Седемте чудеса на античния свят

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Пазарджик е основан през 1485 година като важна станция на главния път през Балканския полуостров — от Белград за Истанбул. Тук периодично идвали жителите.
Advertisements

Коя е старата българска дума за стая?
ПОРТАТА НА ИЩАР.
Думи за Живот август 2011.
Висящите градини на Семирамида
Тропични пустини.
Тенис на корт Александра Кънева.
Препис на презентация:

Седемте чудеса на античния свят Седемте чудеса на античния свят

Египетските пирамиди Висящите градини на Семирамида Храмът на Артемида в Ефес Египетските пирамиди Зевс от Фидий в Олимпия Мавзолеят в Халикарнас Колoсът в Родoс Александрийският фар

Египетските пирамиди Първото чудо на света са египетските пирамиди. Защо? Заради тяхното могъщество: “Планини от камък, поставени върху планини от камък”, казва Филон. Заради тяхното великолепие: “Безполезна суета на фараоните, която струвала невъобразима сума пари”, казва Плиний. Заради тяхното величие: “Най-смайващата архитектонична идея, която не може да бъде победена”, казва Гьоте. Заради тяхната старост: “Всичко на този свят се бои от времето, но времето се бои от пирамидите”, казва една арабска поговорка.

Висящите градини на Семирамида Висящите градини на Семирамида Нашето пътуване към второто чудо на света ни води в една местност между две реки, където според Библията бил земният рай. . В древността и днес най-голямото Вавилонско чудо си остават те - Висящите градини на Семирамида. Не укрепленията, които били само гигантски, не кулата, която била само колосална, не Мардуковият път, който бил само монументален, а творбата, която имала право да се кичи с всички тези епитети, а освен това, както пише Филон, била "прелест и радост за очите".

Храмът на Артемида в Ефес Храмът на Артемида в Ефес "Храмът на Артемида Ефеска е един изключителен и неповторим земен дом на боговете. Който веднъж го зърне, ще се убеди, че тук земята и небето са сменили местата си и светът на безсмъртните богове се е преместил от небето на земята."

Зевс от Фидий в Олимпия В сърцето на Гърция, на свещената олимпийска земя се намирало четвъртото чудо на света, единственото, създадено от един-единствен човек. .Възхищаваме се наистина на другите творби от седемте чудеса на света, обаче само на тази отдаваме почит: и не знаем къде свършва нашето възхищение към художественото произведение и започва свещеното благоговеене към статуята на Зевс."

Мавзолеят в Халикарнас Причината за да се построи Мавзолеят, най-голямата гробница в света след Египетските пирамиди, не била вярата в безсмъртието на душата, нито високомерието на тирана, а голямата любов

Колoсът в Родoс Филон пише: "Остров Родос е в безгрижното море. Някога, когато бил още на дъното, изнесал го на бял свят Хелиос и го поискал от боговете за своя собственост. Тук стои Колосът, висок седемдесет лакътя, създаден като образ на Хелиос, сияйният бог на слънцето, който свети на простосмъртните и боговете.

Александрийският фар Александрийският фар бил издигнат през 285 г. пр. Христа от архитекта Сострат Книдийски. Строителството му отнело цели 5 години. Александрия се превърнал в един от най-развитите търговски центрове и най-богатите градове в света. В услуга на архитекта, който работил по градежа, били цялата елинска флота и хиляди работници от каменоломните.

Изготвено от: Стоян Стоянов 7д клас