Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Тропични пустини.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Тропични пустини."— Препис на презентация:

1 Тропични пустини

2 За разлика от екваториалните гори зоната на тропичните пустини е почти навсякъде лишена от вода, растителност и животински свят. Тя е една от най- неблагоприятните за човека природни зони.

3 Континентите Африка, Южна и Северна Америка, Австралия и Азия са земите около тропичните окръжности. Изключение правят източните им крайбрежия. Най – големите пустини в Африка са Сахара , Калахари и Намиб. В Южна Америка се простира пустинята Атакама. В Австралия пустините и полупустините заемат обширни части: Голямата пясъчна пустиня,пустините Виктория, Гъбсън и др. В Азия се намира едно от най – сухите и рядко населени места в света – големиа пустинен полуостров Арабия .

4 Климатът е тропичен – горещ и сух през цялата година
Климатът е тропичен – горещ и сух през цялата година. Тропичните пустини са най – горещите места на Земята. Разликата между температурите през деня и нощта са големи. Валежите са много малко. В пустините духат силни постояни ветрове. Често има пясъчни бури, които пренасят големи количества фин пясък.В пустините не извират реки , а само преминават . Поради голямото изпарение реките губят водите си сред пясъците. По-малките реки пресъхват. Запазват се само големите реки, кото река Нил която протича през Сахара. Пустините са богати на подземни води. Местата където те излизат на повърхността под формата на извори, приличат на зелени острови сред пясъка. Това са оазисите със своята богата растителност.

5 По-голамата част от пустините са пясъчни, но има и каменисти пустини
По-голамата част от пустините са пясъчни, но има и каменисти пустини. Пясъкът оформя хълмове, наречени дюни, които са с различна височина. Най-високите достигащи 200 м. се намират в Намиб. В пустинята Калахари в Африка се срещат треви и сухи храсти, а в Северна Америка кактуси. Животинският свят е беден: скорпиони, влечуги – змии и гущери; птици-лешояд, по периферията се срещат щрауси, срещат се и бозайници като хиена, пустинна лисица и антилопа.

6 Симона Иванова V г клас


Изтегли ppt "Тропични пустини."

Сходни презентации


Реклама от Google