на имунната система. През 1982 година наричат това увреждане СПИН.

ЧЕРВЕНАТА ПАНДЕЛКА Червената панделка е международен символ на солидарност към хората, живеещи с вируса СПИН от 1991 година. Проектът за нея е създаден от организация в Ню Йорк, която събира художници, имащи за задача да създадат символ за подкрепа, привличане на вниманието и обединение на усилията за борба с болестта. Носенето на червената панделка е прост и едновременно въздействащ знак, чрез който да се предизвикат стереотипното мислене и предразсъдъците по отношение на СПИН.

МЕЖДУЧАСИЕ лейди Даяна Първата звезда, която слага червената панделка е Джеръми Айрънс по време на наградите “ТОНИ” през 1991г. През 90-те години множество публични личности носят червената панделка, следвайки примера на лейди Даяна лейди Даяна

МАТЕМАТИКА

Задача 1: 1585 са ХИВ+ в България към 01.11.2012 година, от които 112 са открити само тази година. 88 от тях са мъже. 33% от новооткритите случаи са употребяващи наркотици венозно. Кое е едно от най -рисковите поведения при разпространението на ХИВ инфекцията? Отговор: Споделянето на общи игли и спринцовки остава едно от най-рисковите поведения за разпространение на ХИВ инфекцията в страната.

Задача 2: Отговор: ПОЛЗВАЙ ПРЕЗЕРВАТИВ! БЪДИ МОНОГАМЕН! ИЛИ… 60% от новооткритите през 2012г. ХИВ+ са на възраст между 15 – 29 години. Как да се намали броят на носителите на ХИВ във възрастовата група 15 – 29 години? Отговор: ПОЛЗВАЙ ПРЕЗЕРВАТИВ! БЪДИ МОНОГАМЕН! ИЛИ… СПИНКАЙ САМ! Засегнатите от ХИВ са във всички възрастови групи. Най – младият човек в страната, който се е инфектирал с ХИВ е на 16 години.

МЕЖДУЧАСИЕ Да, много ми е любопитно Виж Сиси и Нанси си шушукат нещо.

Нанси Сиси Сиси: Как мина вчера с Венци? Нанси: Добре. Хубаво, че техните ги нямаше, за да сме повече време заедно. Сиси: Е, и?Разказвай де, какво се случи, как беше? Нанси: Хапнахме, гледахме филм…супер беше. После заспахме. Сиси: Заспали сте?! При такъв шанс без никой да ви притеснява… Аз не бих пропуснала такава възможност. Нанси: Не мислех, че е нужно да прибързваме просто защото имаме шанс. Добре, че и той се съгласи. Аз все още не се чувствам готова, а мисля, че и той. Сиси: Че за какво толкова се готвите, то да не е трудно. Тебе май нещо те е страх? Нанси: Ами искам да го направя, когато аз реша! Супер тъпо е, че трябва да се съобразявам какво е модерно в момента и кой с какъв акъл прави нещата. Защо трябва да става прибързано и кофти?! А после, когато си спомням, да ми се ще да забравя. Все едно пък ти можеш да се похвалиш, че първият път е минал ОК. Нанси Сиси

Сиси Сиси: Много добре знаеш, че при мен беше различно. Той беше пълен идиот и си мислеше, че съм малка и наивна. Нанси: Да не би да не си? Кой ми трепереше две седмици после, че му закъснявало? Така че хич не ми ги говори тия. Това нещо, първо, е лично, второ, по-добре по-късно да го направиш, но да е с някой, с който да е нещо повече от отбиване на номера. Сиси: Романтика! Нанси: Може и така да е, но съм романтичка, която не си товари акъла с проблеми, дето не им е времето. Сиси: Офф, стига вече! Явно нищо не разбираш. Нанси: За всичко си има време. Според теб може да е късно, но може би ще разбера нещата по-добре от теб. Нанси

БИОЛОГИЯ Ще чуете въпросите на учениците от нашето училище

Христо: ХИВ И СПИН ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ЛИ СА? ХИВ е вирусът, който причинява СПИН.СПИН е синдром, който се развива в човешкия организъм след размножаването на вируса и силното отслабване на имунната система. Елена: КОЛКО Е ГОЛЯМ ВИРУСЪТ? Голям е колкото “главичката на карфица”, могат да се съберат 10 000 вируса.

ПЕТЯ: НАСКОРО ОТКРИХ, ЧЕ МОИ ПРИЯТЕЛИ СЕ БОЦКАТ. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ЗАРАЗЯТ С ХИВ? Използването на общи игли или други нестерилни инструменти (за татуиране или кръвопреливане) е един от начините за разпространяване на ХИВ. ИВАН: ПРАВИХ СЕКС БЕЗ ПРЕЗЕРВАТИВ. СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ СЕ ПОЯВЯВАТ СИМПТОМИТЕ НА ХИВ АКО СЪМ СЕ ИНФЕКТИРАЛ? Първите симптоми наподобяват настинка, която продължава по-дълго. Понякога инфектирането с ХИВ може да започне безсимптомно. След проникналият в организма вирус остава като скрита инфекция и в продължение на години може да не се наблюдават никакви симптоми.

ЗЕЛЕНИТЕ БАЛОНЧЕТА СА вируса на СПИН в кръвните клетки

С П И Н индром на ридобитата мунна едостатъчност

ГЕОГРАФИЯ

Най - голям процент на носители на СПИН са в Африка

От началото на епидемията ХИВ е отнел живота на над 25 милиона души. Близо 33 милиона по света живеят с този вирус днес. От тях над 5 милиона са на възраст между 15 и 24 години, а над 2 милиона са деца. В България са регистрирани1585 ХИВ-серопозитивни лица. 

Така всяка година на 01.12. ученици от СОУ "ХИВ СПИНОВ" информират учениците от други училища!

тяхното послание за вас... Прави го умно! Прави го разумно! Прави го винаги с ПРЕЗЕРВАТИВ! тяхното послание за вас...

Изготвил: Ася Петрова, XII клас Благодаря за вниманието!!! Изготвил: Ася Петрова, XII клас