6клас ЕЛЕКТРОНЕН УЧЕБНИК

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Как да се обличаме и сържим в обществото
Advertisements

УСПЕШНО ПОВЕДЕНИЕ НА МЛАДАТА ДАМА И МЛАДИЯ ГОСПОДИН
Ръководител: АНЕЛИЯ РАЧЕВА
Клуб “НАШЕТО СЕМЕЙСТВО”
СОУ „Иван Вазов“ град Мездра пилотно училище
5клас ЕЛЕКТРОНЕН УЧЕБНИК за пети клас
5клас ЕЛЕКТРОНЕН УЧЕБНИК за пети клас
Клуб “БАЛКАНИТЕ - ШАРЕНА ЧЕРГА”
Как да се обличаме и държим в обществото
КЛУБ “МЛАД ЕКОЛОГ І ДА ОПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА”
Клуб „ПАРИЧНИТЕ ЕДИНИЦИ В СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПА“
ОП “Развитие на човешките ресурси”
Препис на презентация:

6клас ЕЛЕКТРОНЕН УЧЕБНИК МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНОЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН ФОНД ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ “2007 - -2013 г. “Инвестира във вашето бъдеще” Урок№ 45 начало план на урока ЕЛЕКТРОНЕН УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ за шести клас Виртуален свят за ученици със специални образователни потребности 1 2 3 6клас изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 1 “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

Променящият се свят на българина след Първата световна война Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. Раздел пети: Промените в българското общество до средата на XX век Урок№ 45 Променящият се свят на българина след Първата световна война начало план на урока 1 2 1. Българите в градовете 2. Техническите новости 3. Гражданското общество 3 изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 2 “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

1. Българите в градовете A. Нарастване на градовете Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. 1. Българите в градовете Урок№ 45 A. Нарастване на градовете След Първата световна война нарастват както жителите на градовете, така и територията им и това се дължи не само на миграцията от селата към градовете, но и на огромния брой бежански маси от македонски, добруджански и тракийски българи, които бягат от останалите под чужда власт земи. В България имигрират и много руснаци, спасили се от болшевишкия терор в Съветска Русия. Поток от около милион нови хора в големите градски центрове създава непознатата до това време жилищна криза, увеличава безработицата, социалните конфликти и придава пъстрота в облика на градовете. начало план на урока 1 2 3 Б. Промяна на облика на градовете Улиците са постлани с павета, оформят се зелени зони, и в Пловдив, Русе, Варна, Шумен и други градове усилено се строят хотели, ресторанти и частни домове. В София израства цял ансамбъл от мащабни сгради, образци на модерна европейска архитектура – Ректората на Софийския университет, Българ- ската академия на науките, Министер- ството на войната, Българската народ- на банка и Съдебната палата. Съдебната палата в София изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 3 “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. 2. Техническите новости Урок№ 45 След Балканските войни частните и обществените телефони намират все по-широко приложение, а първата моторна кола е внесена през 1897 г. Създават се специални фирми за покупко-продажба на моторни коли и за превозване на хора Разпространение добива грамофона, през 1930 г. българите виждат първия “говорещ” филм. През ноември 1929 г. стартира Радио София и 30-те години на XX век в живота навлиза и радиото, като 1934 г. се открива Радио Варна и от 1935 г. радиостанциите София, Варна и Стара Загора излъчват предава- ния едновременно като национална мрежа. Техническите новости с по-широки възможности за информация допри- насят за цялостното културно издигане на обществото и за спояването на неговото единство. начало план на урока 1 2 3 В Етнографския музей в Пловдив e изложен един от първите телефони появили се у нас в края на 19 век изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм „Тулан“ е фабрика за производство на радио- апарати, основана през 1927 г. в гр. Бургас Грамофон През 1895 г. преодоляването на скоростта от 25 км/ч изглежда невероятно слайд 4 “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

3. Гражданското общество Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. 3. Гражданското общество Урок№ 45 През 20-те и 30-те години на XX в. възникват и се утвърждават множество доброволни сдружения, имащи за цел решаване многобройни проблеми на обществото и отделния човек. Най-характерни са дружествата с благотворителни функции, чиито хуманна задача е да подпомагат хората изпаднали в беда, или намиращи се в неравностойно положение. Женски дружества в големите градове се грижат за сиропиталищата и старческите домове, събират и раздават помощи и безплатни трапезарии. Спортните, туристическите, ловните и риболовните се ползват с голяма популярност. С цел взаимопомощ се сдружават учители, ученици, студенти, учени и дейци на културата. Създават се дружества за борба с тютюнопушенето и различни видове болести. 30-те и 40-те години държавата прави опит да регламентира и контролира финансирането и дейността на дружествата, но гражданското общество като цяло запазва основната си характеристика на коректив на държавната политика. начало план на урока 1 2 3 изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 5 “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

