Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

РАЙОНЕН СЪД – ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Сходни презентации


Презентация по темата: "РАЙОНЕН СЪД – ГОРНА ОРЯХОВИЦА"— Препис на презентация:

1 РАЙОНЕН СЪД – ГОРНА ОРЯХОВИЦА

2 Кратка историческа справка
Районен съд – Горна Оряховица е създаден със Закона за устройство на съдилищата от 1880г. като „Мирови съд” на сегашната улица „Панайот Цвикев” бившата „Темнишка”, под цех на „Металургия”. През 1937 – 1938г. е построена сградата на сегашната съдебна палата в града ни. Тя е строена с одобрен архитектурен план за двама съдии и един прокурор. До 31 декември 1944г. съдът в Горна Оряховица е мирови съд.От 01 януари 1945г. е преименуван в народен съд и функционира като такъв до 31 декември 1970г. От 01 януари 1971г. до днес, Горнооряховският съд е районен.

3 Районен съд – Горна Оряховица е основен първоинстанционен съд, едно от 113 районни съдилища в страната. На районния съд са подсъдни всички дела, освен тези, които със закон са подсъдни на друг съд.

4 Районен съд – Горна Оряховица е поместен в собствена сграда на площад “Христо Ботев” № 2 в гр. Горна Оряховица. Освен всички структурни звена на съда в сградата се помещават Районна прокуратура - Горна Оряховица, Службата по вписванията и Общинска банка АД - наемател. Районен съд -Горна Оряховица разполага със седем съдебни зали, в които се извършва паралелен звукозапис на съдебните дела, две съвещателни зали, самостоятелни кабинети за районните съдии, сървърни помещения, помещения за архив. Има обособена стая за адвокати. Осигурени са изключително добри материални условия за работа на всички магистрати и служители. Охраната на съдебната сграда през деня се осъществява изцяло от ОД ”Охрана” гр. Велико Търново, а през нощта и в почивните и празничните дни от СОТ. В Районен съд - Горна Оряховица е изградена система за вътрешно и външно видеонаблюдение, която включва 28 броя камери.

5 Районният съд разглежда граждански, наказателни и административно – наказателни дела.
В гражданските дела се разглеждат исковете за дължими суми до лв., исковете за собственост на недвижими имоти, споровете между търговци, делбите на недвижимо имущество, разводите, исковете за издръжка и за родителски права, исковете за отмяна на незаконно уволнение, исковете за неплатени трудови възнаграждения и обезщетения на работници, молбите по Закона за домашното насилие и по Закона за закрила на детето, заповедните производства, отказите от наследство, разрешенията за теглене от детски влогове и др.

6 Наказателни дела са делата, по които се разглеждат внесени от прокурора обвинителни актове за извършени престъпления. В районния съд се разглеждат наказателните дела за кражби, грабежи, измами, присвоявания, телесни повреди, изнасилвания, блудства, управление на МПС след употреба на алкохол, държане на наркотици и др. Делата за най-тежките престъпления – убийства, причиняване на смърт при ПТП и др., се разглеждат от окръжния съд. В районния съд се разглеждат и административнонаказателните дела. Това са делата, по които се разглеждат жалбите на граждани и юридически лица срещу наказателни постановления за наложени глоби, имуществени санкции и други административни наказания.

7 Гражданските дела се разглеждат еднолично от съдия без съдебни заседатели.
Съдебни заседатели участват в състава на съда по наказателни дела само в предвидените от закона случаи.

8 В Районен съд – Горна Оряховица е утвърден щат от 46 души, от които един е председател, двама – заместник – председатели, седем районни съдии, двама държавни съдебни изпълнители, двама съдии по вписванията и 31 съдебни служители.

9 Председателят на съда осъществява общо организационно и административно ръководство, отговаря за дейността на съда и го представлява, изготвя доклади за дейността на съда, разпределя работата между съдиите и участва в съдебни заседания, назначава и освобождава от длъжност съдебните служители. Разпорежданията на Председателя във връзка с организацията на работа на съда са задължителни за всички съдии и служители.

