Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН

Сходни презентации


Презентация по темата: "МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН"— Препис на презентация:

1 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ 2012

2 ПРОУЧВАНЕ НА СТУДЕНТСКОТО МНЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛНОСТТА
/студенти от специалност “Акушерка”, І-ІІІ курс/

3 Основни данни за анкетното проучване
Курс Дата на провеждане на анкетата Бр. предадени анкети Валиден бр. анкети І-ви 28 ІІ-ри ІІІ-ти 20

4 Как оценявате седмичния разпис на учебните занятия на Вашата група:
Половината от първокурсниците го определят като приемлив. За част от останалите разписът е неприемлив от гл.т. на време или разпределение на занятията.

5 Какво е посещението на занятията по дисциплини, по които се прави проверка за присъствие? (%)
При условие, че се прави проверка, 46% от второкурсниците посещават лекциите в рамките на 20-40% от случаите, а 35% от третокурсниците – над 80%. Сравнително по-висока е посещаемостта на упражненията (над 80%).

6 Какво е посещението на занятията по дисциплини, по които се не прави проверка за присъствие? (%)
При липса на проверка нивото на присъственост остава сравнително по-високо на упражненията, отколкото това на лекциите.

7 По колко часа седмично отделяте извън учебното време за усвояване на преподавания материал и изпълняване на възложените Ви учебни задачи? (%) Над 40% от първо- и третокурсниците отделят не повече от 5 ч./седм. При 50% от второкурсниците седмичната самоподготовка е в рамките на 5-10 ч.

8 Удовлетворява ли Ви учебния план на специалността? (%)
Над 2/3 от запитаните в І-ви и ІІІ-ти курс са отговорили положително.

9 Възлагат ли Ви се творчески задачи по специалността в активен процес на самостоятелна разработка? (%) На повечето студенти са възлагани подобни задачи, което следва да бъде отчетено като позитивен факт.

10 Осигуряват ли Ви преподавателите конкретна помощ и консултации?
Преобладаващата част студентите са получавали помощ от преподавателите, като при част от тях това се е случвало само по конкретни дисциплини.

11 Обективно ли се оценяват знанията Ви от текущ контрол, изпити? (%)
Болшинството от запитаните считат, че техните знания са били обективно оценени.

12 Превалират негативните мнения.
Удовлетворява ли Ви организацията на изпитните сесии (продължителност на сесията, интервали между изпитите)? Превалират негативните мнения.

13 Разполагате ли с реална възможност да избирате:
Според повечето студенти такава възможност не им е предоставена както по отношение избора на преподаватели, така и по отношение на самите учебни дисциплини.

14 Поставете оценки на трудовата дисциплина по шестобалната система (%)
Висока оценка са присъдили обучаемите на трудовата дисциплина на преподавателите. Трудовата дисциплина на студентите е в границите добра-много добра.

15 Доколко самостоятелно се справяте с усвояването на учебния материал
Доколко самостоятелно се справяте с усвояването на учебния материал? (%) Близо 40-50% от студентите успяват да се справят самостоятелно, докато на други им се налага да търсят за помощ своите преподаватели.

16 Участвали ли сте в научни изследвания и в приложни разработки, под ръководството на преподавател? (%) За съжаление по-голямата част от анкетираните не са участвали в подобни инициативи.

17 Преобладават добрите оценки.
Поставете оценка за организацията на учебната и научната работа със студентите (%) курс курс курс Преобладават добрите оценки.

18 Как оценявате академичната етика и атмосфера в специалността и служебните взаимоотношения? (%)
Докато студентите-първокурсници са склонни да дават по-високи оценки, то останалите участници проявяват по-висока критика и поставят предимно задоволителни или добри оценки на морално-етичните взаимоотношения.

19 Как оценявате допълнителните източници на информация, подпомагащи усвояването на учебния материал? (%) Повечето считат, че предложените им източници на допълнителна информация са недостатъчни. Как оценявате специалността? (%) Относно мнението им за специалността, по-голямата част от запитаните я определят като класическа, но винаги търсена.

20 Знаете ли дали Ваши състуденти участват в секторни съвети и в Колежански съвет, при обсъждане на учебни планове и програми по специалността/програмата? (%) Докато над 2/3 от студентите (ІІ, ІІІ курс) са наясно със съответната информация, 86% от първокурсниците не са осведомени за подобно участие.

21 ИЗВОДИ

22 ИЗВОДИ Анкетираните определят своята специалност предимно като класическа. Повечето студенти са удовлетворени от приетия учебен план на специалността. Част от запитаните определят седмичния учебен разпис като приемлив, докато за други той е неподходящ от гл.т. на време и последователност на учебните занятия. При проверка на присъствеността, по-висока посещаемост от студентите се реализира по отношение на практическите занятия. Липсата на проверка е свързана с по-ниско присъствие на студентите на учебните занятия, като нивото намалява по-съществено при лекциите. Докато за половината от второкурсниците отделеното извънаудиторно време за самоподготовка е в границите 5-10 ч./седм., немалка част от останалите отделят не повече от 5 ч./седм.

23 ИЗВОДИ Възлагането на творческа задача е неотменна част от учебния процес, което от своя страна допринася за стимулиране на евристичното мислене у студента и възможност за индивидуална изява. За усвояване на учебния материал, част от студентите споделят, че се е налагало понякога да търсят помощ от своите преподаватели. Немалка част от обучаемите са неудовлетворени от предоставените им допълнителни източници на информация, тъй като считат, че те са недостатъчни. Налице е неудовлетворение от организирането на изпитните сесии. Знанията и уменията на студентите от текущ контрол са били обективно оценени от техните преподаватели.

24 ИЗВОДИ Студентите нямат възможност да избират както учебните дисциплини, така и преподавателите. Учебната и научната работа на студентите е оценена като добра, въпреки, че повечето от тях не са участвали в научни разработки. Позитивна е оценката за трудовата дисциплина на преподавателите и студентите. По-висока оценка на академичната етика и на взаимоотношенията дават студентите-първокурсници. Останалите проявяват по-силна критика.


Изтегли ppt "МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН"

Сходни презентации


Реклама от Google