Изготвили:Славина Маркова, Ани Георгиева, Ади Линкова 9а клас

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
БЪДЕЩЕТО ЖИВОТЪТ НА НИВЕР 2036 г..
Advertisements

Изготвили: Преслав Дурев Виктор Георгиев от 5 а клас
Замърсяване и пречистване
Кръговрат на водата в природата
ОКОЛНА СРЕДА.
22 април- Международен ден на Земята
Слънчева система.
Изготвено от:Александра Мицова
Анализ на промените и тенденциите на индикаторите, отчитащи прилагането на Конвенциите от Рио за периода г. Ноември, 2017 г.
22 април ден на Земята!.
Йоан Иванов, Николай Симеонов, Мирослав Шабарков
Указания за намаляване на енергийното потребление
Изготвил: Георги Георгиев Алексиев
Препис на презентация:

Изготвили:Славина Маркова, Ани Георгиева, Ади Линкова 9а клас Въздух Изготвили:Славина Маркова, Ани Георгиева, Ади Линкова 9а клас

Свойства и състав на въздуха Въздухът е смес от азот (78%), кислород (21%), въглероден диоксид CO2, някои инертни газове и известно количество водни пари.

Въздухът е газ и притежава всички общи свойства на газовете Въздухът е газ и притежава всички общи свойства на газовете.Чистият въздух е безцветен, няма цвят и мирис. Разтворимостта на въздуха във вода се определя от разтворимостта на газовете, които го съставят.Азотът и кислородът са малко разтворими във вода.Въпреки това количеството на разтвореният кислород е достатъчно, за да осигури живота на организмите.

Замърсяване на въздуха Замърсяването на въздуха представлява внасянето на нови, нехарактерни за атмосферния въздух химични, механични или биологични вещества, както и промяната на тяхната средногодишна концентрация. Тези вещества нанасят вреди на живите организми или щети на околната среда.

Замърсителите на въздуха са едни от основните проблеми на съвременната високотехнологична цивилизация.С бурното развитие на модерното общество,количеството на замърсителите нараства и проблемът за тяхното неутрализиране става все по- сериозен.

Замърсители на въздуха Въглеродният диоксид в по-големи дози затруднява дишането на животните и човека.Натрупването на този газ в атмосферата води и до затопляне на планетата.В селищата с интензивно използване на автомобили и на други места, където се изгарят горива, въздухът съдържа големи количества въглероден диоксид, оксид и други газове замърсители.Това е сериозна заплаха за здравето на хората.

Ако въздух замърсен със серен диоксид и азотен диоксид, срещне по пътя си водните капчици, образуващи облаците, тези газове се разтварят във водата.Валят киселинни дъждове, които поразяват растенията, разграждат металите, разрушават скалите и сградите.Когато такива дъждове падат над реки и езера, загиват част от животните в тях.

Прахът също е замърсител на въздуха Прахът също е замърсител на въздуха.При вдишване твърдите му частици увреждат белите дробове на човека.Освен това по праха полепват и се развиват много микроорганизми,които причиняват болести. Някой замърсители на въздуха разрушават озоновия слой около Земята,което създава сериозна заплаха за живота на организмите на сушата.

Източници на замърсяване на въздуха В природата протичат много процеси, при които се образуват различни замърсители на въздуха.Например вулканите изхвърлят в атмосферата огромни количества пепел, въглероден диоксид, серен диоксид и други отровни вещества.

Пожарите водят до замърсяване на въздуха с въглероден диоксид, сажди, пепел и други отровни газове.Горските пожари са най-лоши, защото не само замърсяват въздуха,а и унищожават дърветата- основните производители на кислород на Земята.

Пясъчните бурии също са много опасни Пясъчните бурии също са много опасни.Те изпълват въздуха с пясък, който е невъзможен за дишане.

изгаряне на изкопаеми горива при производството на електроенергия, в транспорта, промишлеността и домакинствата; промишлени процеси и използване на разтворители, например в химическата и минната промишленост; селско стопанство; третиране на отпадъците;

В помещенията, в които живеем и работим, въздухът се замърсява от прах, от изпарения, от въглеродния диоксид който се отделя при дишането и др.Особено вреден за хората е цигарения дим.Той съдържда стотици отровни вещества,които увреждат белите дробове и причиняват тежки заболявания.

Автотранспортът замърсява атмосферния въздух чрез:         • изгорелите газове, които съдържат въглероден оксид, азотни окиси, въглеводороди и прах;         • изпаренията на горивата при производството и транспортирането им, при зареждане на резервоарите на МПС на бензиностанциите, при разливането на препълнени цистерни.

Промишлеността е друг също основен замърсител на въздуха, тъй като промишленото производство е свързано с голямо потребление на енергия. Тази енергия се осигурява предимно от невъзобновими енергийни ресурси (въглища, нефт, природен газ), които при изгарянето си при технологичните процеси отделят в атмосферата големи количества най-разнообразни замърсители. 

Хората замърсяват въздуха, като изгарят различни отпадъци Хората замърсяват въздуха, като изгарят различни отпадъци.Замърсеният въздух уврежда животните, растенията и здравето на хората.Замърсяването води до различни заболявания на дихателната система.

Влияние върху здравето на човека Атмосферното замърсяване влияе негативно върху човешкото здраве, най-често нарушавайки функциите на респираторната, сърдечносъдовата и имунната система, което води до повишена заболеваемост и намалена продължителност на живот. 

Да опазим въздуха чист Нека се стремим в дома си да използваме високо ефективни отоплителни системи, възобновяеми източници на енергия, биогорива и природна газ.  При всяка възможност използвайте алтернативни начини на придвижване, което ще рече да оставите автомобила си в гаража и да пътувате с градския транспорт, скутер, мотопед, велосипед или пеша. 

Заводите също го замърсяват  , един пример е да се построят специални фабрики, къдетоотпадъците се изгарят и получената топлина да се използва за енергия.Втори пример е в заводите да се сложат специални филтри , (в някои има) където да се пречистват газовете и след това се изхвърлят във въздуха.

Благодарим за вниманието!