Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska

Сходни презентации


Презентация по темата: "Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska"— Препис на презентация:

1 Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska
Социални и културни проблеми, свързани с регенерацията на изоставени зони Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska „Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията, съдържаща се в нея.“

2 Осведоменост! Какви цели трябва да бъдат постигнати в процеса на устойчиво развитие на изоставените зони? Защо е важно да бъде включено постигането на социални и културни цели при регенерацията на изоставени зони? Защо моделът на разработване на изоставени зони, включващ социални и културни цели, се нарича “Хора и места”? Какви значими социални и културни цели могат да бъдат идентифицирани?

3 Цели на обучителната презентация
Социалните и културни аспекти от разработването на изоставени зони като равносилни по значение на другите аспекти от устойчивото развитие на процеса. Ключ към успеха за бъдещото устойчиво развитие на изоставените зони е и вземането под внимание на социалните и културни цели. “Хора и места“ - устойчиви връзки между социалните и културни цели с новата идентичност на регенерираната зона.

4 Съдържание Устойчивост на процеса на регенерация.
Социални и културни цели в концептуализирания модел "Хора и места". 8 ключови социални и културни цели за осъществяване на връзка между хората и местата, на които те живеят. Подходящи инструменти за постигане на социални и културни цели в процеса на разработване на изоставените зони. Пример: Eurovea в Братислава (Словакия)

5 Устойчивост на процеса на регенерация на изоставените зони
За да се постигне устойчиво развитие на разработването на изоставени зони, социалните, културните, икономическите и екологичните цели трябва да бъдат постигнати. В миналото икономическите цели са били приоритет при регенерацията. След натрупване на известен опит, подобряването на резултатите, свързани с околната среда и социално-икономическото положение, трябва да могат да предотвратяват подобни бъдещи нежелани ситуации като текущите изоставени зони.

6 Концептуалният модел “Хора и места”
Концептуалният модел на 8 ключови социални и културни цели е разработен, за да се даде възможност тези 8 цели действително да получат заслужения акцент при разработването на изоставените зони. Целите са подразделени на такива, които се занимават основно с "хора" и такива, които се занимават основно с "места "- наречени "Хора и места". Въпреки че тази връзка е полезна, някои от целите включват елементи и от "хора" и от "места", но връзката винаги е налице.

7 Цели, ориентирани към хората
Това са цели, които създават условия за живот в общността Да се съхрани културата, която е ценена от местните хора и да се използват възможностите за нови форми на създаване на културна памет. Да се гарантират възможности за заетост. Да се насърчи социалната справедливост в процеса на разработване на изоставените зони. Да се подсили привързаността с местожителството в съзнанието на хората.

8 1) Съхраняване на различни културни традиции, които са ценени от местните хора
Съществува необходимост да се съхранят елементита на съществуващи или предишни култури, за да се осигури приемственост в района. Това изискване трябва да бъде балансирано с нуждите на новото разработване, но същевременно възможностите за нови форми на социално и културно развитие трябва да бъдат оползотворени (напр. най-добро оползотворяване на промишлени сгради и познатите и ценени природни площи). Това най-добре може да се извърши чрез: академични изследвания в областта на културната и социална история, включване на обществеността за идентифициране на местни високоценени структури.

9 2) Гарантиране на възможности за заетост
Целта е да се създадат нови и иновативни възможности за работа, когато това е възможно и/или подходящо. Има много начини за постигане на възможности за заетост чрез разработването на изоставените зони. Когато е възможно, новите или повторно употребени сгради или инфраструктура в изоставените зони трябва да се използват за нови инициативи и създаване на работни места. Наред с това е важно да се осигури достъп до нови работни места за местните хора.

10 3) Насърчаване на социалната справедливост в изоставените зони
Балансираният социален микс от новодошлите и дългогодишните местни жители е много важно условие за постигането на социална устойчивост в района. Важна цел е осигуряването на достъпни жилища и офис простраства за бизнеса. При всяко разработване на изоставена зона е важно да се стремим да отговорим на различните потребности на местните жители и потенциалните новодошли.

11 4) По-голяма привързаност към региона, в който живеем
Привързаността към мястото удовлетворява много социални и психологически нужди: нуждата от сигурност, нуждата от себереализация, нуждата от принадлежност към общността и необходимостта от структуриране на външната среда. За укрепване на привързаността, регионът/общината трябва да отразява някои общи ценности и визия за интеграцията на изоставени промишлени обекти в градската тъкан.

