Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Програма за морско дело и рибарство г.
Advertisements

Регионалната иновационна стратегия и Регионалният план за развитие Информационен ден 15 декември 2005 г., Пловдив доц. Петкан Илиев, съветник, Фондация.
Бази от данни Въведение
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
АКТУАЛИЗИРАН ДОКУМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД Изготвил: Прайм Консултинг.
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“
Правни аспекти на финансирането на регенерацията на изоставени индустриални зони в Румъния Mircea Grigorovschi „Този проект е финансиран с подкрепата на.
Управление и икономически аспекти
Финансиране на разработването на изоставени зони в Румъния
Механизми и инструменти за финансиране на ВиК сектора
Област на интервенция Подобряване на равния достъп до възможностите за учене през целия живот за всички възрастови групи във формален, неформален и неофициален.
Препис на презентация:

Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska Социални и културни проблеми, свързани с регенерацията на изоставени зони Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska „Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията, съдържаща се в нея.“

Осведоменост! Какви цели трябва да бъдат постигнати в процеса на устойчиво развитие на изоставените зони? Защо е важно да бъде включено постигането на социални и културни цели при регенерацията на изоставени зони? Защо моделът на разработване на изоставени зони, включващ социални и културни цели, се нарича “Хора и места”? Какви значими социални и културни цели могат да бъдат идентифицирани?

Цели на обучителната презентация Социалните и културни аспекти от разработването на изоставени зони като равносилни по значение на другите аспекти от устойчивото развитие на процеса. Ключ към успеха за бъдещото устойчиво развитие на изоставените зони е и вземането под внимание на социалните и културни цели. “Хора и места“ - устойчиви връзки между социалните и културни цели с новата идентичност на регенерираната зона.

Съдържание Устойчивост на процеса на регенерация. Социални и културни цели в концептуализирания модел "Хора и места". 8 ключови социални и културни цели за осъществяване на връзка между хората и местата, на които те живеят. Подходящи инструменти за постигане на социални и културни цели в процеса на разработване на изоставените зони. Пример: Eurovea в Братислава (Словакия)

Устойчивост на процеса на регенерация на изоставените зони За да се постигне устойчиво развитие на разработването на изоставени зони, социалните, културните, икономическите и екологичните цели трябва да бъдат постигнати. В миналото икономическите цели са били приоритет при регенерацията. След натрупване на известен опит, подобряването на резултатите, свързани с околната среда и социално-икономическото положение, трябва да могат да предотвратяват подобни бъдещи нежелани ситуации като текущите изоставени зони.

Концептуалният модел “Хора и места” Концептуалният модел на 8 ключови социални и културни цели е разработен, за да се даде възможност тези 8 цели действително да получат заслужения акцент при разработването на изоставените зони. Целите са подразделени на такива, които се занимават основно с "хора" и такива, които се занимават основно с "места "- наречени "Хора и места". Въпреки че тази връзка е полезна, някои от целите включват елементи и от "хора" и от "места", но връзката винаги е налице.

Цели, ориентирани към хората Това са цели, които създават условия за живот в общността Да се съхрани културата, която е ценена от местните хора и да се използват възможностите за нови форми на създаване на културна памет. Да се гарантират възможности за заетост. Да се насърчи социалната справедливост в процеса на разработване на изоставените зони. Да се подсили привързаността с местожителството в съзнанието на хората.

1) Съхраняване на различни културни традиции, които са ценени от местните хора Съществува необходимост да се съхранят елементита на съществуващи или предишни култури, за да се осигури приемственост в района. Това изискване трябва да бъде балансирано с нуждите на новото разработване, но същевременно възможностите за нови форми на социално и културно развитие трябва да бъдат оползотворени (напр. най-добро оползотворяване на промишлени сгради и познатите и ценени природни площи). Това най-добре може да се извърши чрез: академични изследвания в областта на културната и социална история, включване на обществеността за идентифициране на местни високоценени структури.

2) Гарантиране на възможности за заетост Целта е да се създадат нови и иновативни възможности за работа, когато това е възможно и/или подходящо. Има много начини за постигане на възможности за заетост чрез разработването на изоставените зони. Когато е възможно, новите или повторно употребени сгради или инфраструктура в изоставените зони трябва да се използват за нови инициативи и създаване на работни места. Наред с това е важно да се осигури достъп до нови работни места за местните хора.

