Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Управление и икономически аспекти

Сходни презентации


Презентация по темата: "Управление и икономически аспекти"— Препис на презентация:

1 Управление и икономически аспекти
Mária Zúbková „Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията, съдържаща се в нея.“

2 Осведоменост! Наличие на ръководно тяло и икономически инструменти в процеса на разработване на изоставените зони Ролята на пазара за недвижими имоти и икономическите пазари в процеса на разработване на изоставените зони Видове изоставени зони от гледна точка на икономическите аспекти и възможностите на рисковия/печелившия мениджмънт Публично-частното партньорство в разработването на изоставени зони

3 Цели на обучителната презентация
Да открием ключа към доброто управление и икономическите инструменти в процеса на разработване на изоставените зони Да разпознаем ролята и значението на икономическите пазари в процеса на разработване на изоставените зони Да идентифицираме различните условия за разработването на изоставените зони и типовете изоставени зони от гледна точка на икономическите аспекти Да разберем ролята на публично-частното партньорство в разработването на изоставените зони

4 Съдържание Управление и икономически инструменти в процеса на разработване на изоставените зони. Икономически пазари и пазари на недвижими имоти в процеса на разработване на изоставените зони. Типовете изоставени зони от гледна точка на икономическите аспекти – моделът ABCD категории изоставени зони. Публично-частното партньорство в разработването на изоставени зони. Ролята на Плановете за действие в процеса на разработване на изоставени зони.

5 Икономически инструменти
Пазарът на недвижими имоти Земя, инфраструктура, собственост, достъпност Квоти за наем Гаранция за търсенето и продажбата Съвместни предприятия, например ПЧП (публично-частни партньорства) Маркетинг подкрепа Други икономически инструменти

6 Управленски инструменти
Управлението се състои от:: планиране, организиране, персонал, ръководене и управление контрол и организация (група от едно или повече лица/единици) или усилие за постигане на целите.

7 Пазарите в процеса на разработване на изоставени зони
Разработването на изоставени зони е стимул за местното икономическо развитие и оказва влияние върху няколко звена от икономиката пазара на земя; пазара на недвижими имоти; пазара на труда; капиталовия пазар; финансовия пазар; пазара на ресурси; инфраструктурния пазар; пазара на иновации.

8 Връзка между разработването на изоставените зони и пазарите

9 Икономически условия за регенерацията
Характеризирането на различните видове зони от гледна точка на тяхната икономическа жизнеспособност се базира на комбинация от: Локация Разноски по разработването Други икономически условия като собствеността, ситуацията на пазара за недвижими имоти (цена на земята, наем / лизинг на земя). Идентифицирането на условията може да помогне на политиците да изработят стратегии, които да подобрят икономическата жизненост и статус на зоните

10 Класификация на зоните според икономическите аспекти (базирано на изводите от проекта КАБЕРНЕ)
Зони А – силно икономически жизнеспособни и проектите за развитие се управляват от частно финансиране. Зони B – полезността от тези зони е под въпрос. Проектите са по-често финансирани чрез публично-частно сътрудничество или партньорство. Зони C – D – те са в състояние, в което регенерацията не може да бъде печеливша. Тяхното възстановяване се ръководи главно от публичния сектор или общините.

11 Модел ABCD Зони А : благоприятно местоположение
Този вид локации са икономически изгодни. Те ще бъдат разработени от пазара. Ползите за общността ще се увеличават от публичната нефинансова политика. Зони B : неособено благоприятно разположение Това са недостатъчно жизнеспособни локации. Съществува необходимост от публична интервенция и намеса на обществени пари. Обичайното съотношение между публични и части средства е 1:5.

12 Модел ABCD Зони C : локации с ниска търговска стойност
Това са нежизнеспособни зони. Обикновено при тях целта на разработването е по-социално насочена или към защита на околната среда. Делът на публичното финансиране е по-висок, обикновено 1:1 до 1:4. Зони D : проблемни ситуации Това са зони, които крият риск за обществената безопасност и здраве. Ако няма никой, отговорен за ситуацията, отстраняването на щетите трябва да бъде заплатено чрез обществено финансиране.

