МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
Advertisements

РАБОТНА СРЕЩА НА ЕКСПЕРТИТЕ
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
С Т Р А Т Е Г И Я ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВО НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ С БИЗНЕС СРЕДИТЕ ЗА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕ.
Предварителен списък на индикаторите
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
ИНФОРМАЦИОНЕН СЕМИНАР 2
УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ
Препис на презентация:

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ 2012

ПРОУЧВАНЕ НА СТУДЕНТСКОТО МНЕНИЕ ЗА ПРАКТИЧЕСКОТО ОБУЧЕНИЕ /практики, стажове/ Анкетна карта 01-04

Основни данни за анкетното проучване Специалност Дата на провеждане на анкетата Бр. предадени анкети Валиден бр. анкети “Социални дейности” І-ви к/с 01.06.2012 17 “Социални дейности” ІІ-ри к/с 30.05.2012 10 “Социални дейности” ІІІ-ти к/с 9

По отношение на създадената организация за практическо обучение, повечето студенти дават висока оценка. Постигната е оптимална организирация и са създадени необходимите материално-технически условия за провеждането на практическото обучение. Студентите са изразили удовлетвореност и от материалната база, която е извън територията на МУ-Плевен, но се използва за нуждите на учебно-практическите занятия.

Каква е преценката на студентите за посещението на занятията по практическо обучение от тяхната група? (%) По-висока присъственост на студентите се отчита в случаите, когато се прави проверка от страна на преподавателите.

Лично присъствие на студента на занятията по практическо обучение (%) Повечето студенти оценяват своето лично присъствие в часовете за практически занятия като високо (над 80%).

При планирания състав на групите, успява ли ръководителят на практическото обучение да проследи и контролира обучението на всеки студент от групата? (%) По-голяма част от студентите считат, че преподавателят по практика е в състояние да контролира и следи обучението на всеки от тях в конкретната група.

Получената предварителна теоретична подготовка подпомогна ли Ви при провеждането на практическото обучение на необходимото ниво? (%) Повечето обучаеми считат, че солидната теоретична база им е помогнала значително за ефективното провеждане на практическите занятия.

Обективно ли се оценяват знанията и уменията от практическото обучение на студентите от страна на преподавателите? (%) Болшинството от студентите считат, че са били обективно оценени от своите преподаватели.

Проведената практическа подготовка и получените практически знания и умения ще намерят ли приложение при изучаването на последващи учебни дисциплини от учебния план на специалността? (%) Повечето от запитаните са убедени, че получените до момента практически знания и умения ще са им от полза при изучаването на други учебни дисциплини.

Очаквате ли, че проведената практическа подготовка и получените знания и умения ще Ви подпомогнат при реализацията на пазара на труда след завършването на висше образование? (%) Всички студенти се надяват, че получените знания и умения по време на тяхното обучение ще им осигурят успешна професионална реализация.

ИЗВОДИ

Изводи Създадената организация за провеждане на практическите занятия е на необходимото ниво. Според обучаемите е налице оптимално участие на преподавателите в организирането и провеждането на практическите упражнения. Определените наставници по практика в клиничните бази на външните за МУ-Плевен организации отговарят на очакванията на студентите.

Изводи Предоставените материално-технически условия от МУ-Плевен и останалите организации, осигуряват ефективно провеждане на практическите занятия. В случаите, когато се прави проверка за присъствеността на студентите, се отчита по-висока посещаемост, в сравнение с обратната ситуация. Личното присъствие на студента на практическите занятия, е оценено като високо. При така планирания състав на групите за учебна практика преподавателят успява да отдели необходимото време и внимание на всеки от обучаемите.

Изводи Получената теоретична подготовка по време на лекционните занятия е солидна база за получаване на необходимите практически умения. Студентите са убедени, че усвоеното по време на учебно-практическите занятия, ще им е от полза при изучаването на последващи дисциплини. По-голяма част от обучаемите считат, че техните знания и умения, получени по време на практическите занятия, са били обективно оценени от преподавателите. Студентите очакват натрупаните знания и умения, да ги подпомогнат в процеса на успешна реализация на трудовия пазар.

ПРЕПОРЪКИ Да се преориентират учебните дисциплини към социалните аспекти на конкретните проблеми Да се задълбочи ангажиментът на наставниците при провеждането на учебната практика в даден ДМСГ Да се предоставят по-добри условия за провеждане на практическите занятия Да се подобри организацията на изпитните сесии Да се въведе летен стаж в рамките на 2 седмици, който да се проведе след приключване на лятната изпитна сесия във външни на институцията бази