10 Председател на Районен съд – Горна Оряховица е съдия Златина Личева, назначена с решение на ВСС на длъжността “административен ръководител – председател”.

11 Те разпределят делата на принципа на случайния избор.
При осъществяване на дейността си административният ръководител - председател на съда се подпомага от заместници. Заместник – председатели на Районен съд – Горна Оряховица са съдиите Еманоел Вардаров и Пламен Станчев. Те разпределят делата на принципа на случайния избор.

12 В Районен съд – Горна Оряховица са обособени 10 съдебни състава:
І състав с председател Павлина Тонева; ІІ състав с председател Еманоел Вардаров ; ІІІ състав с председател Цветелина Цонева; ІV състав с председател Пламен Станчев ; V състав с председател Златина Личева; VІ състав с председател Красимира Николова; VІІ състав с председател Милена Карагьозова; VІІI състав с председател Трифон Славков; ІХ състав с председател Христо Попов; Х състав с председател Илина Джукова.

13 ПРОГРАМА ЗА СЛУЧАЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕЛАТА
В Районен съд – Горна Оряховица от 2006 г. делата се разпределят с програма на случаен принцип. Достъп до програмата имат Административния ръководител – Председател и Заместниците на Административния ръководител - Заместник Председатели на съда. От 2015 г. е въведена Централизирана система за разпределение за делата. В програмата има възможност за автоматично генериране на номер дело, което ще се разпределя; избор на докладчик на случаен принцип, по дежурство, определен съдия или да се маркират, тези съдии, които не участват в избора. За всеки отказ от избор или промяна в процентите на натоварване на съдиите се вписват мотиви. След като се направи случаен избор на съдия – докладчик се разпечатва протокол, който се запазва в делото. За всяко действие по програмата се пази архив на хартиен и електронен носител.

14 Съдилищата разглеждат делата в открити съдебни заседания
Съдилищата разглеждат делата в открити съдебни заседания. Публичността на съдебния процес може да бъде ограничавана само със закон. Заседанията се провеждат в съдебната сграда по седалището на съда. Съдиите заседават в тоги. Съдиите и съдебните заседатели са независими и се подчиняват само на закона. Те вземат решение по вътрешно убеждение, основано на доказателствата по делото и на закона.

15 Постановените съдебни актове се публикуват по датата на издаването им.
Постановените съдебни актове се публикуват по датата на издаването им. Има връзка с  Централизирания Уеб Базиран Интерфейс за Публикуване на Съдебните Актове /ЦУБИПСА/.

16 При търсенето в ЦУБИПСА имате повече комбинации за търсене – Вид дело, Номер на дело и година, Съдебен състав или съдия, Вид на съдебен акт, Статус на съдебен акт, Номер на акт/година, Дата на постановяване и по Ключова дума/и в текста на акта. Вие избирате как да ги комбинирате.

17 Публикува се справка от
Интернет страницата на съда се актуализира ежедневно. За по-добра връзка с гражданите имаме форма за предложения/оплаквания. Публикува се справка от САС „Съдебно деловодство” за насрочените дела по начин, предложен от потребителите на сайта.

18 ДЪРЖАВНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ
осъществяват принудително изпълнение на частни притезания. На принудително изпълнение подлежат влезлите в сила решения и определения на съдилищата. Ако в срока на поканата за доброволно изпълнение длъжникът не изпълни задължението си, ДСИ може да налага запори, да извършва описи и продажби на движимо и недвижимо имущество, принудително да отнема вещи и др.

19 СЪДИИТЕ ПО ВПИСВАНИЯТА
разпореждат или отказват вписванията, отбелязванията или заличаванията в имотния регистър и се произнасят за издаването на справки и удостоверения; може да извършват нотариални и други действия, предвидени със закон.Съдиите по вписванията извършват действия само в своя район.

20 СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ В Районен съд – Горна Оряховица работят 31 съдебни служители, като администрацията се състои от съдебен администратор, обща и специализирана администрация. Съдебният администратор в Районен съд – Горна Оряховица отговаря за управлението на административната дейност на съда, планира, организира и ръководи съдебните служители, осигурява организационна връзка между административния ръководител и администрацията на съда.

