Честит ден на Европа!.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Първите приети конституции в европейските държави
Advertisements

Европейският съюз 28 държави членки Над 500 милиона граждани
ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ
ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Зараево
Програма за развитие на селските райони.
ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Зараево
Изготвили: ученически съвет
ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ
Как да се предпазим от измами при инвестиране?
Банков съюз: сигурни и надеждни банки
ЕЛЕКТРОННО КАНДИТАТСТВАНЕ КЪМ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОМР ЧРЕЗ ИСУН 2020
Клуб „ПАРИЧНИТЕ ЕДИНИЦИ В СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПА“
Препис на презентация:

Честит ден на Европа!

На 9 май отбелязваме Деня на Европа, посветен на мира и обединението на европейските народи. Датата 9 май е избрана, тъй като на този ден е било предложено създаването на предшественика на ЕС - Европейската общност за въглища и стомана - през 1950 г.

Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той е наричан още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман.

В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана.

Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на общността, която днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент официално определи 9 май като почивен ден през октомври 2008 г.