Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

"Тиха нощ, всята нощ".

Сходни презентации


Презентация по темата: ""Тиха нощ, всята нощ"."— Препис на презентация:

1 "Тиха нощ, всята нощ"

2 За празниците Бъдни вечер
Бъдни вечер (24 декември наричана още Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня, Суха Коледа, Крачун и Неядка) е денят преди Рождество Христово. Дори самото название на Рождественската нощ - Коледа, няма християнски произход.

3 Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също се считат за част от семейството. По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник.

4 Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите обаче са постни.

5 Коледа Коледа също позната, като Рождество Христово, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

6 В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване. В него участват коледари - мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже.

7 Гадания и предсказания
По пепелта от бъдника се гадае за плодородието. Който спечели паричката на Бъдни вечер ще бъде жив и здрав през цялата година.

8 Коледа и Нова година по света
Коледа в Австралия В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли

9 Коледа в Африка На Африканският Континент Коледа се празнува от малки и големи Християнски общности. На континента има приблизително 350 милиона Християни. На Коледният ден песни се пеят от Конго до Южна Африка.

10 Коледа в Гватемала В Гватемала има доста богато разнобразие от традиции. Много семейства строят макети изобразяващи Витлеем. Понякога тези макети са толкова големи, че заемат цяла стая в къщата.

11 За символите Коледната елха
Сияещата елха, която се свързва с редица древни обичаи, с времето се превръща в символ на Коледните и Новогодишни празници. На Коледа се смята, че Христос идва на земята и носи със себе си частица от Небесното царство и неговата красота. Затова елхата се украсява с ангелчета, свещички, топки и сребристи гирлянди - като символ на отрупаното с плодове Райско дърво.

12 Дядо Коледа Дядо Коледа, известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл и дядо Мраз, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай.

13 Весели празници! Изготвил: Анна Красимирова Ганева От: СОУЕЕ 6а


Изтегли ppt ""Тиха нощ, всята нощ"."

Сходни презентации


Реклама от Google