21 ОБЩАТА АДМИНИСТРАЦИЯ подпомага дейността на административния ръководител в управлението на човешките ресурси, за правилното и законосъобразно използване на финансовите ресурси, счетоводното обслужване на съда, извършва плащания във връзка с разходите на съда, въвежда и поддържа информационните системи на съда, публикува влезлите в сила актове на страницата на съда в интернет. Общата администрация се състои от, главен счетоводител, системен администратор, счетоводител – касиер и домакин.

22 СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ
подпомага и осигурява осъществяването на съдебната дейност. Тя е организирана в следните служби: “Регистратура” “Съдебно деловодство” “Съдебни секретари” “Архив” “Служба по връчване на призовки и съдебни книжа” “Служител по сигурността на информацията”

23 ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР Във фоайето на входа се намира Информационният център на съда. Служба “Регистратура” се намира в Информационния център, който е отворен непрекъснато в рамките на работното време на съда – от 8.30 до 17.00часа, без прекъсване. Служителят в информационния център оказва помощ при попълване на формулярите; може да предостави информация за разположението на канцелариите и съдебните процедури; разположението на залите, часът на заседанието; информация за таксите; телефони за връзка с институции и др. Предоставена е възможноста на гражданите да подават предложения и оплаквания чрез поставената “Кутия за мнения и предложения” към председателя на съда.

24 СТРУКТУРА НА СЪДЕБНА ЗАЛА
СТРУКТУРА НА СЪДЕБНА ЗАЛА 2 1 3 4 5 6 7 1 – Съдия 2 – Съдебен заседател 3 - Съдебен заседател 4 – Съдебен секретар 5 – Прокурор 6 – Подсъдим 7 - Защитник

25 СЪДЕБНИ ЗАЛИ Районен съд – Горна Оряховица разполага със седем съдебни зали. Пред всяка зала има информационен дисплей със списък със заседанията, които ще се провеждат в нея. На два обединяващи дисплея на първия етаж се отразява дневния график на заседанията. Посочва се номера на делото, в коя зала ще се гледа, на кой етаж и от колко часът, посочва се и съдия - докладчика.

26 СОФТУЕР ЗА НЕЗРЯЩИ Инсталираната в деловодството програма за незрящи преобразува текстовете от съдебните актове - протоколи, разпореждания, определения, решения и присъди, в естествено звучащ аудио сигнал с мъжки или женски глас. Възможност да се запознаят със съдържанието на съдебните актове имат не само хората с проблеми в зрението, но и възрастни хора с нарушено зрение.

27 СЛУЖБА ДЕЛОВОДСТВО Извършва вписвания в съответните деловодни книги, изготвя списък и изпраща призовки, следи за изтичане на процесуалните срокове, изпълнява указанията на съдиите – докладчици, предоставя справки по делата. В деловодството има инсталиран пос – терминал за плащане на държавни такси, глоби, разноски, преписи – заверени/незаверени, удостоверения, прием /отказ от наследство и други. В Районен съд –Горна Оряховица работят двама деловодители по наказателни дела и трима деловодители по граждански дела.

28 В Районен съд – Горна Оряховица от 2008 г
В Районен съд – Горна Оряховица от 2008 г. е въведена деловодна система САС “Съдебно деловодство”. Постъпващите в съда книжа се обработват, сканират и въвеждат в автоматизираната информационна система, като всеки документ получава автоматично пореден входящ номер. Изпращаните от съда книжа също получават автоматично пореден изходящ номер от системата. Всяко дело има електронна папка, което позволява бързо извършване на справки по делата. Между Районен съд – Горна Оряховица и останалите съдилища се извършва електронен трансфер на делата. ДЕЛОВОДНА СИСТЕМА

29 СЪДЕБНИТЕ СЕКРЕТАРИ Съставят протокол за откритите съдебни заседания.
Протоколите се изготвят съгласно изискванията на процесуалните закони. В срока за изготвяне на протокола предават обявените за решаване дела на съдията докладчик, а отложените, прекратените и с изготвени актове дела – в деловодството. В Районен съд – Горна Оряховица работят 10 съдебни секретари.

