Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Проф. Толя Стоицова, д.пс.н. Нов български университет

Сходни презентации


Презентация по темата: "Проф. Толя Стоицова, д.пс.н. Нов български университет"— Препис на презентация:

1 Проф. Толя Стоицова, д.пс.н. Нов български университет
Майстори в социалната психология: III. Гещалтпсихологичен подход на Курт Левин Проф. Толя Стоицова, д.пс.н. Нов български университет

2 Основни понятия Гещалт – произхожда от специално конструираната немска дума "гещалт", което означава, цялост, форма, конфигурация, свързаност на елементите, затвореност . Гещалтизмът понякога се нарича и “холизъм” от английската дума Whole – цяло, цялостност.

3 Основни понятия Психично поле – термин, използван от Курт Левин, за да обясни влиянието на другите върху личността, както и обратното влияние: на конкретна личност върху другите. Терминът е свързан с теоретичните виждания на големия изследовател за личността – Теория на полето.

4 Основни понятия Групова динамика – сили, които възникват в групата и оказват влияние върху членовете й. Същността на груповата динамика се заключава в изучаването на тези сили. “Технологията” на груповата динамика се разработва от Курт Левин. Той създава в САЩ център по групова динамика, който по-късно прераства в институт. Главен метод на изучаване – груповото обсъждане.

5 Основни понятия Т-групи – тренингови групи. Събират се хора с близки мотиви за развиване на определени умения. Курт Левин е създател на груповодинамичния тренинг, наричан още сензитивен тренинг. Днес последователите му извършват огромна дейност. Има тренинги за повишаване на комуникативната компетентност; работа в екип; решаване на проблеми; разрешаване на конфликти и др.

6 Курт Левин (1890 – 1947) Курт Цадек Левин е немски и американски психолог от еврейски произход. Изключително талантлив, той съчетава невероятните си възможности в 3 сфери на психологията – теория, емпирика и практика. Освен това, и заради произхода си, Левин изразява публично своята гражданска позиция по време на Втората световна война.

7 Курт Левин (1890 – 1947) Роден в Прусия, в малко градче, той учи в Берлинския университет, в който по-късно, след 20 г., става професор. В Берлинския университет са добре известни трудовете на Фройд и Мийд. След установяването на нацизма в Германия, Левин емигрира в САЩ. Родоначалник е на гещалт психологията. Гещалт е специално конструирана немска дума, която е непреводима на други езици.

8 Курт Левин Левин е един от малкото изследователи, които запазват подчертан интерес към приложната психология и социалните реформи през целия си живот. В същото време, той е силен теоретик. За него е безсмислено противопоставянето между практическите и теоретичните интереси. Думите му по този въпрос са широко популярни и се цитират до днес: “Няма нищо по-практично от една добра теория”.

9 Курт Левин Много общителен, Левин е най-ефективен по време на неформални научни дискусии. Заедно със студентите си, той създава открит за всички семинар. На него свободно често се изразяват несъгласия с господстващи тогава тези и се водят горещи дискусии. Преобладаващата атмосфера на толерантност и любознателност спомага за възникване на нови теории и нов тип психология.

10 Левиновата Теория на полето
Първото посещение на големия немски психолог в САЩ е през 1935 г. като гостуващ професор в Станфордския университет. Тогава Левин все още не знае, че твърде скоро професионалният му път ще се свърже с тази страна и че ще живее в нея до края на живота си.

11 Динамична теория на личността
Една от основните разработки на Курт Левин и от най-често цитираните в литературата е “Динамичната теория на личността”, в която той опонира на научната мисъл, приписвана на Аристотел, че индивидите се държат по един и същи начин поради близостта в човешката природа. В контраст, Левин счита, че класификация на поведението на базата на индивидуалните характеристики не би довела до валидни научни закономерности в психологията.

12 Динамична теория на личността
Според Курт Левин е необходимо да се открият истинските детерминиращи сили на човешкото поведение. А това е възможно чрез представянето по някакъв начин на цялостното психично поле на индивида в дадена времева точка.

13 Психичното поле на личността
Разбирането на понятието психично поле, от което човекът е една част, заема централно място в теорията на Курт Левин. Околната среда се възприема от човека именно като поле, което може да бъде диференцирано на области и подобласти. Хората, които се намират в дадено поле, фактически са в определена индивидуална позиция спрямо другите – на по-голяма или по-малка психична дистанция един от друг с различна валентност.

14 Психичното поле на личността
За определянето на психичното поле, според Левин, е нужно развиването на нов набор от инструменти за концептуализация. Той се обръща към топологията, неколичествената математика на пространствените взаимоотношения, в търсенията си на нов инструментариум. Сам К. Левин определя своята теория като топологична психология.

15 Психичното поле на личността
Факторите, които имат определено влияние върху индивида в конкретно време, изтъкнатият гещалтист отбелязва с “+” и “-“ , в зависимост от посоката и характера на въздействието им, и с “Р”(person) - човека. Дефинирани по този начин, факторите на влияние, както и тяхната валентност, се различават от прилаганата дотогава математическа топология. Факторите съставят “полето” на детермниращите сили, а не просто предизвиканите от индивида характеристики.

