Митоза.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Бази от данни и СУБД Основни понятия.
Advertisements

Бази от данни и СУБД Основни понятия.
Видове галактики Изготвил: Венцислав Мечев.
1. Съвременни постижения в областта на компютърните системи
Приоритети и напредък по ос „Води“
Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези
Задачи.
Редактиране на таблица
МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
Търсене на информация в Интернет
Препис на презентация:

Митоза

Обща характеристика Митозата е универсален начин на делене на ядрото на еукариотните клетки Митозата води до увеличаване на броя на клетки, едновременно със запазване на съдържащата се в тях генетична информация.

Фази на митоза и основни събития Прието е в митоза да се разграничават пет фази: Профаза Прометафаза Метафаза Анафаза Телофаза

Профаза По време на тази фаза в ядрото се формират митотични хромозоми от хроматина, които преминават през няколко последователни равнищана компактизиране.

Прометафаза То е преходен период между профазата и метафазата

Метафаза През метафазата хромозомите са най компактни Правилно разположение на хромозомите през метафазата е една от контролните точки на клетъчния цикъл. Когато тази фаза завърши, клетката може да премине през останалите периоди и да завърши деленето.

Анафаза През нея се осъществява разделянето на хромозомите на два комплекта. Преходът на метафаза към анафаза се иницира от разрушаването на връзките между сестринските хроматиди.

Телофаза В тази фаза хромозомите достигат до полюсите на делителното вретено, където се формират двете нови дъщерни ядра.

Цитокинеза При растителните клетки мембранни вакуоли образувани от апарата на Голджи запълнени с полизахариди се транспортират към екваториалната област на клетката чрез структура образувана от полюсните микротуболи. Сливането на тези вакуоли води до образуване на дисковидна мемранна структура.