13 Модел ABCD - диаграма

14 Моделът ABCD и пазарната икономика
При категория А – Изоставената зона ще бъде разработена основно чрез пазарните механизми При категория B и C-D – свободната и изоставена земя продължава да съществува. Тези зони често са концентрирани в области с висока бедност и затова преодоляването на проблема с тях очевидно е съществен компонент от градската регенерация

15 Категории B и C-D Кетегория B – необходими са малки промени на текущите разходи и цени, за да може пазарът да разработи изоставените зони от тази категория. Категория C-D– много малко вероятно е пазарът да успее да откликне на категории C-D. Разработването на някои от тези изоставени зони може да бъде задвижено от частния сектор, само ако публичният сектор помогне с разходите (данъчни облекчения, пряк и непряк принос към изпълнението).

16 Категория C-D Зоните C-D представляват сериозен проблем, тъй като оказват негативно въздействия върху околната среда и обществото. Като цяло тези зони изискват значителни предварителни инвестиции от публичния сектор преди да бъдат предадени на частни разработчици, подход на публично-частното партньорство или разработени с цел ‘по-меки’ употреби като зелени зони например.

17 Партньорството в процеса на разработване
Публично-частното партньорство (ПЧП) се дефинира като сътрудничество между публичния сектор и частния сектор, с цел предоставяне на ефективна публична инфраструктура, обществени пространства и услуги. Публично-частното партньорство признава, че както публичният сектор, така и частният сектор имат определени изгоди, свързани един с друг при изпълнение на конкретните задачи.

18 Партньорството в процеса на разработване
Моделът ABCD също така акцентира върху възможностите за партньорство при регенерацията. Зони A представляват проекти за развитие, които се ръководят от частно финансиране. Зони B обикновено се финансират чрез публично-частно сътрудничество или партньорство. Тази категория включва редица индустриални паркове, които са били субсидирани с цел създаване на нови работни места. Зони C-D представляват основно публичния сектор или общински проекти, задвижвани от публично финансиране или конкретни законодателни инструменти.

19 Класификация на изоставените зони според проекта КАБЕРНЕ A,B,C,(D)

20 Интегративните планове за действие
Интегративните планове за действие   Интегративните планове за действие при регенерация на изоставени зони представляват ключов инструмент под формата на пакет от мерки, които да окажат влияние върху управлението на регенерацията в областта на планирането, информацията, организацията и сътрудничеството, финансирането и бюджета, маркетинга и споразуменията, които могат да бъдат приложени или инициирани на местно или регионално ниво. Това включва специфични пакети от мерки при осъществяването на процеса на регенерация.

21 Формат на интегративния план за действие
Форматът на интегративния план за действие зависи от типа разработване и нуждите, които трябва да бъдат дефинирани в стратегията. Планът за действие за реализацията на стратегията трябва да уточнява: Целите, които трябва да бъдат постигнати, Как всяка една цел допринася за постигането на целите на цялостната стратегия Какви конкретни цели и задачи трябва да бъдат постигнати Как ще бъдат постигнати тези резултати Кога ще бъдат постигнати резултатите (или срокове за целите)

22 Изводи Най-важните видове инструменти в процеса на разработване на изоставените зони са: правни и институционални, инструменти на планирането, икономически инструменти, финансови инструменти. От икономическа и управленска гледна точка е важно видовете изоставени зони да бъдат разпознати, за да се изясни кои инструменти трябва да бъдат използвани в процеса на разработването им.

23 Изводи Управлението на изоставените зони включва планиране, организиране, набиране на персонал, управление и контролиране. Разработването винаги представлява стимул за местното икономическо развитие, тъй като влияе основно на пазара на земя и недвижими имоти. Необходимо е партньорство и сътрудничество между частния и публичния сектор в процеса на разработване на изоставените зони. Ключов инструмент в управлението на процеса на разработване на изоставените зони е интегрираният план за действие.  

24 Благодарим Ви за вниманието!
„Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията, съдържаща се в нея.“


Изтегли ppt "Управление и икономически аспекти"

Сходни презентации


Реклама от Google