ОЦЕНКА НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕПЛР В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА, ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Ръководител на проекта, Лумос
Advertisements

Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система Пазарджик, 9 февруари 2017.
РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ СЛЕД ЗАВЪРШЕН VII КЛАС
«Подкрепа за дуалната система на обучение“ 11-то заседание на Комитета за наблюдение гр. София, 29 май 2019 г.
Ролята на образователния медиатор в училище
Състояние на ромската образователна интеграция:
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
Т. 6 Представяне, обсъждане и вземане на решение за изменение на Индикативната годишна работна програма (ИГРП) за 2019 г. на Оперативна програма „Наука.
Я . А . Коменски в най-дълбокия да бъде учител
Нови хоризонти и възможности по пътя към успешната реализация
Препис на презентация:

ОЦЕНКА НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕПЛР В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА, ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

„Необходимо е да се създаде среда за детето, която отговаря не само на нуждите му, свързани с физическото му здраве, но и от гледна точка на неговите духовни нужди. Детето трябва да бъде в състояние да действа свободно в такава среда. Там то трябва да намери мотиви за конструктивна дейност, която отговаря на нуждите му за развитие.” Мария Монтесори

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - Габрово

Приобщаващо образование Процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребности на всички деца и ученици чрез активиране и включване на ресурси, насочени към премахване на пречките пред ученето и научаването и към създаване на възможности за развитие и участие на децата и учениците във всички аспекти на живота на общността.

На децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование се предоставя обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие, която осигурява подходяща физическа, психологическа и социална среда за развитие на способностите и уменията им. Подкрепата за личностно развитие се прилага в съответствие с индивидуалните образователни потребности на всяко дете и на всеки ученик.

За осигуряване на общата и допълнителната подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в детската градина и училището в началото на всяка учебна година със заповед на директора се определя координатор, който може да бъде заместник-директор, учител или друг педагогически специалист с компетентности и/или опит в областта на приобщаващото образование.

Функции на координатора 1. обсъжда с учителите обучението, развитието и участието на децата/учениците в дейностите на групата/класа; 2. координира дейността на ЕПЛР и работата с родителите; 3. координира предоставянето на общата и допълнителната подкрепа; 4. организира и координира дейностите във връзка с малолетни и непълнолетни чужденци, търсещи или получили международна закрила, при приемането им за обучение;

Общата подкрепа се изразява във включване на отделни ученици в дейности, като: 1. допълнително обучение по отделен учебен предмет с акцент върху обучението по български език, включително ограмотяване на ученици, за които българският език не е майчин; 2. консултации по учебни предмети, които се провеждат извън редовните учебни часове; 3. логопедична работа.

Допълнителната подкрепа за личностно развитие включва: 1. работа с дете и ученик по конкретен случай; 2. психо-социална рехабилитация, рехабилитация на слуха и говора, зрителна рехабилитация, рехабилитация на комуникативните нарушения и при физически увреждания; 3. осигуряване на достъпна архитектурна, обща и специализирана подкрепяща среда, технически средства, специализирано оборудване, дидактически материали, методики и специалисти; 4. предоставяне на обучение по специалните учебни предмети за учениците със сензорни увреждания; 5. ресурсно подпомагане

Допълнителната подкрепа за личностно развитие се предоставя на деца и ученици: 1. със специални образователни потребности; 2. в риск; 3. с изявени дарби; 4. с хронични заболявания.

Допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците се предоставя въз основа на извършена оценка на индивидуалните им потребности, която се извършва от ЕПЛР за конкретно дете или ученик.

Какво представлява оценката на индивидуалните потребности? Оценката е процес на събиране и анализиране на специфична информация за функционирането на детето/ученика - силни страни, затруднения, потенциал за оптимално развитие, участие в образователния процес, възможности за реализация.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО! Въпроси? Можете да ни откриете на адрес: WWW. rc-gabrovo.com rc_gabrovo@abv.bg