12 Цели, ориентирани към местото/региона
Тези цели създават по-добри условия за живот. По-добро възприемане от страна на местната общност и имидж на регенерацията на изоставени зони Принос за стратегическите цели за устойчивост в контекста на урбанизацията Осигуряване на физически достъп Осигуряване на устойчива и приятна за живеене среда за местните общности

13 5) По-добро възприемане от страна на местната общност и имидж на регенерацията на изоставени зони
Негативният имидж се възприема като един от най-разрушителните елементи в процеса на регенерация. Изграждането на имидж е дълъг процес на постоянна промяна. Изграждането и поддържането на имидж е деликатен процес, които започва със скрининг и диагностика, продължава с оценка и завършва със стратегически действия.

14 6) Принос за стратегическите цели за устойчивост в контекста на урбанизацията
Повишаване на възможностите за създаване на по-социално и културно-устойчиви градски форми в рамките на големия или малък град като: създаването на по-компактни градове, които са разнообразни от гледна точка на етническа принадлежност, възраст и икономически статус на жителите; проектиране на разработки за поддържане на достатъчно високи нива на гъстота на населението, което ще подпомогне достъпа до публични услуги (като обществен транспорт, болници, училища и т.н.); допринасяне за намаляване на разрастването на градските зони и свързаните с него социални проблеми на неравенство.

15 7) Да осигури физически достъп
Това означава създаване на разработени зони, които са физически свързани със заобикалящата ги среда. Това означава създаване на връзки и преодоляване на физическите бариери, както и пространствено-времево интегрирано развитие на различни видове транспорт - пешеходство, колоездене, обществен транспорт. Достъпността е също социална цел, тъй като насърчава не само основната мобилна част от населението, но особено лицата с увреждания да се възползват от целия региона.

16 8) Осигурява устойчива и добра за живеене среда за местните общности
В миналото е било отделяно твърде малко внимание на типа среда, в която хората искат да живеят, работят и прекарват свободното си време Целта на предоставянето на приятни за живеене, здравословни и устойчиви условия за местните общности е изключително важна, независимо от крайното предназначение на локацията. Ключови елементи са: добър достъп до открити пространства за отдих, високо качество на обществената сфера (озеленяване, осветление, улично изкуство), разпоредби за пешеходството, колоезденето и обществения транспорт.

17 Инструменти за постигането на социални и културни цели
Ефективно публично участие и консултации (специфични методи, т.е. ‘реалистично планиране’) Оценка на социалното въздействие Методи за оценка на културното наследство Изследване с карта на външния и вътрешния облик на зоната Висококачествено планиране Добро управление на проекта и планиране, което позволява да се случат временни употреби по време на самото разработване

18 Пример: Eurovea в Братислава (Словакия)
Първоначално петролната рафинерия Аполо се намира на това място, отворена е през 1885 година от немска компания; бомбардирана е през юни 1944 година по време на Втората световна война от американците. 80% от фабриката бива унищожена и започва непрекъснатото замърсяване на почвата. Привлекателно място в центъра на града е изоставено от много години.

19 Пример: Eurovea в Братислава (Словакия)
Източник:

20 Пример: Eurovea в Братислава (Словакия)

21 Пример: Eurovea в Братислава (Словакия)
Автор: Peter Bláha

22 Пример: Eurovea в Братислава (Словакия), Склад No. 7
Автор: Peter Bláha

23 Изводи Устойчивостта на схемите за разработване на изоставени зони зависи от социалните и културни цели на проекта. Тези цели трябва да се разглеждат във фазата на подготовка на проекта и концептуалният модел "Хора и места" може да бъде използван. Има много примери за успешни реконструкции на изоставени зони в Европа от социална и културна гледна точка, които заслужават внимание (Лондон, Виена, Дъблин).

24 Благодарим Ви за вниманието!
„Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява само личните виждания на нейния автор и Комисията не носи отговорност за каквато и да е употреба на информацията, съдържаща се в нея.“


Изтегли ppt "Dagmar Petríková, Zuzana Ladzianska"

Сходни презентации


Реклама от Google