Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Световните лидери на 70–90-те години на XX век

Сходни презентации


Презентация по темата: "Световните лидери на 70–90-те години на XX век"— Препис на презентация:

1 Световните лидери на 70–90-те години на XX век

2 Лидери Маргарет Тачър Лех Валенса Хелмут Кол Вацлав Хавел йоан павел 2
Михаил Горбачов Путин

3 Mаргарет Tачър Маргарет Тачър е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство - позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. Тя е лидер Консервативната партия от 1975 до края на премиерството си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди в съветската пропаганда - прозвище, останало до днес. Носител е на титлата „Орден на жартиера“.

4 Вацлав Xавел Вацлав Хавел е чешки драматург и политик. В началото на 60-те години неговата дейност в областта на политиката се засилва, като той става особено активен след избухването на Пражката пролет. През 1977, неговият ангажимент към манифеста за човешки права Харта 77 му донася световна слава на лидер на опозицията в Чехословакия, нещо което довежда и до неговото арестуване. През 1989 "Нежната революция" изстрелва Хавел към президентския пост. В качеството си на президент на Чехословакия, а впоследствие на Чехия, Хавел повежда страната към многопартийна демокрация. По време на неговото тринадесет годишно управление страната преживява бурни промени, включително отделянето на Словакия, което той не одобрява, приемането в НАТО и започване на преговорите за членство в Европейския съюз, които приключват през 2004 година.

5 Михаил Горбачов Михаил Сергеевич Горбачов е съветски политик, ръководил СССР от 1985 до Заемал поста генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. Пръв и последен президент на СССР. Политиката му довежда до края на Студената война и до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител на Нобелова награда за мир 1990 г.

6 Лех Валенса Лех Валенса е полски политик, един от първите синдикалисти и активисти за човешки права. Той е съосновател на Солидарност, първия независим синдикат в Съветския блок, Носител е на Нобелова награда за мир за От 1990 до 1995 е президент на Полша (последван от Александър Квашневски).

7 Хелмут Кол Хелмут Йозеф Михаел Кол е германски консервативен политик от Християн-демократическия съюз. Роден е в семейството на Ханс Кол,който бил държавен служител. Хелмут Кол е третото дете на едно силно религиозно католическо семейство.По-големият му брат загива по време на Втората световна война. Кол завършва гимназията Макс Планк.

8 Йоан Павел 2 Папа Йоан Павел II или Карол Юзеф Войтила е първият римокатолически папа от славянски произход и първият папа след папа Адриан VI който не е италианец. Служи като папа от 16 октомври 1978 до смъртта си на 2 април Той е известен и с литературното си творчество, в това число няколко пиеси и стихосбирки. Стиховете му са доста херметични, със сложна философска образност. Превеждан е на български.

9 Путин Владимир Владимирович Путин е руски политик, бивш президент на Русия ( ) и настоящ премиер на страната. Става временен президент на Русия на 31 декември 1999, като сменя Борис Елцин, а се заклева на 7 май 2000 след проведените президентски избори. През 2004 е преизбран за втори (и последен според текущата конституция) мандат, който изтича през 2008.

10 Севгин от 11а клас


Изтегли ppt "Световните лидери на 70–90-те години на XX век"

Сходни презентации


Реклама от Google