МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
Advertisements

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
ФОРМИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННА КУЛТУРА НА ПРОЗРАЧНОСТ В СИСТЕМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ базови изисквания към правното регулиране на висшето.
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
Оценяване за курс ВАВВ 842 ЦЕНОВА ПОЛИТИКА
Предварителен списък на индикаторите
МУ “ПРОФ. Д-Р П.СТОЯНОВ” - ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ
Препис на презентация:

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ 2012

ПРОУЧВАНЕ НА СТУДЕНТСКОТО МНЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛНОСТТА /студенти от специалност “Медицинска сестра”, І-ІV курс/

Основни данни за анкетното проучване Курс Дата на провеждане на анкетата Бр. предадени анкети Валиден бр. анкети І-ви 15.12.2011 33 ІІ-ри 45 ІІІ-ти 27 ІV-ти 47

Как оценявате седмичния разпис на учебните занятия на Вашата група: Болшинството от студентите (І,ІІ,ІІІ курс) го определят като приемлив. Не липсват обаче и критични оценки – близо половината от второ- и третокурсниците считат, че не е спазена последователността на занятията. За 1/3 от второкурсниците разписът е неподходящ като време.

Какво е посещението на занятията по дисциплини, по които се прави проверка за присъствие? (%) При условие, че се прави проверка, посещаемостта на лекции е най-често в рамките на 60-80%, а на упражнения – над 80%.

Какво е посещението на занятията по дисциплини, по които се не прави проверка за присъствие? (%) При липса на проверка нивото на присъственост на практическите упражнения се запазва високо, докато по отношение на лекционните занятия същото намалява съществено (в рамките на 20-40% и 40-60%).

По колко часа седмично отделяте извън учебното време за усвояване на преподавания материал и изпълняване на възложените Ви учебни задачи? (%) Прави впечатление, че отделеното време за подготовка и усвояване на учебния материал при повечето студенти е не повече от 5ч./седм.

Удовлетворява ли Ви учебния план на специалността? (изразено в %) Удовлетворява ли Ви учебния план на специалността? (изразено в %) Най-високо ниво на неудовлетвореност (36-56%) се отчита при обучаемите ІІ-ІV курс, което вероятно е обвързано с интензивността на учебния процес и броя на изучаваните дисциплини. Противоположно мнение са изразили 54% от първокурсниците.

Възлагат ли Ви се творчески задачи по специалността в активен процес на самостоятелна разработка? (%) Творчески задачи са възлагани на болшинството от студентите, което противоречи на основната тенденция, отчетена при студентите от други специалности в МУ-Плевен.

Осигуряват ли Ви преподавателите конкретна помощ и консултации? Над 40% споделят, че са получавали помощ от преподаватели, като това се случва рядко (само по конкретни дисциплини).

Обективно ли се оценяват знанията Ви от текущ контрол, изпити? (%) Болшинството от запитаните считат, че са били обективно оценени от своите преподаватели.

Удовлетворява ли Ви организацията на изпитните сесии (продължителност на сесията, интервали между изпитите)? Преобладават негативните отговори.

Разполагате ли с реална възможност да избирате: Според повечето студенти такава възможност не им е предоставена както по отношение избора за преподаватели, така и по отношение на самите учебни дисциплини.

Поставете оценки на трудовата дисциплина по шестобалната система (%) Много добра е оценката на трудовата дисциплина на преподавателите. По критични са студентите по отношение спазването на дисциплината от самите тях – превалират добрите оценки.

Доколко самостоятелно се справяте с усвояването на учебния материал Доколко самостоятелно се справяте с усвояването на учебния материал? (%) По-голяма част от запитаните успяват да се справят самостоятелно. Прави впечатление, че на 59% от третокурсниците понякога им се налага да ползват чужда помощ. В такава ситуация са попадали и около 40% от второ- и четвъртокурсниците.

Участвали ли сте в научни изследвания и в приложни разработки, под ръководството на преподавател? (%) По-голяма част от запитаните са отговорили отрицателно. Над 1/3 от третокурсниците са участвали в подобни инициативи.

Преобладават добрите оценки. Поставете оценка за организацията на учебната и научната работа със студентите (%) Преобладават добрите оценки.

Как оценявате академичната етика и атмосфера в специалността и служебните взаимоотношения? (%) Налице са добри взаимоотношения както между самите студенти, така и между студенти и преподаватели, и между студенти и администрация. 33% от първокурсниците оценяват взаимоотношенията между студентите като лоши.

Болшинството от студентите считат, че предложените им източници на допълнителна информация са достатъчни. По-категорична позиция заемат студентите при оценяване на своята специалност, като повечето я определят като класическа, но винаги търсена.

Знаете ли дали Ваши състуденти участват в секторни съвети и в Колежански съвет, при обсъждане на учебни планове и програми по специалността/програмата? (%) Повечето второ- и третокурсници са запознати напълно или отчасти. За 40% от студентите в ІV курс, респ. 42% от тези в І курс, подобна информация отсъства.

ИЗВОДИ

ИЗВОДИ Анкетираните определят своята специалност предимно като класическа. Повечето студенти са неудовлетворени от приетия учебен план на специалността. Разнопосочно е мнението за седмичният разпис на учебните занятия – някои го определят като приемлив , други – като неподходящ по отношение на време и разпределение на учебните занятия. Когато се извършва проверка на присъствеността, се реализира по-висока посещаемост от студентите, най-вече по отношение на практическите занятия. При липса на проверка посещаемостта се редуцира за сметка на лекционните часове.

ИЗВОДИ Болшинството от обучаемите отделят не повече от 5 ч. седмично за усвояване на учебния материал, което е крайно недостатъчно за изграждането на трайни и систематизирани знания. Удовлетворяващо е, че на по-голяма част от студентите е възлагана творческа задача, даваща възможност за повишаване на активността на участие и изграждането на индивидуално мислене. Повечето студенти успяват да се справят сами с усвояването на учебния материал. Част от студентите споделят, че се е налагало понякога да търсят помощ от своите преподаватели. За по-голяма част от обучаемите предоставените допълнителни източници на информация са напълно достатъчни. Налице е неудовлетворение от организирането на изпитните сесии при повечето лица. Знанията и уменията на студентите са били обективно оценени от техните преподаватели.

ИЗВОДИ Студентите нямат възможност да избират както учебните дисциплини, така и преподавателите. Предимно добри са оценките за учебната и научната работа на студентите, въпреки, че повечето от тях не са участвали в научни разработки. Трудовата дисциплина на преподавателите е оценена високо. Предимно добра е оценката, поставена за трудовата дисциплина на студентите. Налице са добри взаимоотношения както между преподаватели и студенти, между студенти и администрация, така и между самите студенти.