Научни изследвания в областта на електронното обучение, провеждани в Университета в Павия д-т инж. Елица Арсова.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
КАМПАНИЯ ЗА МАРКЕТИНГОВИ КОМУНИКАЦИИ
Advertisements

Бази от данни Въведение
ФОРМИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННА КУЛТУРА НА ПРОЗРАЧНОСТ В СИСТЕМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ базови изисквания към правното регулиране на висшето.
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
Виктория Бицова Младши експерт МТИТС
ДОБРИ ПРАКТИКИ В РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“
Операционни системи.
Предварителен списък на индикаторите
ИНФОРМАЦИОНЕН СЕМИНАР 2
Изборът на научна кариера
ОЦЕНКА НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ЕПЛР В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА, ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО.
Препис на презентация:

Научни изследвания в областта на електронното обучение, провеждани в Университета в Павия д-т инж. Елица Арсова

Университета в Павия, Италия Един от най-старите университети в Европа Датира от 825 г. и открит официално през 1361 г. oт император Чарлз IV Някои от известните професори преподавали в университета Александро Волта (1745-1827) Джироламо Кардано (1501- 1576) Антонио Скарпа (1752-1832)

Университета в Павия, Италия Университета в днешно време 3 болници 9 факултета 15 колежа 20 магистърски програми 35 библиотеки 49 катедри 54 специализирани училища 104 бакалавърски програми 310 програми за мобилност 1.120 преподаватели 1.600 стипендии 4.000 завършващи студенти всяка година 23.000 студента

Катедра “Компютърно зрение и мултимедия” Визитата е осъществена по покана на Семинар Проф. Вирджинио Кантони Проф. Марко Порта Научни изследвания Проследяване движенията на окото (Eye Tracking); Нестандартно използване на очите за ефективно е-Обучение - e5Learning; Възприемчиви интерфейси;

Проследяване движенията на окото (Eye Tracking) Системата се състои от Функционалности Хардуерна част – монитор с пет вградени сензора; Софтуерна част – софтуерни приложения; Улавя и проследява погледа на потребителя; Дава възможност да се определят и маркират отделни обекти; Дава възможност за писане с поглед; Приложение В областта на електронното обучение; В области като психология, неврология, реклама и др.; За оценяване на уеб сайтове, методите за представяне на информация и др.

Нестандартно използване на очите за ефективно е-Обучение - e5Learning e5Learning - Enhanced Exploitation of Eyes for Effective eLearning; Цели: Да се определят основните действия, извършвани от потребителя, като четене на текст и гледане на мултимедийно съдържание, за да може да се актуализират действията в досието му и да се направлява по време на обучаващия процес; Да се генерира допълнително съдържание в зависимост от контекста ( текстово или мултимедийно описание, показващо кога потребителят чете определена част от текста, така че да се ограничи едновременното представяне на прекалено голяма информация); Да се определят състояния като стрес, голяма натовареност и умора при потребителя, използвайки физиологичните данни(размер на зеницата, честота на мигане, честота и скорост на фиксиране на обект и др.), определени от системата за проследяване на окото.

Възприемчиви интерфейси (Perceptive interfaces ) Системата Хардуерна част – камери разположени в различни краища на помещението; Софтуерна част: софтуерни приложения; визуално – базирани потребителски интерфейси. Функционалности Компютърът е способен да “почувства” обкражаващата го среда, придобивайки ясна и/или неясна информация за потребителите и какво се случва около тях; Чрез определена комуникация с потребителя (натискане на бутони на мишката или клавиатурата, определени жестове: клатене на глава); Чрез неявна комуникация с потребителя (като машината придобива информация от действията на потребителя ).

ПРИДОБИТИ ПОЗНАНИЯ Системите за електронното обучение: Все по-динамични; Базират се на интелигентните системи за обучение; Дават възможност за проследяване физиологичното състояние на обучавания; Адаптират се към нуждите и познанията на обучавания; Дават възможност за следене процеса на обучение; Дават възможност за проследяване процента на усвоимост на учебния материал.

ВПЕЧАТЛЕНИЯ Добра организираност; Способност на работа в екип; Млад екип от асистенти и докторанти; Участие в много и големи национални и международни проекти; Богата материална база и добри условия за работа.

ВПЕЧАТЛЕНИЯ