Националният център за изследвания и подотовка по сигурност и антитероризъм организира семинар на тема: Реагиране и оцеляване при терористични актове със.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Една професионална идея
Advertisements

РАБОТНА ГРУПА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
Точка 4: Представяне, обсъждане и вземане на решение за над договаряне на наличния финансов ресурс по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен.
«Подкрепа за дуалната система на обучение“ 11-то заседание на Комитета за наблюдение гр. София, 29 май 2019 г.
Проект на Закон за доброволчеството
Проект „Подобряване на ефективността и ефикасността на администрацията на Община Свищов”
Виктория Бицова Младши експерт МТИТС
ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО СИГУРНОСТ И ИКОНОМИКА
Т. 6 Представяне, обсъждане и вземане на решение за изменение на Индикативната годишна работна програма (ИГРП) за 2019 г. на Оперативна програма „Наука.
Предварителен списък на индикаторите
Тематичен план за курс МВАМ 163 бизнес контролинг
Препис на презентация:

Националният център за изследвания и подотовка по сигурност и антитероризъм организира семинар на тема: Реагиране и оцеляване при терористични актове със задържане на заложници и бомбени атентати 27 март 2015 г. Гр. София, ЖК “Мусагеница, ул. “Полк. Г. Янков”, 8-о СОУ, ет. 4, Колеж по охрана и сигурност Св. Георги Победоносец” Начало: 9.30 ч.

Семинарът е предназначен за граждани, журналисти, представители на охранителни и други фирми, служители на държавната и общинските администрации В рамките на осем учебни часа се извършва анализ на системите за антитерористично противодействие, дава се информация за способите за анализ на риска, превенция и разкриване на подготовката на терористични актове; Разясняват се целите, способите и тактиките на действие на терористичните организации; Формулират се особености и препоръките за поведение и оцеляване при терористични актове със задържане на заложници, повишаващи вероятността за запазване на живота и здравето на задържани за заложници лица; Изучават се процедурите за реагиране и действия при получаване на сигнал за бомбен атентат.

извършва се обзор на терористичните актове със задържане на заложници; Под формата на лекции, презентации, примери от практиката, запознаване с нагледни материали и документални филми се разкриват причините, поради които терористите задържат заложници; извършва се обзор на терористичните актове със задържане на заложници; на тактиките на операциите за освобождаване на заложници; Формулират се практически препоръки за поведение на задържани за заложници лица с цел подпомагане на оцеляването и провеждането на спасителни операции; дава се информация за видовете типично поведение на задържани за заложници лица; изяснява се същността на „Стокхолмския синдром” и начините за преодоляването му.

Тематичен план на занятията: 1 Защо терористите задържат заложници. Цели, способи и тактики на действие на терористичните организации. Задържането на заложници в терористичната практика – исторически обзор. 2 От какво зависи ефективността на системата за реагиране и противодействие при терористични актове. Грешките и поуките от терористичната атака в Париж. Оценка на риска от терористични атаки. Начини на разрешаване на терористични инциденти със задържани заложници. Антитерористични операции – видове, класификация, подготовка и провеждане. 3 Типични реакции на група лица, задържани като заложници. Какво да очакваме и как да се държим, за да оцелеем ако бъдем задържани като заложници от терористи. „Стокхолмски синдром” – причини за възникване, последствия, начини за преодоляване. 4 Запознаване с документални материали за реакции и поведение на задържани като заложници лица, развитие и разрешване на криза със заложници. 5 Взривни устройства и средства за взривяване, използвани от терористите. Тактики и организация на самоубийствените атентати. Реагиране, процедури и действия при получаване на заплаха за бомбен атентат.

Срок за записване, график и такса за участие в семинара Таксата за участие в семинара е 85 лв и включва кафе-паузи , получаване на презентации и и сертификат за участниците. Заявки за участие се приемат до 24 март 2015 г. Заплащането се извършва чрез банков превод на минимум половината сума по банкова сметка IBAN BG67PIRB91704604019214 Забележка: В зависимост от възможностите на участниците семинарът може да се проведе и в събота-28 март или 4 април 2015 г. График: Начален час 9.30 ч.; Първа кафе-пауза: 11.10-11.25 ч; Втора кафе-пауза или обедна почивка: 13.00-13.30 ч; Трета кафе-пауза: 15.00-15.15 ч.; Получаване на удостоверения от участниците и закриване на семинара – 16.45 ч.

Допълнителна информация за справки и записвания: Тел. 0884 720050; Тел. 0988 959394; ел. поща: plvassilev@gmail.com Лектор на семинара: д-р Пламен Василев, експерт по национална сигурност и противодействие срещу тероризма с над 15 годишен опит като консултант, анализатор и преподавател в областта на националната и фирмената сигурност, антитерористични операции, военните конфликти, мениджмънт при кризисни сигуации, бедствия и аварии. Магистър по „Национална сигурност и отбрана” от Военна академия „Г.С. Раковски”. Доктор по научна специалност „Организация и управление на въоръжените сили” с дисертация на тема „Подготовка и използване на специализирани формирования в борбата срещу тероризма”. Автор на множество публикации в областта на сигурността в периодични и специализирани издания: в. „Българска армия”, „Военен журнал”, в. „24 часа” и др. Преподавал е по тематиката от областта на сигурността и антитероризма в СУ „Св. Климент Охридски” и ЮЗУ „Неофит Рилски”.