В Етнографския музей в Пловдив e изложен един от първите телефони Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. Урок№ 45 начало план на урока 1 2 3 В Етнографския музей в Пловдив e изложен един от първите телефони появили се у нас в края на 19 век София, движението между джамията “Баня баши” и Халите, бул. Мария Луиза, 30-те години на ХХ век изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 6 София, автомобил Опел в ремонтен гараж “Раковски”, 30-те години “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

1. Защо в градовете населението нараства след Първата световна война? Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. Въпроси и задачи: 1. Защо в градовете населението нараства след Първата световна война? 2. Как се променя облка на градовете след Първата световна война? 3. Какви технически новости навлизат в живота на българите след Първата световна война? 4. Кои промени най-много ви впечатляват и защо? 5. Кои организации и сдружения са най-ярките представители на гражданското общество след Първата световна война и каква дейност развиват те? Урок№ 45 начало план на урока 1 2 3 изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 7 “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. Това вече го знаем След Първата световна война нарастват както жителите на градовете, така и територията им и това се дължи не само на миграцията от селата към градовете, но и на огромния брой бежански маси от македонски, добруджански и тракийски българи, които бягат от останалите под чужда власт земи. В България имигрират и много руснаци, спасили се от болшевишкия терор в Съветска Русия, поток от около милион нови хора в големите градски центрове създава непознатата до това време жилищна криза, увеличава безработицата, социалните конфликти и придава пъстрота в облика на градовете. Улиците са постлани с павета, оформят се зелени зони, и в Пловдив, Русе, Варна, Шумен и други градове усилено се строят хотели, ресторанти и частни домове, а в София израства цял ансамбъл от мащабни сгради, образци на модерна европейска архитектура – Ректората на Софийския университет, Българската академия на науките, Министерството на войната, Българската народна банка и Съдебната палата. След Балканските войни частните и обществените телефони намират все по-широко приложение, а пър- вата моторна кола е внесена през 1897 г. и се създават специални фирми за покупко-продажба на моторни коли и за превозване на хора Разпространение добива грамофона, през 1930 г. българите виждат първия “говорещ” филм, през ноем- ври 1929 г. стартира Радио София и 30-те години на XX в. в живота навлиза и радиото, 1934 г. се открива Радио Варна и от 1935 г. радиостанциите София, Варна и Стара Загора излъчват предавания едновременно като национална мрежа и така техническите новости с по-широки възможности за информация доприна- сят за цялостното културно издигане на обществото и за спояването на неговото единство. През 20-те и 30-те години на XX в. възникват и се утвърждават множество доброволни сдружения, имащи за цел решаване многобройни проблеми на обществото и отделния човек, като най-характерни са дружествата с благотворителни функции, чиито хуманна задача е да подпомагат хората изпаднали в беда, или намиращи се в неравностойно положение. Женски дружества в големите градове се грижат за сиропиталищата и старческите домове, събират и раздават помощи и безплатни трапезарии, спортните, туристическите, ловните и риболовните се ползват с голяма популярност, с цел взаимопомощ се сдружават учители, ученици, студенти, учени и дейци на културата, създават се дружества за борба с тютюнопушенето и различни видове болести, 30-те и 40-те години държавата прави опит да регламентира и контролира финансирането и дейността на дружествата, но гражданското общество като цяло запазва основната си характеристика на коректив на държавната политика. Урок№ 45 начало план на урока 1 2 3 изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 8 “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.

Филм 28.28 мин. - Българският XX век - забавленията на 30 - те години Европейски социален фонд “Инвестира във вашето бъдеще” Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2007-2013г. Филм 28.21 мин. - Икономиката на България през 30 - те години на ХX век Урок№ 45 Филм 28.28 мин. - Българският XX век - забавленията на 30 - те години Филмотека Филм 1.09 мин. - 1930 г. София посреща цар Борис III и царица Йоанна начало Филм 2.04 мин. - 1930 г. Царскатa сватба в България план на урока Филм 5.13 мин. - 1936г.София-Денят на храбростта 1 Филм 2.42 мин. - София през 40 г. на ХХ век -Архиви 2 Филм 9.32 мин. - ТРЕНЪТЪ Железницата Русе - Варна 44 3 Филм 3.53 мин. - Село Доброславци 20-те години на Xx век. Филм 2.45 мин. - Легендарният борец Дан Колов Филм 2.13 мин. - 1936 г. Създаване на Висшето търговско училище в Свищов изобра- жения въпроси и задачи СОП Филм слайд 9 К р а й “Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз“.