30 В служба “Архив” работят двама съдебни архивари.
СЛУЖБА “АРХИВ” Осигурява съхраняването на всички свършени дела, деловодни книги и документи. Приема от служба “Съдебно деловодство” свършените през предходната година дела и приключените деловодни книги. Изпраща по разпореждане на съда архивираните дела на други органи и следи за срочното им връщане. Извършва преглеждане и унищожаване на делата с изтекъл срок на съхранение след подписване на протокол, изготвен от комисия, назначена със заповед на административния ръководител. В служба “Архив” работят двама съдебни архивари.

31 СЪДЕБНО – ИЗПЪЛНИТЕЛНА СЛУЖБА
Образува изпълнителни дела и събира вземанията по тях. Това са дела в полза на държавата, в полза на банки, търговци и други юридически лица, в полза на граждани – за издръжка, трудови спорове, предаване на деца. В съда се провеждат публични продани за продажба на движимо и недвижимо имущество на длъжниците по изпълнителни дела.

32 Публичните продани се публикуват в сайта на съда и в сайта на Асоциацията на държавните съдебни изпълнители, което значително улеснява гражданите, желаещи да се включат в търговете.

33 СЛУЖБА “ВРЪЧВАНЕ НА ПРИЗОВКИ И СЪДЕБНИ КНИЖА”
Отговаря за своевременното и законосъобразно връчване на призовките и съдебните книжа съгласно правилата на процесуалните закони. Невръчените призовки, както и връчените извън сроковете по процесуалните закони се връщат с бележка върху тях за причините за това. Връчването се удостоверява с подпис на призовкаря.

34 БЮРО СЪДИМОСТ Съхранява бюлетините за съдимост на осъдените лица, приема заявления за издаване на свидетелства за съдимост на всички български граждани. Свидетелството за съдимост е официален документ, издаден от съда, който съдържа информация за криминалното минало на дадено физическо лице. Свидетелство за съдимост се изисква за постъпване на работа и за издаване на разрешетелни – например за притежание на оръжие. Електронни свидетелства за съдимост се издават с квалифициран електронен подпис на физическо лице. В Бюро съдимост е инсталиран пос - терминал, чрез който гражданите могат да заплатят таксата за издаване на свидетелство за съдимост, на място с валидна дебитна или кредитна карта.

35 СЪД - МОДЕЛ На официална церемония, проведена на 12 април 2007г. Инициатива за укрепване на съдебната система предостави на Районен съд – Горна Оряховица статута на съд – модел за постигнати високи резултати в областта на съдебната реформа.

36 СЪД - МОДЕЛ В периода 2010 – 2012 година Районен съд-Горна Оряховица работи по проект „Усъвършенстване на работните процеси в съда”, финансиран от Фондация „Америка за България” и изпълняван от Сдружение „Програма за развитие на съдебната система”. Проектът е продължение на програмата „Съдилища – модели и съдилища – партньори” и се осъществява чрез прилагане на План за подобряване работата на съда /План 2/ в периода месец януари 2010 година – месец декември 2012 година. В края на 2012 година благодарение на упорития труд на всички съдии и съдебни служители съдът отчете 79,17% изпълнение на целите, залегнали във План 2.

37 На традиционна среща на председателите на съдилищата – модели и съдилищата - партньори, проведена на 30 ноември – 1 декември 2012г. в гр. София, Районен съд – Горна Оряховица беше признат за успешно работещ съд – модел по Втория план за подобряване работата на съда, и заслужено зае място сред най – добрите съдилища в страната – осемнадесетте съдилища, които бяха обявени за съдилища – модели по Втория план за подобряване работата на съда и водещи в съдебната реформа.


Изтегли ppt "РАЙОНЕН СЪД – ГОРНА ОРЯХОВИЦА"

Сходни презентации


Реклама от Google