Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

(дуална система на обучение), организирано от Агенцията по заетостта

Сходни презентации


Презентация по темата: "(дуална система на обучение), организирано от Агенцията по заетостта"— Препис на презентация:

1 (дуална система на обучение), организирано от Агенцията по заетостта
Обучение чрез работа (дуална система на обучение), организирано от Агенцията по заетостта

2 “Регионална служба по заетостта” 107 Дирекции “Бюро по труда”
Агенция по заетостта 9 Дирекции “Регионална служба по заетостта” 107 Дирекции “Бюро по труда”

3 Преференции за стажуване и/или чиракуване
Преференции за стажуване и/или чиракуване Посредничество за наемане на работна сила Услуги за работодатели Специализирани консултантски услуги са получили младежи до 29г., от които 992 са младежи до 24г. вкл. (274 от младежите до 24г. вкл. са роми), като от тях: 1 984 младежи до 29г., от които 992 са младежи до 24г. вкл. (191 от младежите до 24г. вкл. са роми) са включени в Ателие за търсене на работа за мотивиране за активно поведение на пазара на труда. Ателие за търсене на работа се провежда във всички бюра по труда в страната; 101 младежи до 29г., от които 50 са младежи до 24г. вкл. (14 от младежите до 24г. вкл. са роми) са получили индивидуално консултиране от кейс – мениджър. През м. юли 2016г. в бюрата по труда са работили 28 кейс – мениджъри, назначени по НП „Активиране на неактивни лица” (АНЛ). 150 младежи до 29г., от които 58 са до 24г. вкл. (14 от младежите до 24г. вкл. са роми) са получили индивидуално психологическо подпомагане. През м. юли 2016г. в бюрата по труда са работили 31 психолози, назначени по НП „АНЛ”. 22 младежи до 29г., от които 87 са до 24г. вкл. (13 от младежите до 24г. вкл. са роми) са участвали в групови консултации за психологическо подпомагане. През м. юли 2016г. в бюра по труда в страната, са работили 93 ромски медиатори и 96 младежки медиатори, назначени по НП „АНЛ”. В резултат на дейността на ромските медиатори, в бюрата по труда в страната са регистрирани 279 младежи до 29г., като от тях 189 са младежи до 24г. Включване в програми и мерки за заетост и обучение

4 Посреднически услуги за лицата, които търсят работа (ТРЛ)
ТРЛ могат да ползват по ЗНЗ: 1) Информация за обявени свободни работни места; 2) Информация за програми и мерки за запазване и насърчаване на заетостта; 3) Посредничество по информиране и наемане на работа; 4) Психологическо подпомагане; 5) Професионално ориентиране; 6) Включване в обучение за възрастни; 7) Мотивиране за активно поведение на пазара на труда и включване в програми и мерки за заетост и обучение; .

5 Обучение на възрастни Агенцията по заетостта (АЗ) организира обучение на възрастни в съответствие с потребностите на пазара на труда, изискванията на работодателите и утвърдения от министъра на труда и социалната политика план за съответната година. Обучението на възрастни включва: Обучение за ограмотяване; Обучение за придобиване на професионална квалификация; - Обучение за придобиване и усъвършенстване на ключови компетентности.

6 (дуална система на обучение)
Обучение чрез работа (дуална система на обучение) Обучението чрез работа (дуална система на обучение) включва: 1. Практическо обучение в реална работна среда. 2. Обучение в институция в системата на професионалното образование и обучение, с изключение на центровете за информиране и професионално ориентиране (ЦИПО) .

7 (дуална система на обучение)
Обучение чрез работа (дуална система на обучение) ЗНЗ: Чл. 46а (1) За всяко разкрито работно място за обучение чрез работа (дуална система за обучение), организирано по реда на ЗПОО, на което е наето безработно лице, насочено от поделенията на АЗ, на работодателя се предоставят суми за времето на обучението, но за не повече от 36 месеца. (2) За всяко наето лице по ал.1, на обучаващата институция, с която в партньорство се провежда обучението чрез работа (дуална система за обучение), се предоставят средства за времето на обучението.