3) Насърчаване на социалната справедливост в изоставените зони Балансираният социален микс от новодошлите и дългогодишните местни жители е много важно условие за постигането на социална устойчивост в района. Важна цел е осигуряването на достъпни жилища и офис простраства за бизнеса. При всяко разработване на изоставена зона е важно да се стремим да отговорим на различните потребности на местните жители и потенциалните новодошли.

4) По-голяма привързаност към региона, в който живеем Привързаността към мястото удовлетворява много социални и психологически нужди: нуждата от сигурност, нуждата от себереализация, нуждата от принадлежност към общността и необходимостта от структуриране на външната среда. За укрепване на привързаността, регионът/общината трябва да отразява някои общи ценности и визия за интеграцията на изоставени промишлени обекти в градската тъкан.

Цели, ориентирани към местото/региона Тези цели създават по-добри условия за живот. По-добро възприемане от страна на местната общност и имидж на регенерацията на изоставени зони Принос за стратегическите цели за устойчивост в контекста на урбанизацията Осигуряване на физически достъп Осигуряване на устойчива и приятна за живеене среда за местните общности

5) По-добро възприемане от страна на местната общност и имидж на регенерацията на изоставени зони Негативният имидж се възприема като един от най-разрушителните елементи в процеса на регенерация. Изграждането на имидж е дълъг процес на постоянна промяна. Изграждането и поддържането на имидж е деликатен процес, които започва със скрининг и диагностика, продължава с оценка и завършва със стратегически действия.

6) Принос за стратегическите цели за устойчивост в контекста на урбанизацията Повишаване на възможностите за създаване на по-социално и културно-устойчиви градски форми в рамките на големия или малък град като: създаването на по-компактни градове, които са разнообразни от гледна точка на етническа принадлежност, възраст и икономически статус на жителите; проектиране на разработки за поддържане на достатъчно високи нива на гъстота на населението, което ще подпомогне достъпа до публични услуги (като обществен транспорт, болници, училища и т.н.); допринасяне за намаляване на разрастването на градските зони и свързаните с него социални проблеми на неравенство.

7) Да осигури физически достъп Това означава създаване на разработени зони, които са физически свързани със заобикалящата ги среда. Това означава създаване на връзки и преодоляване на физическите бариери, както и пространствено-времево интегрирано развитие на различни видове транспорт - пешеходство, колоездене, обществен транспорт. Достъпността е също социална цел, тъй като насърчава не само основната мобилна част от населението, но особено лицата с увреждания да се възползват от целия региона.

8) Осигурява устойчива и добра за живеене среда за местните общности В миналото е било отделяно твърде малко внимание на типа среда, в която хората искат да живеят, работят и прекарват свободното си време Целта на предоставянето на приятни за живеене, здравословни и устойчиви условия за местните общности е изключително важна, независимо от крайното предназначение на локацията. Ключови елементи са: добър достъп до открити пространства за отдих, високо качество на обществената сфера (озеленяване, осветление, улично изкуство), разпоредби за пешеходството, колоезденето и обществения транспорт.

Инструменти за постигането на социални и културни цели Ефективно публично участие и консултации (специфични методи, т.е. ‘реалистично планиране’) Оценка на социалното въздействие Методи за оценка на културното наследство Изследване с карта на външния и вътрешния облик на зоната Висококачествено планиране Добро управление на проекта и планиране, което позволява да се случат временни употреби по време на самото разработване

Пример: Eurovea в Братислава (Словакия) Първоначално петролната рафинерия Аполо се намира на това място, отворена е през 1885 година от немска компания; бомбардирана е през юни 1944 година по време на Втората световна война от американците. 80% от фабриката бива унищожена и започва непрекъснатото замърсяване на почвата. Привлекателно място в центъра на града е изоставено от много години.

Пример: Eurovea в Братислава (Словакия) Източник: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=564897&page=19

Пример: Eurovea в Братислава (Словакия)

Пример: Eurovea в Братислава (Словакия) Автор: Peter Bláha

Пример: Eurovea в Братислава (Словакия), Склад No. 7 Автор: Peter Bláha

Изводи Устойчивостта на схемите за разработване на изоставени зони зависи от социалните и културни цели на проекта. Тези цели трябва да се разглеждат във фазата на подготовка на проекта и концептуалният модел "Хора и места" може да бъде използван. Има много примери за успешни реконструкции на изоставени зони в Европа от социална и културна гледна точка, които заслужават внимание (Лондон, Виена, Дъблин).

Благодарим Ви за вниманието! http://browntrans.vsb.cz „Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията, съдържаща се в нея.“