Цветница Методи Методиев.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Пазарджик е основан през 1485 година като важна станция на главния път през Балканския полуостров — от Белград за Истанбул. Тук периодично идвали жителите.
Advertisements

Свети Валентин Празника на любовта.
Клуб за създаване на база от данни за общността на град РАКОВСКИ : Изготвил : Дидка Илиева – 11 а клас.
Модели за преодоляване на агресивното поведение в ДГ „Звънче“
СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
Историята на коледния венец.
Благовещение.
Работещ Училищен парламент В СОУ „Любен Каравелов“ гр
Лазаровден и Цветница.
"Тиха нощ, всята нощ".
Ден на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София
Регионална библиотека "Н.Фурнаджиев"
І-а клас 105 СОУ “Ат. Далчев”
БАБА МАРТА. БАБА МАРТА Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор.В народните вярвания,
Препис на презентация:

Цветница Методи Методиев

Какво Представлява? Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая , Куклинден , а в западните църкви Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост. Символ на празника са върбовите клонки.

Цветница 

Народни обичаи и вярвания Традиция на този ден момите, които предишния ден са лазарували, да отидат до близка река. Там всяка пуска своето венче по течението и гадае. Смята се, че чието венче изплува най-напред, то тази мома първа ще се ожени.  Вечерта на мегдана се играе последното за годината лазарово хоро. Накрая към него се присъединяват и други девойки и момци. Те затварят хорото и образуват първото сключено хоро след Великденските пости, през които не се играят хора. 

Благодария за вниманието! Благодария за вниманието!