Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Седемте чудеса на античния свят

Сходни презентации


Презентация по темата: "Седемте чудеса на античния свят"— Препис на презентация:

1 Седемте чудеса на античния свят
Седемте чудеса на античния свят

2 Египетските пирамиди Висящите градини на Семирамида
Храмът на Артемида в Ефес Египетските пирамиди Зевс от Фидий в Олимпия Мавзолеят в Халикарнас Колoсът в Родoс Александрийският фар

3 Египетските пирамиди Първото чудо на света са египетските пирамиди. Защо? Заради тяхното могъщество: “Планини от камък, поставени върху планини от камък”, казва Филон. Заради тяхното великолепие: “Безполезна суета на фараоните, която струвала невъобразима сума пари”, казва Плиний. Заради тяхното величие: “Най-смайващата архитектонична идея, която не може да бъде победена”, казва Гьоте. Заради тяхната старост: “Всичко на този свят се бои от времето, но времето се бои от пирамидите”, казва една арабска поговорка.

4 Висящите градини на Семирамида
Висящите градини на Семирамида Нашето пътуване към второто чудо на света ни води в една местност между две реки, където според Библията бил земният рай. . В древността и днес най-голямото Вавилонско чудо си остават те - Висящите градини на Семирамида. Не укрепленията, които били само гигантски, не кулата, която била само колосална, не Мардуковият път, който бил само монументален, а творбата, която имала право да се кичи с всички тези епитети, а освен това, както пише Филон, била "прелест и радост за очите".

5 Храмът на Артемида в Ефес
Храмът на Артемида в Ефес "Храмът на Артемида Ефеска е един изключителен и неповторим земен дом на боговете. Който веднъж го зърне, ще се убеди, че тук земята и небето са сменили местата си и светът на безсмъртните богове се е преместил от небето на земята."

6 Зевс от Фидий в Олимпия В сърцето на Гърция, на свещената олимпийска земя се намирало четвъртото чудо на света, единственото, създадено от един-единствен човек. .Възхищаваме се наистина на другите творби от седемте чудеса на света, обаче само на тази отдаваме почит: и не знаем къде свършва нашето възхищение към художественото произведение и започва свещеното благоговеене към статуята на Зевс."

7 Мавзолеят в Халикарнас
Причината за да се построи Мавзолеят, най-голямата гробница в света след Египетските пирамиди, не била вярата в безсмъртието на душата, нито високомерието на тирана, а голямата любов

8 Колoсът в Родoс Филон пише: "Остров Родос е в безгрижното море. Някога, когато бил още на дъното, изнесал го на бял свят Хелиос и го поискал от боговете за своя собственост. Тук стои Колосът, висок седемдесет лакътя, създаден като образ на Хелиос, сияйният бог на слънцето, който свети на простосмъртните и боговете.

9 Александрийският фар Александрийският фар бил издигнат през 285 г. пр. Христа от архитекта Сострат Книдийски. Строителството му отнело цели 5 години. Александрия се превърнал в един от най-развитите търговски центрове и най-богатите градове в света. В услуга на архитекта, който работил по градежа, били цялата елинска флота и хиляди работници от каменоломните.

10 Изготвено от: Стоян Стоянов 7д клас


Изтегли ppt "Седемте чудеса на античния свят"

Сходни презентации


Реклама от Google