Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Национална конференция „Училището-желана територия на ученика”

Сходни презентации


Презентация по темата: "Национална конференция „Училището-желана територия на ученика”"— Препис на презентация:

1 Национална конференция „Училището-желана територия на ученика”
Тематично направление „Ритуализация на училищния живот”

2 Тържествено честване на 50 години от създаването на фанфарен оркестър
в Първо основно училище „Христо Ботев” град Търговище

3

4 Фанфарният оркестър е една стародавна училищна традиция възраждала се във времето от будната музикална общественост в нашия град, от гражданската инициатива и от благотворителността на ученици, родители, родолюбиви българи, Популярна банка, Кооперация „Напред”, Банка „Български кредит”.

5 Предмет на изследването :
Предмет на изследването : Тържествено честване на половинвековния юбилей на фанфарния оркестър . Цел на изследването : Да развива и обогатява училищната традиция, да популяризира творческата биография на фанфарния оркестър, да обогатява музикалната и духовна култура на учениците, да срещне поколенията оркестранти с дългогодишния диригент Стоян Стоянов, да създаде мотивация , нагласи в учениците за участие в извънкласни и извънучилищни дейности.

6 Първите спомени за фанфарния оркестър датират от далечната 1939 година от директора на прогимназия „Христо Ботев” Стефан Н.Черноколев. Той пише в летописната книга на училището: „Най-хубавата и ценна придобивка на прогимназията през настоящата учебна година , дело на идеализма и труда на учители и ученици е ученическата фанфарна музика.” Прогимназия “Христо Ботев” е била духовен център на музикалния живот в нашия град. С популярност се ползват музикалните педагози Милка Калева и Стефанка Ширкова. Благодарение на събраните средства от дарения и благотворителна томбола в училището се закупуват първите музикални инструменти, доставени от Германия на стойност лева . Създател и диригент на фанфарния оркестър е учителят по пеене Стефан Илиев. Фанфарният оркестър просъществува до 1944 година.

7 Той се възражда отново през 1953 година, когато в училището е назначен учителят Стоян Стоянов.
С активното съдействие на Градския народен съвет, Началника на народна просвета народния учител Симеон Донев и директора на училището Крум Георгиев са закупени 80 инструменти. От този момент историята на оркестъра е свързана със Стоян Стоянов, музикален педагог, който поема обучението по музика като мисия и отговорност. В спомените на Крум Георгиев- директор на училището училищната музика е облечена в Ботева форма от зелен шевиот и бели калпачета с перо.

8 Повече от 35 творчески , съзидателни години Стоян Стоянов ръководи ученическия хор, Хора на момчетата, Фанфарния оркестър. Той композира репертоар за „Мартин” тромпети, издава сборник, който става учебно помагало, за оркестрите в цялата страна, утвърдено от Министерството на народната просвета. Стоян Стоянов е учител, диригент,методист по музика, новатор и творец, създава опит и школа за развитие на традицията с фанфарните оркестри в нашия град. Приемници в развитието на традицията са оркестрите на учителите-диригенти Пенчо Костурков, Любен Балкански и Марин Дунев.

9 Фанфарният оркестър се възражда отново през 1993 година, когато за директор на Първо основно училище “Христо Ботев” е назначен Димитър Алексиев. Отново със съдействието на Стоян Стоянов и Георги Мирчев-концертмайстор в Градския духов оркестър се ремонтират инструментите и с двете преподавателки по музика в училището Стоянка Камджалова и Ивелина Захариева, той продължава творческата си биография и до днес. Партньорството с градския духов оркестър започва още през 1967 година. По това време негов диригент е многоуважаваният наш съгражданин Васил Абрашев .

10 Формация „Пейте с нас” с художествен ръководител Стоянка Камджалова;
Тържественият празничен концерт бе кулминацията на дейностите, свързани с неговата подготовка, заложени в проекта. Предвидихме участието на над 140 ученика в него. Това са участниците в извънкласните и извънучилищни форми: Литературно студио с художествен ръководител Петър Асенов; Формация за автентичен контрол с художествен ръководител Маргарита Добрева; Формация „Пейте с нас” с художествен ръководител Стоянка Камджалова; Формация „Балони” с художествен ръководител Стела Груйкина; Клуб „Художествен дизайн” с художествен ръководител Ивалина Белчева;. Фанфарен оркестър с диригенти Стоянка Камджалова и Ивелина Захариева.

11 Задачите , които си поставихме, произтичащи от целите на проекта включваха:
Подготовка и написване на план-сценарий за тържественото честване на 50години от създаването на фанфарния оркестър; Подготовка на технически план за тържествения концерт; Проучване на архивни документи,срещи с бивши оркестранти и дългогодишния диригент на оркестъра, всичко свързано с творческата биография на фанфарния оркестър; Подготовка и отпечатване на празничен брой на училищния вестник”Всезнайко”;

12

13 Подготовка и реализация на мултимедийната презентация;
Моделиране и изработване на нови костюми за оркестрантите от фанфарния оркестър; Отразяване на събитието в местния и централен печат; Провеждане на тържествения празничен концерт.