8 Как се осъществява обучение чрез работа (дуална система на обучение) по условията на чл.46а от ЗНЗ?
Чрез партньорство (договор) между обучаваща институция, един или няколко работодатели и Агенцията по заетостта, чрез териториалните и поделения – Дирекции “Бюро по труда”.

9 Условия и ред за провеждане на обучение чрез работа (дуална система на обучение)
Работодател, който желае да ползва преференция по чл.46а от ЗНЗ, подава в ДБТ заявка за разкриване на работно място за обучение чрез работа (дуална система на обучение) на безработни лица. Към заявката се прилага копие на договор с обучаваща институция, с която в партньорство ще се провежда обучението. ДБТ насочва безработните лица, които отговарят на обявените от обучаващата институция критерии за прием, за участие в процедура на подбор, при условията и по реда на Наредба №1 за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа (дуална система на обучение) (ДВ, бр. 70 от 2015 г.)

10 Условия и ред за провеждане на обучение чрез работа (дуална система на обучение) по чл.46а от ЗНЗ
Работодателят извършва подбор и утвърждава списък на одобреното/ите за обучение чрез работа (дуална система на обучение) лица и съответния /ите наставник/наставници. Утвърденият списък/списъци е приложение, неразделна част от договор по чл. 46а, ал.1 от ЗНЗ, сключен между АЗ, чрез ДБТ и работодателя. В срок до 5 дни след датата на сключване на договора по чл. 46а, ал.1 от ЗНЗ работодателят сключва индивидуални трудови договори (съгласно утвърдения списък) с одобреното/ите за обучение чрез работа (дуална система на обучение) лица по чл.230, ал.1 от КТ за срок не по – голям от 36 месеца. Периодът на провежданите обучения за лицата, навършили 16г. се определя от рамковите програми по чл.12 от ЗПОО. Сключват се и договори: 1. Договор за обучение чрез работа (дуална система на обучение) между АЗ, чрез ДБТ, работодател и обучаваща институция, по чл. 46а, ал.2 от ЗНЗ; 2. Договор за обучение чрез работа (дуална система на обучение) между АЗ, чрез ДБТ и наетото по чл.230 от КТ, лице.

11 Финансови стимули за работодателя /чл.46а от ЗНЗ/
На работодателя ежемесечно се предоставят средства от държавния бюджет за всяко насочено от ДБТ безработно лице, което отговаря на обявените от обучаващата институции критерии за прием, за участие в процедура на подбор при условията и по реда на Наредба № 1 за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа (дуално обучение), и с което е сключен договор по чл. 230, ал. 1 КТ. Средствата се предоставят за срока на договора, но за не повече от 36 месеца, като размерът на сумата се определя от НПДЗ през съответната година. За 2019 г., за всяко наето лице се предоставят средства за основно трудово възнаграждение в размер на лв. на месец, както и допълнителни възнаграждения по КТ и осигурителни вноски за сметка на работодателя върху тази сума. За определения от работодателя наставник лв. на месец. Средствата, които се предоставят на работодателя от Държавния бюджет по чл. 46а от ЗНЗ, представляват минимална помощ (помощ „de minimis”), когато това е приложимо.

12 Финансови стимули за обучаващата институция /чл.46а от ЗНЗ/
За всяко лице, включено в обучение чрез работа (дуална система на обучение), на обучаващата институция, в партньорство с която се провежда обучението, се предоставят средства в размер определен в НПДЗ за съответната година. Средствата се предоставят за срока на обучение по професията и специалността съобразно рамкова програма по чл. 10 от ЗПОО, но за не повече от 36 месеца. За 2019 г. За І СПК /300часа/и за квалификация по част от професията лв. За ІІ СПК /660часа/ лв. За ІІІ СПК /960часа/ лв.

