Сенека Никое знание, даже най – възвишеното и благотворното, но само за мене самия, няма да ми достави удоволствие. Ако биха ми дарили мъдрост, но с едно.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Една професионална идея
Advertisements

РОДИТЕЛСКА СРЕЩА ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ СЛЕД ЗАВЪРШЕН VII КЛАС
ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ
ПЛАН-ПРИЕМ 2019/2020 г. Профили на 2. СУ
Държавни зрелостни изпити 2019
Изследването е проведено от сдружение “Е. Кларк и П
Състояние на ромската образователна интеграция:
СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" ГР. МАДАН ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА Г.
СТРОЕЖ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА ТВОРБА
СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ
Държавни зрелостни изпити 2013
Задочната форма на обучение в ПГПТ “А. Ц. Буров” - Русе
Нови хоризонти и възможности по пътя към успешната реализация
Учебен предмет дата формат Време траене траене СОП БЕЛ  17 юни 2019 г.
Препис на презентация:

Сенека Никое знание, даже най – възвишеното и благотворното, но само за мене самия, няма да ми достави удоволствие. Ако биха ми дарили мъдрост, но с едно условие: да я държа само за себе си и да не я споделям с никого – аз бих се отказал от нея.

БИНАРНИ УРОЦИ ПО ЛИТЕРАТУРА И ДВИГАТЕЛИ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ Професионална гимназия по транспорт, гр. Дупница Райна Георгиева, учител по български език и литература инж. Богдан Георгиев, учител по професионална подготовка

Като най-голямо препятствие пред учениците се явява зрелостният изпит по български език и литература. Оказва се, че ученици с добра до отлична степен на владеене на учебното съдържание по специалните предмети се стъписват пред художествен текст за анализ. Това може да се преодолее с познавателния пренос от двигателите върху литературата. В основата му е изграждането на позитивен аз-образ на учещия, самооценяващ се като знаещ. С подобна нагласа същият пренася логически структури от силния върху слабия си предмет.

бинарно информационно ядро Така в координатната система с абсциса позитивен аз-образ и ордината знание се разполага бинарно информационно ядро /базисни параметри от два предмета/. бинарно информационно ядро знание позитивен аз-образ

Мултимедиен продукт за бинарно обучение по литература и двигатели Мултимедиен продукт за бинарно обучение по литература и двигатели Съдържа: анимация на идеята на продукта с наслов “Романтиката е сега в моторите”; бинарни обобщителни уроци по литература и двигатели; тестове за проверка и самооценка знанията и уменията на учениците; справочни слайдове – бележки към треньора, изводи, приложения, литературна антология.

Задачите са организирани стереотипно при петте уредби на двигателя като наблюдения на схеми с оглед изясняване предназначението, устройството и принципа на действие на съответната уредба. Както се шегуват учениците, след вдишването на бензинните пари, започва “сънят за щастие”. Преминава се към литературните задачи, разпределени в съответствие с екипите.

Трябва да се открият аналогии в следните посоки: Пускова уредба и елементите на сюжета в епически и лиро – епически текст; Запалителна уредба и композиционните особености на повест Горивна уредба и взаимоотношението реално/художествена измислица; Мазителна уредба и формалните белези на художествения текст; Охладителна уредба и текстуален анализ на художествен текст.

НЯКОИ УЧЕНИЧЕСКИ ИЗВОДИ Старият работен цикъл на двигателя завършва с изпускане, така както патриархалният свят на Гераците си отива със смъртта на баба Марга. В дома изпълзяват “хиляди змии”. Пълненето с прясна горивна смес е аналогично с пълненето дома на Гераците с грехове – завист, крамоли, побой, срамна болест и пр. Повествователните линии се сплитат, затяга се възелът около патриархалната задруга до есктремната точка – делбата. Очевидна е аналогията с нагнетяването на газовете до точката на запалване в горивната камера на двигателя.

НЯКОИ УЧЕНИЧЕСКИ ИЗВОДИ Повествователните линии се сплитат, затяга се възелът около патриархалната задруга до есктремната точка – делбата. Очевидна е аналогията с нагнетяването на газовете до точката на запалване.

НЯКОИ УЧЕНИЧЕСКИ ИЗВОДИ Образите от следващите поколения, които напускат мизансцена на повестта, условно могат да се уподобят с отпадните продукти на горенето, които се извеждат от двигателя. Старите светове се оттеглят и освобождават място за новите герои.

ИЗВОДИ НА УЧИТЕЛИТЕ “...грешат учителите, които мислят да постигнат образованието на поверените им младежи като им диктуват много и ги заставят да изучават наизуст, без да им дават нужните обяснения. Грешат също и онези, които, като искат всичко да разяснят, не спазват мярката. Те не знаят как предпазливо трябва да се оголва коренът и да се влагат калемчетата на науките.” [ Ян Амос Коменски]