Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО

Сходни презентации


Презентация по темата: "ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО"— Препис на презентация:

1 ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО
ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО КАМПАНИЯ НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ СЕПТЕМВРИ 2016 Г.

2 РАЗВИТИЕ НА РАСТЕНИЕВЪДСТВОТО

3 ПРИОРИТЕТИ НА ПОЛИТИКАТА В СЕКТОРА
Преодоляване на структурния дисбаланс в растениевъдния сектор чрез насърчаване на интензивните производства и по-добро насочване на подкрепата Осигуряване на по-благоприятни условия за развитие на дребните и средни стопанства, с акцент върху уязвимите производства – плодове и зеленчуци Повишаване на конкурентоспособността и пазарните позиции на производителите на растениевъдна продукция чрез стимулиране модернизацията на стопанствата и сдружаването им в организации на производители Насърчаване развитието на биологичното производство

4 ДИРЕКТНА ПОДКРЕПА В СЕКТОР РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Директна подкрепа в сектор Растениевъдство, млн. лева 2013 2014 2015 Плащане на площ 1 105,9 1 133,6 1 135,4 Обвързана подкрепа - плодове, зеленчуци и протеинови култури 14,1 35,5 106,0 Национални/преходни доплащания 119,0 106,6 73,4 Държавни помощи (насочени специално към растениевъдство) 22,7 14,2 ОБЩО 1 261,7 1 289,8 1 329,0 През последните три години директната подкрепа нараства постепенно до над 1,3 млрд. лева за 2015 г.; Рязко увеличение на средствата за обвързана подкрепа в сектора (106 млн. лева за 2015 г. и бюджет от 110,7 млн. лева за 2016 г.); Намалението на средствата за държавни помощи, насочени специално към растениевъдството за периода, се дължи на изплащането на по-големи от обикновено компенсации за пропаднали площи през 2013 г.

5 Стабилно развитие на зърнения сектор
Производство на зърнени и маслодайни култури през периода 2013 – 2015 г., хил. тона . Стабилно развитие на зърнения сектор Очаквано рекордно високо ниво на производството на пшеница от реколта 2016 г. – близо 6 млн. тона Ръст на произведените количества спрямо реколта 2015 г. за: Пшеница – близо 20%; Ечемик – около 3% Рапица – близо 17% Забележка: Данни за производството на царевица и слънчоглед все още не са налични

6 Реколтирани площи и производство на плодове и зеленчуци през периода 2013 – 2015 г.
Реколтирани площи с плодове и зеленчуци, хил. ха Производство на плодове и зеленчуци, хил. тона Ръст на реколтираните площи както при плодовете, така и при зеленчуците – съответно с 33% и с 47% през 2015 г. Значително нарастване на производството – на плодове с 26%, на зеленчуци – със 17% спрямо 2014 г.

7 Производство на основни плодове през периода 2013 – 2015 г.
Производство на основни плодове през периода – 2015 г. Производство на основни овощни култури, хил. тона Увеличение на производството на всички основни овощни култури за 2015 г. спрямо предходната година Най-голям ръст в производството бележат: Черешите, сливите и малините – нарастване с близо 50% Кайсиите – с 25% Прасковите – с 16%

8 Производство на основни зеленчуци през периода 2013 – 2015 г.
Производство на основни зеленчукови култури, хил. тона Стабилно развитие на производството на зеленчуци, като най- чувствително увеличение през 2015 г. се регистрира при пипера и картофите, съответно с над 30% и 24%

9 Създаване на организации на производители (ОП) и групи на производители (ГП)
Създадени са специализирано звено за признаване и контрол на ОП и ГП, национална правна рамка и процедури, които максимално улесняват сдружаването Провежда се широка разяснителна кампания за ползите от сдружаването и възможностите за подпомагане В растениевъдството до момента се признати 33 ОП и ГП със 201 членове В сектора на плодовете ОП и ГП обхващат 7,2% от всички площи, при зеленчуците 4,5%, а при десертното грозде – 3%

10 Дял на българското производство в потреблението на основни плодове и зеленчуци в страната
2015 г. През последните няколко години вътрешното потребление на основни плодове и зеленчуци в страната се задоволява предимно от местно производство; При някои продукти, като пипер, череши, кайсии и праскови, през г. се наблюдава увеличение на дела на местното производство във вътрешното потребление.

