Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Национално контактно лице

Сходни презентации


Презентация по темата: "Национално контактно лице"— Препис на презентация:

1 Национално контактно лице
Програма “Подкрепа за ИКТ политики от Рамкова програма “Конкурентоспособност и иновации” Тема 4. ИКТ за енергийна ефективност, опазване на околната среда и мобилност Тотка Чернаева Национално контактно лице

2 Тема 4: ИКТ за енергийна ефективност, опазване на околната среда и мобилност – 2 цели
4.1. ICT for energy efficiency in social housing (Pilot B) ИКТ за енергийна ефективност в сгради със социално предназначение 4.2. ICT for prevention, alert and rescue to minimise impacts of climate change (Pilot B) ИКТ за превенция, ранно предупреждаване и спасителни дейности за минимизиране на въздействието от климатичните промени.

3 4.1. ИКТ за енергийна ефективност в сгради със социално предназначение Защо се включва тази цел ?
Сградите в ЕС консумират около 40 % от енергията и имат потенциал за спестяване на 27 %. Тази цел подкрепя плановете на Европейската комисия за увеличаване на енергийната ефективност чрез използване на ИКТ. В конкурса за 2008 г. се подкрепяха проекти за енергийна ефективност в обществени сгради и пространства. Тази година се допълва финансиране за енергийна ефективност в сгради със социално предназначение. Избран е публичният сектор, защото той може да демонстрира и на частния сектор как се постига енергийна ефективност на сградите с помощта на ИКТ. Под “сгради със социално предназначение” се разбират – общински или държавни жилищни сгради или такива, които сe собственост на други организации, но се отдават на приемливи наеми.

4 4.1. ИКТ за енергийна ефективност в сгради със социално предназначение
Фокус Финансират се пилотни проекти тип В, които имат за цел да демонстрират как модерни ИКТ компоненти и системи (напр. за интелигентно измерване на консумацията, интелигентно осветление, силова електроника за интегриране и управление на местни възобновяеми източници на енергия и др.) могат да допринесат за намаляване на консумацията в пиковите часове и на годишната консумация в сградите със социално предназначение с над 15 % и при това в реални условия. Освен това проектите могат да включват използването на “вградени” в сградите възобновяеми източници на енергия. В този случай използваните ИКТ системи трябва да демонстрират, че могат да работят без да предизвикват нестабилност в енерго-разпределителната инфраструктура; и че общите годишни емисии на СО2 в тези сгради могат да бъдат намалени с 20 %. Индикативен бюджет: 5 М€

5 4.1. ИКТ за енергийна ефективност в сгради със социално предназначение

6 4.1. ИКТ за енергийна ефективност в сгради със социално предназначение
Условия и характеристики Проектите трябва да се основават на доказано търсене и публично-частни партньорства, включващи доставчици на технологии и услуги, собственици на групи от сгради със социално предназначение и потребителски организации, както и публични институции на национално, регионално или местно равнище. Пилотните решения трябва да се тестват в реални условия, да се валидират в продължение поне на 1 година и като резултат да се формулират функционални спецификации. Предложенията трябва да са в съответствие със стандартите за оперативна съвместимост и да осигуряват спазване на етичните принципи и защита на личните права. Проектите трябва да създадат референтни материали, като насоки, наръчници, учебни материали и др. които да бъдат широко разпространени, за да се осигури възможност за широко внедряване или репликиране на тестваните и валидиране пилотни решения в ЕС.

7 4.1. ИКТ за енергийна ефективност в сгради със социално предназначение
Очаквано въздействие Даване възможност на крайните потребители да играят централна роля за повишаване на енергийната ефективност, намаляване на емисиите на СО2 и отваряне на енергийния пазар. Разширяване на ИКТ пазара на системи и инструменти за проектиране на енергийни мрежи и тяхното управление и на свързаните с това услуги.

8 4.2. ИКТ за превенция, ранно предупреждаване и спасителни дейности за минимизиране на въздействието от климатичните промени. Фокус Финансират се пилотни проекти тип В, които имат за цел да тестват иновативни ИКТ решения за превенция, подготовка за и реагиране на инциденти/бедствия като наводнения, цунами, замърсяване и др. Проектите трябва да демонстрират, че възприемането на разработените от тях решения ще доведе до значителни измерими резултати по отношение нивото на подготовка, навременността на реагиране и ефикасното използване на ресурсите при справянето с такива бедствия. Индикативен бюджет: 3 М€

9 4.2. ИКТ за превенция, ранно предупреждаване и спасителни дейности за намаляване на въздействието от климатичните промени. Условия и характеристики Пилотните проекти трябва да: Валидират схеми за управление на околната среда в реални условия, които да покриват цикъла от дейности “минимизиране на риска -справяне с бедствията”, без етапа “възстановяване”. Подобрят оперативната съвместимост при управлението на екстремни събития, както в технически, така и в организационен аспект и да допринесат за създаването планове за адаптация към климатичните промени. Включват изпитания в продължение на 1 година с участието на потребителите. Включват партньори от публичните институции, индустрията и потребителите, които се ангажират предварително с участие в изпитанията, които трябва да завършат с публични демонстрации и кампания за разпространение на резултатите. Предоставят фактическа оценка на въздействието на тестваните схеми и индикативен инвестиционен план.

10 4.2.ИКТ за превенция, ранно предупреждаване и спасителни дейности за намаляване на въздействието от климатичните промени. Очаквано въздействие Осигуряване на фактическо доказателство за размера на социалните ползи – нарастване броя на оцелелите, намаляване на оперативните разходи и нарастване на ефективността при справяне с бедствия и адаптиране към климатичните промени. Осигуряване на сравнителна база за предварителна оценка на: функционалността на ИКТ базирани системи за превенция – справяне с бедствия в реални условия; и готовността и нивото на сътрудничество на различните заинтересовани страни за по-нататъшни инвестиции в най-обещаващите решения.

11 DG INFSO Unit H4 “ICT for Sustainable Growth”
За повече информация: DG INFSO Unit H4 “ICT for Sustainable Growth” Mailbox:


Изтегли ppt "Национално контактно лице"

Сходни презентации


Реклама от Google