14 ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ Запознаване с творческата биография на фанфарния оркестър, който в съвременното си развитие е емблема и символ на училището в нашия град, което има за цел да създаде нагласи в учениците за идентичност и адаптация към училищната образователна среда . Възпитаване на активност в учениците с осъзната потребност за творческа изява и стимулиране на техния интерес за развитие на музикалната им култура. Развитие на училищната традиция и тенденция за запазване на националната ни идентичност в обединена Европа. Моделиране и изработка на тридесет празнични костюми за участниците в оркестъра. Ползотворни контакти с Градския духов оркестър с диригент Красимира Коларова – бивш участник в училищния фанфарен оркестър, което създава представи и нагласи за приемственост между двете музикални формации.

15 Източници за реализация на проекта:
Проучване на документални материали от Държавен архив –Търговище; Исторически музей – Търговище; „Развитие на образователното дело в Търговище” от Крум Георгиев; Творчески срещи със Стоян Стоянов, бивши участници от оркестъра; спомени на бивши и настоящи учители от училището. Творчески изяви на фанфарния оркестър с диригентите Стоянка Камджалова и Ивелина Захариева; Изследване нагласите на участниците в извънкласните форми за свободен избор и за образователните резултати от проекта, за неговия принос за развитие на мотивацията и личностното израстване чрез творческа изява в дейностите;

16 Подготовка и провеждане на тържествения концерт
Развитие на идеята и написване на сценарий; Подготовка на технически план за концерта; Планиране на дейностите по реализацията на проекта; Подготовка на нови празнични костюми; Издаване на празничен брой на училищния вестник „Всезнайко”; Изработване на декори и подреждане на изложба във фоаето на концертната зала от Клуба за художествен дизайн. Отзвук в местния печат.

17 Сценарий Сценарият за концерта е написан от творческият екип и развива творческата идея и замисъл за честването на 50 години от създаването на фанфарния оркестър. Идеята на сценария е художествено представяне на творческата биография на фанфарния оркестър, на неговите създатели и поколенията негови изпълнители и включва творческа изява на музикалните формации и колективи в училището. Развитието на идеята е принос в развитието на училищната традиция за запазване на националната ни идентичност в контекста на формиращата се европейска култура.

18 Сценарият включва : участие на фанфарния оркестър;
участие на Училищното литературно студио; мултимедийна презентация; участие на Формация за автентичен фолклор; участие на Формация „Пейте с нас”; участие на Формация „Балони” участие на Модерен балет „Киарра”; участие на Градския духов оркестър. участие на специалния гост на концерта-диригента Стоян Стоянов; участие на гости, родители, бивши оркестранти, представители на художествено-творческата интелигенция в нашия град.

19 Екипи в проекта за реализация на тържествения концерт:
Екипи в проекта за реализация на тържествения концерт: творчески екип за подготовка на сценария; мултимедиен екип за подготовка на презентацията; творчески екип за подготовка на празничен брой на училищния вестник”Всезнайко”; Клуб за художествен дизайн за подготовка на сцената и подреждането на изложбата; подготовка на участниците в извънкласните форми за участие в тържествения концерт.

20 Дейностите по реализацията на проекта включват:
Творческо обсъждане на празничния сценарии; Творческо обсъждане на празничен училищен вестник „Всезнайко”; Подготовка на участниците в извънкласните форми за празничния концерт; Моделиране и изработка на празничните костюми; Подготовка на мултимедийната презентация; Изработка на декори за сцената и подреждане на изложба в фоаето на концертната зала; Тържествен концерт.

21 Резултати и изводи: Развитие и усъвършенстване умения за работа в екип; Участие на над 140 участници в празничния юбилеен концерт, които показаха равнище в развитие на музикалната си култура, участваха отговорно и положиха усилия за художествено изпълнение на музикалните и литературни творби и изпълнителско майсторство; Участие на Градския духов оркестър с диригент Красимира Коларова; Присъствие на специалните гости на юбилейното тържество: Стоян Стоянов, Д. Петкова-зам. кмет на община Търговище, Ст. Петкова, В. Василев-директор на Дирекция „Хуманитарни дейности”, бивши участници в оркестъра, родители, ученици, граждани, представители на художествено-творческата интелигенция; За 50 годишният юбилей 30 – те оркестранти са вече с нови празнични костюми; Юбилейното честване получи широк отзвук и публичност чрез отразяване в местната кабелна телевизия и публикации на Мария Станчева във в.”Знаме”, Иван Стойчев, в-к „Знаме”, Иванка Иванова-вестник”Знаме”, в-к „Търговищки новини”, в-к „24 часа”. Мултимедийната презентация за творческата биография на Фанфарния оркестър вече е на разположение в Държавен архив, Историческия музей и Редакцията на в-к „Знаме”, Регионална библиотека „Петър Стъпов” в гр.Търговище.

22 Тържественото честване на половинвековния юбилей на Фанфарния оркестър в Първо основно училище „Христо Ботев” в гр. Търговище е принос в развитието на училищната традиция, което като дидактическа технология е добра педагогическа практика и има мултиплициращ ефект в училищното пространство. Предложеният модел за развитие на училищните традиции в духа на националната идентичност е работещ и ефективен за адаптиране на учениците към училищната образователна среда и за превръщането и в тяхна желана територия.

23 Горди и достолепни,будители на националното ни самочувствие!
Те свирят-Чувате ли ги? Горди и достолепни,будители на националното ни самочувствие! Гордо стъпващи по улиците и паметните места в нашия любим град-възпитаниците на Първо основно училище „Христо Ботев “.

24 Проучване и реализация: Нели Анастасова

25 БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО !
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО !


Изтегли ppt "Национална конференция „Училището-желана територия на ученика”"

Сходни презентации


Реклама от Google