11 Биологично растениевъдство през периода 2013-2015 г.
Последните две години – особено успешни в областта на биологичното производство В рамките на периода г. добитата биологична растениевъдна продукция нараства близо три пъти, до 45,8 хил. тона. През 2015 г. площите в система на контрол за биологично производство са 118,6 хил. ха (2,4% от ИЗП в страната), от които 21,5 хил. ха (18%) са преминали периода на преход; .

12 БИОЛОГИЧНО РАСТЕНИЕВЪДСТВО
От зърнено-житните култури се отглеждат основно пшеница, царевица, ечемик, ръж, овес и тритикале. През 2015 г. площите в система на контрол са ,83 ха. Площите преминали период на преход са ха, което е с почти 40% повече от 2013 г. Площите, заети с технически култури в система на контрол през 2015 г. са ,05 ха (в т.ч. площи с маслодайна роза, лавандула, ароматни култури, медицински растения и подправки). Нарастването на площите преминали преход (4 992 ха) е над 50% спрямо 2013 г. Увеличение на биологичните площи с почти 200% спрямо 2013 г. се наблюдава при групата на пресните зеленчуци като: лук, моркови, марули, артишок, карфиол и броколи, дини, пъпеши, ягоди и култивирани гъби. Площите в система на контрол при тази група през 2015 г. достига ха. При всички видове от групата на трайните насаждения се наблюдава увеличение на площите в система на контрол през 2015 г. спрямо 2013 г. Биологичните площи, заети с трайни насаждения, през г. възлизат на ха, което е с ха повече или над 45% повече в сравнение с 2013 г. Ръстът се дължи основно на нарастване на площите с костилкови овощни видове, семкови овощни видове, ядки и лозя. Продължава да нараства и интересът към групата на орехоплодните видове - орехи, лешници, бадеми и кестени. Поради засиления интерес от страна на операторите към биологичното животновъдство площите в система на контрол през 2015 г. с постоянни ливади и пасища и площите с фуражни култури от обработваеми земи (култури за зелено) достигат до ха. От тях преминали период на преход са ха, което е с почти 15% повече от 2013 г. .

13 БИОЛОГИЧНО ПРОИЗВОДСТВО В ОБЛАСТ СМОЛЯН
. В област Смолян са регистрирани 22 оператора. Това е 0,4 % от общия брой на операторите в система на контрол в страната. Характерно за област Смолян е събирането на диворастящите билки и плодове, чиито общи площи в системата на контрол са ха. Основни култури, отглеждани по биологичен начин: люцерна ха; орехи ха. Площите с пасища в система на контрол са 305 ха. В областта се отглеждат по биологичен начин 529 броя говеда.

14 РАСТЕНИЕВЪДСТВОТО В ОБЛАСТ СМОЛЯН – 2015 г
РАСТЕНИЕВЪДСТВОТО В ОБЛАСТ СМОЛЯН – 2015 г. ЗАЕТОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА - БАНСИК Около 90% от Използваната земеделска площ в областта е заета с постоянно затревени площи, благоприятстващо пасищното животновъдство. Делът на обработваемата земя е едва около 7%. Площите със зеленчуци заемат около 80% от обработваемата земя в областта, като най-силно застъпено е отглеждането на картофи. Традиционно, директната подкрепа на земеделските производители в областта е основно за постоянно затревените площи. В рамките на обработваемите площи, най-големи са заявените за подкрепа тези с картофи и тютюн. През последните две години нарастват заявените площи с ягоди и орехи.

15 Площи от основни земеделски култури за областта
При трайните насаждения с най-много площи са ягодите – 65%, ябълките – 21% и малините –14%. Площите със зеленчуци заемат най-голям дял от обработваемата земя. Преобладават площите с картофи – 83% и фасул – 13%.

16 БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО


Изтегли ppt "ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО"

Сходни презентации


Реклама от Google