13 Изисквания към работодателите за участие в дуална система на обучение по условията на чл.46а от ЗНЗ
Работодателите, както и обучаващите институции, кандидатстващи за субсидии от държавния бюджет следва: да са регистрирани по действащото законодателство; писмено да декларират (по утвърдени образци на декларации) че: нямат изискуеми публични задължения, нямат задължения за неизпълнение на сключени договори по програми, мерки и обучения, както и по проекти по ОПРЧР; да не осъществяват дейност в отрасли „рибарство и аквакултури"; да не попадат в изключенията, посочени в чл. 1 от Регламент(ЕК) № 1407/2013;

14 Информационна база данни за работодателите
Министерството на икономиката създава и поддържа информационна база данни за работодателите, която е публично достъпна чрез неговата страница. Работодатели, които не са подали заявление за включване в информационната база данни могат да участват в партньорства за осъществяване на обучение чрез работа, включително да сключват договори с институция. В тези случаи изпълнението на изискванията по чл. 17а3 от ЗПОО се удостоверява от работодателя с декларация по образец, утвърден от министъра на икономиката.

15 Права и задължения на работодателя
1. Определя броя на обучаемите, които може да приеме за обучение в реална работна среда и прави заявка за прием. 2. Участва в разработването на критерии за подбор и разпределение на лицата за практическо обучение. 3. Участва в подбора при приема на лицата за обучение чрез работа (дуална система на обучение). 4. Осигурява необходимите за обучението МТБ, финансови, човешки и др. ресурси. 5. Осигурява здравословни и безопасни условия на труд по време на обучението. 6. Разработва и приема вътрешни правила на предприятието за провеждане на практическо обучение в реална работна среда. 7. Определя наставник или наставници за всеки обучаван. 8. Участва чрез свой представител в комисиите за провеждане на изпитите за придобиване на ПК.

16 Права и задължения на обучаващата институция
Разработва съвместно с работодателя критерии за подбор при приема на възрастни лица за обучение чрез работа /дуална система на обучение/. Организира подбора и разпределяне на лицата за практическо обучение в реална работна среда Определя преподавател – методик по професионално обучение за поддържане на връзка с работодателя и наставника.

17 Права и задължения на обучаващата институция
4. Прилага функционираща вътрешна система за осигуряване на качеството на професионалното обучение. 5. Организира и провежда съвместно с работодателя изпитите за придобиване на професионална квалификация по професията. 6. След приключване на обучението, издава и връчва на успешно завършилите лица съответните документи, съгласно разпоредби в ЗПОО за придобита професионална квалификация.

18 Наставникът Практическото обучение при работодател/и в реална работна среда се провежда в предприятието под ръководството на наставник, определен от работодателя. Наставникът е работник или служител в предприятието, притежаващ професионална квалификация по професията, по която се извършва обучението, с най – малко 3 години доказан професионален опит по същата професия и е преминал обучение за наставници по програма, утвърдена от министъра на образованието и науката. Един наставник отговаря за не повече от петима обучавани.

19 Трудов договор за обучение чрез работа /дуална система на обучение/
Работодателят сключва индивидуални трудови договори с одобреното/ите за обучение чрез работа (дуална система на обучение) лице/лица по чл. 230, ал. 1 от КТ, за срок не по-голям от 36 месеца, като им определя основно месечно трудово възнаграждение, не по-малко от 90 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Tрудовият договор се сключва преди началото на обучението. Такъв договор с един и същ работник или служител в едно и също предприятие за обучение по същата професия, се сключва само веднъж.

20 Завършване на обучението
Резултатът от обучението чрез работа (дуална система на обучение) се установява чрез изпит на работника или служителя, който се провежда при условия и по ред, определени от работодателя. За придобиване на СПК – по теория и практика на професията се провежда държавен изпит по национална изпитна програма, в съответствие с ДОС, съгласно чл. 36 от ЗПОО При успешно полагане на изпита на работника или служителя, се издава документ, който удостоверява придобитите знания и умения, в съответствие с ