Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК

Сходни презентации


Презентация по темата: "Изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК"— Препис на презентация:

1 Изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК
Работна среща с експерти от МОСВ, ИАОС, РИОСВ, БД и ДНП по прилагане на изискванията на законодателството по предотвратяване на замърсяването – Модул “Екологична отговорност”, май 2019г., хотел “Дипломат плаза” , гр. Луковит __________________________________________________________ Изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК по прилагане на Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност и Многогодишната работна програма г. Екатерина Манолова – държавен експерт, Отдел “Комплексни разрешителни и опасни вещества”, Дирекция “Екологична оценка, оценка на въздействието върху околната среда и предотвратяване на замърсяването” Министерство на околната среда и водите

2 2007 г. – директивата влиза в сила;
Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност за предотвратяване и отстраняване на екологични щети Важни дати ________________________________________________________ 2007 г. – директивата влиза в сила; 2010 г. - ЕК докладва пред ЕП относно ефективността на възстановяването на околната среда и наличието на финансова осигуряване по Директивата; 2013 г. - държавите-членки представиха доклади за прилагане на Директивата; 2016г. – ЕК докладва пред ЕП относно значимостта, ефективността, ефикасността, съгласуваността и добавената стойност на ДЕО на базата на цялостна оценка на REFIT

3 да работят заедно за създаване на равнище ЕС на:
Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност за предотвратяване и отстраняване на екологични щети Препоръки на REFIT _______________________________________________________________ Държавите-членки и ЕК да работят заедно за създаване на равнище ЕС на: по-добра доказателствена база за оценката на Директивата; инструменти и мерки за по-равномерно и все по-широко прилагане на Директивата; база за достатъчна наличност и търсене на финансова гаранция за покриване на задълженията по Директивата.

4 Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност за предотвратяване и отстраняване на екологични щети Препоръки на доклада на ЕК от 2016г. _______________________________________________________________ Държавите членки: да записват данни за инциденти по Директивата и да публикуват регистри с данни за случаите, ако вече не са го направили; систематично да събират необходимите данни, които могат да документират, че прилагането на Директивата в тяхната страна е ефективно, ефикасно и в съответствие с цялостната ситуация в ЕС; да подкрепят усилията за прилагане с проактивни инициативи (като напр. ръководства, методики, обучение, електронни инструменти за анализ на риска, определяне на базова линия и модели за финансова сигурност), както вече направиха някои държави-членки; да осъществяват обмен на административен опит и най-добри практики и взаимно подпомагане в усилията за изграждане на капацитет; да преразгледат тълкуването на ключовите разпоредби на директивата, по-специално по отношение на „значимостта“.

5 Препоръки на доклада на ЕК от 2016г
Препоръки на доклада на ЕК от 2016г. Предприети действия в РБългария ________________________________________________________ Разработена е Методика за класифициране на случаи по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ) и за определяне/остойностяване на превантивни/оздравителни мерки по закона и подзаконовата нормативна уредба към него; Осъществява се обмен на административен опит и най-добри практики и взаимно подпомагане в усилията за изграждане на капацитет

6 Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност Многогодишна работна програма (МРП) – 2017 – 2020г. ________________________________________________________ МРП – обща информация: разработена е в отговор на оценката REFIT, която показва ясни пропуски в познанията и недостатъци при прилагането, които трябва да бъдат решени по по-структуриран и систематичен начин; ще се актуализира редовно, така че да се адаптира към нарастващите знания и променящите се нужди; целта е намаляване, ако не и предотвратяване на бъдещи екологични щети, да се стимулира прилагането на Директивата, да се подкрепят националните администрации, операторите, както и да се проведат изследвания по съответните въпроси чрез практически инструменти. МРП бе обсъдена и съгласувана на срещата на националните експерти по ДЕО, на г.

7 Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност Многогодишна работна програма (МРП) – 2017 – 2020г. ________________________________________________________ МРП – обща информация: е необвързваща и неформална; позволява гъвкав, прагматичен и адаптиран подход за работа с държавите-членки и най-засегнатите експерти и ангажирани с изпълнението на конкретно действие; ще помогне за определяне на рамката за следващата оценка на Директивата и на оценката на ЕК за това дали в някакъв момент тя се нуждае от преразглеждане, което на този етап се очаква да се осъществи между 2021 и 2023 г.

8 МРП - приоритетни области:
Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност Многогодишна работна програма (МРП) – 2017 – 2020г. _______________________________________________________________ МРП - приоритетни области: Подобряване на доказателствената база за оценката на Директивата, за следващата оценка на REFIT на ELD, която се очаква между 2021 и 2023 г.; Подпомагане на Директивата като стандартен инструмент за отговорност в случай на увреждане на природните ресурси, за използване от компетентните органи, операторите, експертите за оценка на риска, брокерите за финансова сигурност, неправителствените организации в областта на околната среда и други заинтересовани страни; Насърчаване наличието на финансово осигуряване за задълженията по Директивата в ЕС. .

9 Предприети действия по МРП:
Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност Многогодишна работна програма (МРП) – 2017 – 2020г. _______________________________________________________________ Предприети действия по МРП: ЕК възлага на Milieu Ltd разработването на: задача 1 – изготвяне на национални фишове по прилагане на Директивата; задача 2 – разработване на прототип на информационна система на Европейско ниво; задача 3 – изграждане на административен капацитет и надграждане на обучителния материал на ЕК по прилагане на Директивата).

10 Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност МРП - Предстоящи действия _______________________________________________________________ Публикуване от ЕК на националните фишове с информация по Директивата; Публикуване на информация за случаите по директивата на интернет страниците на компетентните органи; Запознаване с актуализирания тренировъчен материал на ЕК; Обмен на опит по прилагането на Директивата в другите държави членки.

11 Директива 2004/35/ЕО относно екологичната отговорност Проект на Регламент за изменение на директиви, в т.ч. Директива 2004/35/ЕО _______________________________________________________________ Изменението включва заличаването на член 14, изменението на член 18 (тъй като сегашната версия вече няма да има ефект) и изменението на приложение VI (информация и данни, посочени в член 18, параграф 1) от Директивата; Целта на измененията е да се подобри доказателствената база, за да се улесни следващата оценка на Директивата; Съветът въведе параграф по член 18, параграф 3, който изисква от Комисията да изготви насоки за общо разбиране относно тълкуването на екологичните щети; Преговорите за изменение на Директивата са финализирани и съответните документи, заедно с още 10 законодателни инициативи, планирани за пленарното заседание на настоящия Европейски парламент ( г.).

12 Благодаря за вниманието!


Изтегли ppt "Изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК"

Сходни презентации


Реклама от Google