Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Цветята.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Цветята."— Препис на презентация:

1 Цветята

2 Видове цветя Женска папрат Полистихум Дриоптерис Филитис Цератостилис
Катлея Довиана Аскоцентрум Ванда Ванилия

3 Женска папрат Листата сравнително нежни, едри, дълги до 150 см, светлозелени, двойно до тройно перести, в общото си очертание продълговати, към основата и върха постепенно стеснени.

4 Полистихум Полистихумът е папрат, която расте естествено по цял свят и наброява около 135 вида. Образува пищни розетки от двуперести листа с дължина понякога до 2 м, широки в основата и стесняващи се към върха..

5 Дриоптерис Род Dryopteris включва около 150 наземни видове папрати, широко разпространени по цялото земно кълбо, от хладните области на Евразия и Северна Америка до тропиците на Азия, Африка и Южна Америка. Повечето видове на този род са разпространени в умерените зони.Силен аромат е характерен за някои видове. Техните двуперести кожести листа са много гъсто покрити с жълтеникави власинки.

6 Филитис В систематическо отношение съвсем близо до рода Асплениум е род Филитис. От четирите му вида, разпространени в северното полукълбо – Европа, Кавказ, Източна и Югоизточна Азия, Северна Америка, най известен е Phyllitis scolopendrium.

7 Филитис Phyllitis scolopendrium има големи листа до 60 см, с форма на език, ярко зелени, гланцови, целокрайни. Долната им повърхност е покрита с линейни соруси с различна дължина. Разположението на сорусите е необичайно. Те лежат противоположно и плътно един към друг на две съседни жилки на листа, образуващи двойка  - сдвоени соруси.

8 Цератостилис Ceratostylis е род, включващ над 100 вида миниатюрни и малки по размер епифитни орхидеи, повечето от които са открити в Индия, Югоизточна Азия, Папуа Нова Гвинея, Филипините и прилежащите тихоокеански острови. Тези симподиални орхидеи имат финни мъхнати корени и теретни листа, прорастващи от специфична суха обвивка в основата на псевдобулбите.

9 Цератостилис Много от тези видове цъвтят по повече от един път годишно, някои целогодишно, като цветовете са разположени единично или в малки групи до по няколко краткотрайни цвята. В основата на растението се образуват новите издънки, като с времето се разраства в плътна, гъсто покривна растителна маса.

10 Катлея Довиана Историята на Cattleya dowiana е почти толкова интересна и уникална, колкото и самата катлея. Това е една от едроцъфтящите катлеи или по друг начин казано – една от групата на унифолиатните катлеи, т.е. тези, чиито булби завършват с едно единствено листо. Това е единствената катлея, която блести с истински жълт цвят, с уникална кадифена пурпурна устна, прорязана от златни венички.

11 Аскоцентрум Към род Ascocentrum принадлежи малка група орхидеи, които се срещат в Северна Индия, Бирма, Южен Китай, Филипините, Тайван. Растенията са компактни, с прави удебелени стъбла и приседнали, плътни листа, разположени нагъсто в два противоположни реда. Родът е близък с рода Vanda иSaccoladium.Ascocentrum ampullaceum произхожда от Северна Индия. Растенията са епифитни, сравнително малки, листата са тесни, плътни, тъмнозелени с пурпурни точки.

12 Ванда Това са едни от най-красивите орхидеи , за които е характерен синият цвят, който по принцип е рядък сред орхидеите. Срещат се в Хималаите, Австралия и някои част на Нова Гвинея. Всички представители са епифитни. В домашни условия се отглеждат или в кошници, или качени върху корк

13 Ванилия Името на рода е от испанската дума "vaina", която от своя страна произлиза от латинската "вагина ".Срещат се в тропичните и субтропичните райони на Америка,Азия, Западна Африка и Нова Гвинея. Ацтеките са добавяли ванилия към какаовите напитки, които са били известен афродизиак.

14 Ванилия Орхидеите от този род са лиани, които могат да стигнат до 35м дължиПовечето имат зелени, кожести или месести листа. Някои видове са загубили листата си в хода на еволюцията и фотосинтезират само със стеблото си. Цветовете са бледожълто-зелени и с много кратък живот - отварят се рано сутрин и следобед прецъфтяват.

15 Благодарим Ви за вниманието!


Изтегли ppt "Цветята."

Сходни презентации


Реклама от Google