Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН

Сходни презентации


Презентация по темата: "МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН"— Препис на презентация:

1 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ 2012

2 ПРОУЧВАНЕ НА СТУДЕНТСКОТО МНЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛНОСТТА
/студенти от специалност “Медицинска сестра”, І-ІV курс/

3 Основни данни за анкетното проучване
Курс Дата на провеждане на анкетата Бр. предадени анкети Валиден бр. анкети І-ви 33 ІІ-ри 45 ІІІ-ти 27 ІV-ти 47

4 Как оценявате седмичния разпис на учебните занятия на Вашата група:
Болшинството от студентите (І,ІІ,ІІІ курс) го определят като приемлив. Не липсват обаче и критични оценки – близо половината от второ- и третокурсниците считат, че не е спазена последователността на занятията. За 1/3 от второкурсниците разписът е неподходящ като време.

5 Какво е посещението на занятията по дисциплини, по които се прави проверка за присъствие? (%)
При условие, че се прави проверка, посещаемостта на лекции е най-често в рамките на 60-80%, а на упражнения – над 80%.

6 Какво е посещението на занятията по дисциплини, по които се не прави проверка за присъствие? (%)
При липса на проверка нивото на присъственост на практическите упражнения се запазва високо, докато по отношение на лекционните занятия същото намалява съществено (в рамките на 20-40% и 40-60%).

7 По колко часа седмично отделяте извън учебното време за усвояване на преподавания материал и изпълняване на възложените Ви учебни задачи? (%) Прави впечатление, че отделеното време за подготовка и усвояване на учебния материал при повечето студенти е не повече от 5ч./седм.

8 Удовлетворява ли Ви учебния план на специалността? (изразено в %)
Удовлетворява ли Ви учебния план на специалността? (изразено в %) Най-високо ниво на неудовлетвореност (36-56%) се отчита при обучаемите ІІ-ІV курс, което вероятно е обвързано с интензивността на учебния процес и броя на изучаваните дисциплини. Противоположно мнение са изразили 54% от първокурсниците.

9 Възлагат ли Ви се творчески задачи по специалността в активен процес на самостоятелна разработка? (%) Творчески задачи са възлагани на болшинството от студентите, което противоречи на основната тенденция, отчетена при студентите от други специалности в МУ-Плевен.

10 Осигуряват ли Ви преподавателите конкретна помощ и консултации?
Над 40% споделят, че са получавали помощ от преподаватели, като това се случва рядко (само по конкретни дисциплини).

11 Обективно ли се оценяват знанията Ви от текущ контрол, изпити? (%)
Болшинството от запитаните считат, че са били обективно оценени от своите преподаватели.

12 Удовлетворява ли Ви организацията на изпитните сесии (продължителност на сесията, интервали между изпитите)? Преобладават негативните отговори.

13 Разполагате ли с реална възможност да избирате:
Според повечето студенти такава възможност не им е предоставена както по отношение избора за преподаватели, така и по отношение на самите учебни дисциплини.

14 Поставете оценки на трудовата дисциплина по шестобалната система (%)
Много добра е оценката на трудовата дисциплина на преподавателите. По критични са студентите по отношение спазването на дисциплината от самите тях – превалират добрите оценки.

15 Доколко самостоятелно се справяте с усвояването на учебния материал
Доколко самостоятелно се справяте с усвояването на учебния материал? (%) По-голяма част от запитаните успяват да се справят самостоятелно. Прави впечатление, че на 59% от третокурсниците понякога им се налага да ползват чужда помощ. В такава ситуация са попадали и около 40% от второ- и четвъртокурсниците.

16 Участвали ли сте в научни изследвания и в приложни разработки, под ръководството на преподавател? (%) По-голяма част от запитаните са отговорили отрицателно. Над 1/3 от третокурсниците са участвали в подобни инициативи.

17 Преобладават добрите оценки.
Поставете оценка за организацията на учебната и научната работа със студентите (%) Преобладават добрите оценки.

18 Как оценявате академичната етика и атмосфера в специалността и служебните взаимоотношения? (%)
Налице са добри взаимоотношения както между самите студенти, така и между студенти и преподаватели, и между студенти и администрация. 33% от първокурсниците оценяват взаимоотношенията между студентите като лоши.

19 Болшинството от студентите считат, че предложените им източници на допълнителна информация са достатъчни. По-категорична позиция заемат студентите при оценяване на своята специалност, като повечето я определят като класическа, но винаги търсена.

20 Знаете ли дали Ваши състуденти участват в секторни съвети и в Колежански съвет, при обсъждане на учебни планове и програми по специалността/програмата? (%) Повечето второ- и третокурсници са запознати напълно или отчасти. За 40% от студентите в ІV курс, респ. 42% от тези в І курс, подобна информация отсъства.

21 ИЗВОДИ

22 ИЗВОДИ Анкетираните определят своята специалност предимно като класическа. Повечето студенти са неудовлетворени от приетия учебен план на специалността. Разнопосочно е мнението за седмичният разпис на учебните занятия – някои го определят като приемлив , други – като неподходящ по отношение на време и разпределение на учебните занятия. Когато се извършва проверка на присъствеността, се реализира по-висока посещаемост от студентите, най-вече по отношение на практическите занятия. При липса на проверка посещаемостта се редуцира за сметка на лекционните часове.

23 ИЗВОДИ Болшинството от обучаемите отделят не повече от 5 ч. седмично за усвояване на учебния материал, което е крайно недостатъчно за изграждането на трайни и систематизирани знания. Удовлетворяващо е, че на по-голяма част от студентите е възлагана творческа задача, даваща възможност за повишаване на активността на участие и изграждането на индивидуално мислене. Повечето студенти успяват да се справят сами с усвояването на учебния материал. Част от студентите споделят, че се е налагало понякога да търсят помощ от своите преподаватели. За по-голяма част от обучаемите предоставените допълнителни източници на информация са напълно достатъчни. Налице е неудовлетворение от организирането на изпитните сесии при повечето лица. Знанията и уменията на студентите са били обективно оценени от техните преподаватели.

24 ИЗВОДИ Студентите нямат възможност да избират както учебните дисциплини, така и преподавателите. Предимно добри са оценките за учебната и научната работа на студентите, въпреки, че повечето от тях не са участвали в научни разработки. Трудовата дисциплина на преподавателите е оценена високо. Предимно добра е оценката, поставена за трудовата дисциплина на студентите. Налице са добри взаимоотношения както между преподаватели и студенти, между студенти и администрация, така и между самите студенти.


Изтегли ppt "МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН"

Сходни презентации


Реклама от Google