22 април Международен ден на Земята

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
БЪДЕЩЕТО ЖИВОТЪТ НА НИВЕР 2036 г..
Advertisements

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА 22 март 2019
ЗНАНИЕТО – ОСНОВА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕКА И ОБЩЕСТВОТО
АКТУАЛИЗИРАН ДОКУМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД Изготвил: Прайм Консултинг.
Глобалният Дневен ред на градовете и регионите
“Обичам те моя земя”.
ОКОЛНА СРЕДА.
22 април- Международен ден на Земята
Изготвили: ученически съвет
Международен ден на Земята
„КОМЕНСКИ – РЕГИОНАЛНИ ПАРТНЬОРСТВА“
Препис на презентация:

22 април Международен ден на Земята 22 април Международен ден на Земята Имам удоволствието, да ви приветствам с добре дошли на днешното честване на 22 април – Международен ден на Земята.

Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.

На 22 април 1970 година с демонстрация в САЩ и Канада се поставя началото на съвременното движение за опазване на околната среда

Началото Поставено от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В организациите на Първият Ден на Земята се включват над 20 милиона американци от всички краища на Щатите. В резултат на това се оформя мощно движение в защита на околната среда и се приемат закони за чист въздух и чиста вода на територията на САЩ.

От 1990 г. празникът започва да се чества като международен От 1990 г. празникът започва да се чества като международен

Ден на Земята се отбелязва за първи път в България през 1993 г. България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Деня на Земята. В Международния организационен комитет за честването на празника държавата ни е представена от Благовест Сендов, който сформира Национален комитет. На призива за отбелязването на датата се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

Под наслов на Денят на Земята се обединяват хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти и др.като се правят различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на планетата.

Време е да поемем по пътя към по-устойчиво развитие на нaшето икономическо бъдеще

45-та годишнина на Earth Day и може да е най-вълнуващата годишнина в историята на околната среда. Годината, в която икономическият растеж и устойчивост се хващат за ръце.

Устойчиво развитие Начин на използване на природните ресурси, който цели да задоволи човешките нужди като същевременно запазва естествения баланс в околната среда, така че тези потребности да могат да бъдат задоволявани както в текущия момент, така и в далечното бъдеще.

Устойчивото развитие обединява два основни стремежа на обществото: Постигане на икономическо развитие, осигуряващо нарастващ жизнен стандарт. Опазване и подобряване на околната среда и за в бъдеще.

В Деня на Земята трябва да заемем позиция, така, че заедно можем да покажем на света нова позиция и да го насочим в различна посока.

Годината, в която световните лидери най-накрая преминават към обвързващ договор с изменението на климата.

Earth Network Day Целогодишна програма в която, работят над 22 000 партньори и организации в 192 страни. Earth Network Day е с мисия да разширят, разнообразят и да мобилизират екологично движение чрез различни образователни и обществени кампании.

Earth Network Day в Индия „ Новата природосъобразна застроената среда“

Прояви

Проектът Canopy

Проектът Canopy в Великобритания

Денят на Земята в Русия

Денят на Земята в САЩ

Конференция в Женева

Устойчив свят