Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Лазаровден и Цветница.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Лазаровден и Цветница."— Препис на презентация:

1 Лазаровден и Цветница

2 ЛАЗАРОВДЕН, ЛАЗАРИЦА, ЛАЗАРОВА СЪБОТА - празник на младостта, на пукналата пролет.

3 Кратко описание на празника
На този ден се извършва най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на четиридневно починалия Лазар.Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа. То и днес ни уверява в божествената сила на Бог Син, в Неговото възкресение.

4 Чудото на Лазаровото възкресение предизвикало непоносимо негодуване у първосвещенниците и фарисеите.
Точно в този момент решават да уловят Иисуса и при първа възможност да Го убият. Приближава се тяхното време. Идва властта на тъмнината, а заедно с нея и последните дни от земния живот на Спасителя.

5 Традиции и обичаи Според народните представи това е денят на нивите, пасбищата и горите; но също така е денят на възкресението на Лазар.    Жените омесват питки и прекаждат обреден хляб — погача и чакат гости.   

6 Най-важен е обичаят лазаруване; в него участват само моми,
Най-важен е обичаят лазаруване; в него участват само моми, които се наричат лазарки.

7 В лазаруването участват момичета от 10 до 16 години.
Те обикалят на групи стопаните, като влизат във всяка къща и пеят песен за всеки от семейството. Смята се, че всяка къща, която посетят, ще е честита през цялата година. Затова домакините са щедри – те ги даряват с яйца – сурови и бели – символ на зачеване и успешно раждане...

8 На този ден празнуват именниците — Лазар, Лазарина.
В някои краища след обеда лазарките се събират за обичая надпяване на пръстените. Предварително всяка мома е оставила в общото менче свой знак: гривна, пръстен, огърлица или китка. Менчето (или котелът) престоява през нощта под цъфнал трендафил. Предварително избрана мома вади един по един знаците и определя коя мома за какъв момък ще се омъжи. Посрещнете лазарки - да е честит домът ви! На този ден празнуват именниците — Лазар, Лазарина.

9 Куклинден ,Палмова неделя -
Цветница, Връбница, Цветна неделя, Куклинден ,Палмова неделя - ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата.

10 Вестта за възкресението на Лазар се носела из града
Вестта за възкресението на Лазар се носела из града. Хиляден народ се стекъл към Витания да види Христос, Великия Чудотворец, и възкръсналия Лазар. Христос, придружен от учениците Си, тръгнал за Йерусалим. Лицето Му излъчвало величие, сила, а същевременно и смирение.. Научавайки това, целият народ се раздвижил; мнозина, от нетърпение да видят по-скоро великия Чудотворец, излезли от града, да посрещнат Спасителя.

11  ”...А по-голямата част от множеството напостлаха дрехите си по пътя; други пък сечеха клони от дърветата и постилаха ги по пътя. А множествата, които вървяха пред Него, и коите идеха изподире, викаха казвайки: Благословен, който иде в Господното име! И когато влезе в Ерусалим, целият град се раздвижи.”

12 Традиции и обичаи В цялата страна Цветница се почита като голям църковен празник. Сутринта на Връбница църковнослужителите осветяват в църква върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. Вярва се, че тази осветена върба има предпазна и възпроизвеждаща сила.

13 На този ден празнуват всички жени и мъже, които носят имена на цветя, дървета и други растения. С осветени в църквата върбови клонки се правят венчета и се украсяват вратите на домовете, кошери, кошари. Домакините си връзват клонки на кръста за здраве.  Обредността на  Цветница е неделима част от цялостния Великденски празничен цикъл, поради това е и своеобразно продължение на Лазаровден.

14 Водопади с цветни имена!
Имен ден празнуват: Камелия,Маргарита,Виолета,Божура,Цветан,Иглика, Върбан,Дафина,Делия,Жасмина,Латинка,Детелина, Гергина,Грозданка,Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Невена,Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

15 Честит имен ден на всички с
чудни имена на цветя!


Изтегли ppt "Лазаровден и Цветница."

Сходни презентации


Реклама от Google