Думи за живот Декември 2011.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
ГЛАДУВАЩИТЕ ДЕЦА ПО СВЕТА.
Advertisements

22 април Международен ден на Земята
Пътуването като начин на живот
ПИСМО до Дядо Коледа.
ДУМИ ЗА ЖИВОТ Април 2019.
Думи за Живот август 2011.
Думи за живот Ноември 2011.
Думи за живот Ноември 2011.
Ден на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София
Цар Петър и цар Самуил Човекът и обществото, 3 клас
Моят най-добър Приятел
Препис на презентация:

Думи за живот Декември 2011

„Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му” (Лк 3:4)

В това време, в очакване на Коледа, сме поканени да живеем едно ново „слово”. Евангелистът Лука цитира Исая, пророка на утехата.

Първите християни приписват тези думи на Йоан Кръстител, предтеча на Исус.

През времето преди Коледа, Църквата като ни посочва Предтечата, ни приканва към радостта, защото Кръстителят е като вестител на Царя.

Всъщност, Той ще дойде скоро Всъщност, Той ще дойде скоро. Приближава се времето, в което Бог ще изпълни обещанията Си, ще прости греховете, ще дари спасението.

„Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му” (Лк 3:4)

да го променим из основи. Ако тези думи ни приканват към радост, в същото време те ни призовават да дадем нова насока на целия си живот, да го променим из основи.

Кръстителят призовава да се приготви Божия път. А кой е той?

Исус, известяван от Кръстителя, преди да започне публично да проповядва, минава през пустинята. Това е Неговият път.

В пустинята Той намери дълбока, интимна връзка със Своя Отец, а в същото време се срещна с изкушенията, ставайки солидарен с всички хора. И излезе от пустинята победител.

Намираме същия път в смъртта и възкресението Му Намираме същия път в смъртта и възкресението Му. Тъй като Исус извървя пътя Си докрай, Самият Той стана „път” за нас, които още вървим.

Той е пътят, по който трябва да вървим, за да осъществим напълно нашето човешко призвание – да имаме пълно общение с Бог.

Всеки един от нас е призован да приготви пътя на Исус, който иска да влезе в нашия живот. Ето защо, трябва да поправим пътеките на нашия живот, за да може Той да влезе в нас.

Трябва да Му приготвим пътя, като махаме една по една пречките, поставени от нашия ограничен светоглед и от нашата слаба воля.

Нужно е да имаме смелостта да изберем между нашия и Неговия път за нас, между нашата и Неговата воля, между направените от нас планове и тези, замислени от Неговата всемогъща любов.

И след като вземем това решение, нека да съобразим нашата непокорна воля с Неговата.

А по какъв начин? Светците ни показват добър, приложим, разумен начин – да го направим сега, в настоящия момент.

Още отсега да започнем да отстраняваме камък след камък, за да не живее повече нашата воля в нас, а Неговата.

„Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му” (Лк 3: 4) Така ще живеем думите: „Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му” (Лк 3: 4)

„Пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му” Киара Лубик, декември 1997г. Думи за живот се превеждат на 92 езика и стигат до 14 милиона души по цял свят, издание на Движението на фоколарите.