Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Времето и значението му за човека

Сходни презентации


Презентация по темата: "Времето и значението му за човека"— Препис на презентация:

1

2 Времето и значението му за човека
5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК? Времето и значението му за човека Фундаментално значение на времето в: - живота на хората - в света въобще. Всичко в човешкия живот става през определеното ни обективно време. От раждането до смъртта. Затова трябва да го ценим и използваме, а не да го пилеем.

3 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Работното време Основополагаща категория/понятие в трудовото правоотношение. Това е времето, през което сме длъжни да: - сме в предприятието, на работното си място - изпълняваме поетите чрез трудовия договор задължения към работодателя. Тоест времето, през което работим по трудовия договор.

4 Работното време. Видове, форми на организация
5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК? Работното време. Видове, форми на организация Граници на работното време „от – до”. Начален и краен час на работното време. Работното време е седмично и дневно. Нормалната продължителност по закон: - петдневна работна седмица; - 8-часов работен ден. Това е база, върху която се организират различните видове режими на работното време. Продължителността на работното време се уговаря в трудовия договор.

5 Най-често срещани видове работно време
5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК? Най-често срещани видове работно време Непълно работно време - работният ден може да бъде и по-малко от 8 часа, например 4 или 6 часа; Удължено работно време време - работодателят може да разпореди да се работи над крайния час, с още няколко часа, след което не плаща извънреден труд, а „връща” работно време, т.е. ще работиш през друг ден по-малко;

6 Най-често срещани видове работно време
5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК? Най-често срещани видове работно време Ненормиран работен ден -работодателят разпорежда в даден ден да работиш и след края на работното време. Длъжностите се определят в списък. В този случай не се плаща извънреден труд, а работата в повече се компенсира с повече платен годишен отпуск. Намалено работно време - се отнася до определени длъжности, които имат специфични условия на труд, или пък вредни елементи в работната среда.

7 Форми на организация на работното време
5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК? Форми на организация на работното време Форми на организация на работно време: - работата на смени; - нощен тру; - разпокъсано работно време, т.е. с променливи граници; - извънреден труд. За всяка има съответно определение в Кодекса на труда и създаден правен ред.

8 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГО УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Почивка - що е то? Кратък период от време: - в рамките на деня; - между дните; - между седмиците, в който имам право: да не работя, да не изпълнявам задълженията на длъжността, която заемам.

9 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Видове почивки Дневна - една или няколко. Почивка за хранене, не по-малко от 30 минути. Те не се включват в работното време. Междудневна - непрекъсната, не по-малко от 12 часа. Седмична - непрекъсната, най-малко 48 часа два последователни дни, от които единият е по начало в неделя.

10 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Официални празници са: 1 януари - Нова година; 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго - национален празник; 1 май - Ден на труда и на международната работническа солидарност; 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия; 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

11 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Празнични дни 6 септември - Ден на Съединението; 22 септември - Ден на Независимостта на България; 1 ноември - Ден на народните будители - неприсъствен за всички учебни заведения; 24 декември - Бъдни вечер; 25 и 26 декември - Рождество Христово; Велики петък, Велика събота и Великден – неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

12 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Отпуск Продължителен период от време, повече от един ден, през който: не работя, не ходя на работа, не съм на работното си място, но трудовото правоотношение съществува. Материята за отпуските е уредена в Кодекса на труда и няколко наредби.

13 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Видове отпуски Те са различни според класификацията: - платени и неплатени; - дългосрочни и краткосрочни (чл.157 КТ); - право (чл.155 КТ) и правна възможност (чл.160 КТ); - основни и допълнителни. Например учителите имат право на удължен платен годишен отпуск с оглед характера на работата им. - за учене и поради бременност и майчинство; - по болест.

14 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Платен годишен отпуск Всеки работник има право на ПГО. При постъпване на работа за първи път, работникът може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Размер- не по-малко от 20 работни дни. По-големи размери могат да се уговорят в индивидуалния или колективен трудов договор. Задължително се ползва по определен в КТ ред: - Всяка година се изготвя график за ползване При определени условия част от него може да се отложи за следваща година При неползване повече от 2 години се губи.

15 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Други отпуски Платени са отпуските поради болест, бременност, раждане и отглеждане на деца, но ако работникът е осигуряван по реда на Кодекса за социално осигуряване. Те не се плащат от работодателя , а от фонд в Националния институт за осигуряване. Неплатени - работодателят може, но не е длъжен да разреши. До 30 работни дни в 1 календарна година се зачита за трудов стаж. За приемен изпит в учебно заведение Неплатен отпуск на учащи се

16 5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГО УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК?
Други отпуски Служебни и творчески отпуски Отпуск на синдикални дейци Отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения – по известни такива са: за встъпване в брак - 2 работни дни; при кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както и 1 ден след него; при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;

17 Време е за проверка на знанията
5. РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИ И ОТПУСКИ – МОГА ЛИ ДА ГО УПРАВЛЯВАМ САМ(А) И КАК? Време е за проверка на знанията Въпроси и отговори по темата.


Изтегли ppt "Времето и значението му за човека"

Сходни презентации


Реклама от Google