Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Висящите градини на Семирамида

Сходни презентации


Презентация по темата: "Висящите градини на Семирамида"— Препис на презентация:

1 Висящите градини на Семирамида

2 Висящите градини на Семирамида, са едно от Седемте чудеса на света
Висящите градини на Семирамида, са едно от Седемте чудеса на света. И не са открити. Вероятно са били построени във Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак. Повечето сведения сочат, че са построени около 575 пр. Хр. от цар Навуходоносор II, който управлява града 43 години, започвайки от 605 пр. Хр. Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида, по време на петгодишното ѝ управление (810 пр. Хр.) Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, Навуходоносор ги построява, за да не тъгува по дома си и неговата съпруга – персийската принцеса Амитис, която е родом от планините. Няма сведения къде точно са били разположени. Откритите след археологически разкопки находки в Ниневия, град в северен Ирак, таблети, изобразяващи палми по покривите на отделни къщи, карат специалистите да проучват възможността градините да са били разположени във град Вавилон, използван като събирателно за повечето селища на Изток.

3 легенда Около новия град били изградени три крепостни стени с високи бойни кули. Опасана с широк ров, запълнен с вода, крепостта оставала непревземаема от нашествениците векове наред. Осем портала, всеки изграден в чест на някое от главни вавилонски божества, осигурявали достъпа до вътрешността на добре уредения и пищен град. Широките му улици се пресичали под прав ъгъл и оформяли квартали с форма на правилни четириъгълници. От портата на богинята Ищар тръгвал „Пътят на свещените процесии“, застлан с розови и бели каменни плочи. Дворците и петдесет и петте храма смайвали с великолепието си всеки, посетил ги, чужденец. Наред с архитектурните си забележителности, градът се свързва и с постиженията в областта на медицината, математиката и астрономията.

4 Висящите градини на Вавилон представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Легендата разказва, че Навуходоносор ги построява, за да не тъгува по дома си неговата съпруга — персийската принцеса Амитис, която е родом от плодородните земи на Месопотамия. Девойката била свикнала с живописната растителност на мидейските земи, копнеела за дърветата и ароматните растения, а прашният Вавилон само я натъжавал. За да й донесе щастие Навуходоносор II разпоредил построяването на Висящите градини на Вавилон.

5 Висящите градини на Вавилон и до ден днешен не са открити
Висящите градини на Вавилон и до ден днешен не са открити. Вероятно са били построени във Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак.

6 Висящи градини на Вавилон
Повечето сведения сочат, че са построени около 575 пр. Хр. от цар Навуходоносор II. Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида, по време на петгодишното ѝ управление. Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, Навуходоносор ги построява, за да не тъгува по дома си и неговата съпруга — персийската принцеса Амитис, която е родом от планините. Няма сведения къде точно са били разположени. Откритите след археологически разкопки находки в Ниневия, град в северен Ирак, таблети, изобразяващи палми по покривите на отделни къщи, карат специалистите да проучват възможността градините да са били разположени във Вавилон — град, използван като събирателно за повечето селища на Изток.

7 В архитектурен план Висящите градини представлявали пирамида, състояща се от четири етажа – платформи върху колони с височина 50 лакътя (27,75 m). Долният етаж имал формата на неправилен четириъгълник. За да не се просмуква вода надолу, повърхността на всяка платформа отначало покривали с един слой тръстика, след това – два реда гледжосани тухли, които са слепвани с асфалт. Върху тях била насипана плодородна земя, където били засадени семена от различни треви, цветя, храсти, дървета. Височината на етажите давала достатъчно светлина за растенията.

8 Дамла Бейсимова И Габриела Стоянова
изготвили Дамла Бейсимова И Габриела Стоянова


Изтегли ppt "Висящите градини на Семирамида"

Сходни презентации


Реклама от Google