16 Психичното поле на личността
Своята концепция за полето, Курт Левин заимства от теорията за отностелността на Алберт Айщайн: полето представлява “общността от съществуващи факти, които се разглеждат като взаимно зависими”. Левин не определя къде да се търсят причините за промяна в жизненото пространство. В този възглед откриваме известна приемствност с практическата психоанализа на индивидалния случай.

17 Психичното поле на личността
Неисторическият характер на теория на полето е една от нейните забележителни характеристики и едновременно с това, прицел на критиката срещу нея. Според теорията на полето човекът е в постоянна подготовка за действие в настоящето. Миналото е релевантно само доколкото е част от настоящето, а бъдещето е важно, само като организиращо целите, преследвани отново в сегашно време.

18 Схващания на Курт Левин за груповата динамика
Голям интерес предизвикват и други идеи на Курт Левин в областта на социалната психология. Той организира изследователски център по групова динамика в Масачузецкия технологичен институт.

19 Курт Левин и груповата динамика
В изследване на вътрешногруповото влияние, Курт Левин разграничава силите, които водят до промяна в жизненото пространство, на собствени и индуцирани, разграничение, което според него е съществено. Собствените сили произтичат от самия индивид, докато индуцираните се пораждат от заобикалящата среда. Най-ефективни са тези сили, който водят до социална промяна, т.е. такива, които включват и двете разновидности.

20 Курт Левин и груповата динамика
За Курт Левин групата не е просто множество от хора, а по-скоро представлява специфичен набор от взаимоотношения между включените в нея индивиди. Взаимната зависимост на тези отношения конституира групата, а не характеристиките на отделните й членове.

21 Теория за стиловете на лидерство
Едно от най-популярните изследвания върху групите, по-специално върху социалния климат, вдъхновено от Левин, е проведено г. в щата Айова от Р. Липит и Р. Уайт. В лонгитюдното проучване на детската игра при различни начини на управление от страна на възрастните, изследователският екип открива, влезлите вече в историята на социалната психология, стилове на лидиране - авторитарен, демократичен и ненамесващ се, по-късно наречен либерален.

22 Групова дейност и Т-групи
Заслугата на Курт Левин е, че поставя ударение върху групите и необходимостта от силна включеност на индивидите в груповата дейност. Левин води работен семинар по самоанализ на поведението и получаване на обратна връзка от изследователя, което силно напомня по-късно появилите се т. нар. “Т-групи” и движение за сензитивен тренинг.

23 Левин – “баща на сензитивния групов тренинг”
Курт Левин подготвя организирането на Национални тренингови лаборатории с център Бетел, щата Мейн. За нещастие, преди свикването на първата сесия, той внезапно умира от сърдечен удар. Въпреки това, Курт Левин е признат за основател на сензитивния групов тренинг.

24 Левин за теорията и практиката
Продуктивността на Курт Левин в толкова различни полета на дейност в голяма степен е резултат на неговия гений да измисля начини за прилагане на идеите си експериментално. Друга силна черта, която обяснява огромното му влияние, е убеждението му за необходимоста да се комбинират теоретичните изследвания с практическата дейност.

25 “Ефект на Зайгарник” Много любопитен, например, е случаят с Блума Зайгарник, участваща в неформалните групови дискусии, които ръководи Курт Левин, докато работи в Европа. Прекият резултат е успешната докторска дисертация на Зайгарник под ръководсвото на Курт Левин. Откритата тенденция от паметта да се извикват по-лесно незавършени, отколкото завършени задачи, става известна в психологията като ”ефект на Зайгарник”.

26 Известни ученици и сътрудници – последователи на Курт Левин
Наистина е забележително колко много от неговите студенти и сътрудници стават лидери в Американската, а и в световната психология. Роджер Баркер, Дарвин Картрайт, Леон Фестингер – теория на когнитивния дисонанс, Джон Френч, Ралф Уайт и Алвин Зандер от Университета в Айова. Негови ученици са и Едуард Толман, автор на теорията за целесъобразното поведение, както и Фриц Хайдер, известен с теорията си за атрибуцията във взаимното възприемане на хората.

27 За гещалтпсихологията
Гещалтпсихологията има корено различна съдба от тази на психоанализата, тъй като е благосклонно приета от университетските психолози. Гещалтистите признават съзнанието за основен предмет на психологията, което от своя страна не изисква някакви радикални промени в изследователските методи.

28 Бихевиоризъм срещу гещалтизъм
Ако гещалтпсихологията поставя ударението върху равновесието във вътрешната структура на индивидите без да се пренебрегва външната среда, то съществува и друг психологичен подход, който набляга на външното у индивида или върху поведението, което съществува в някаква форма, благодарение единствено на въздействието на заобикалящата ни среда. Безспорно най-известният представител на едно конкурентно направление на гещалтизма е Бъръс Фредерик Скинер.

29 Благодаря за Вниманието!
Координати за връзка:


Изтегли ppt "Проф. Толя Стоицова, д.пс.н. Нов български университет"

Сходни презентации


Реклама от Google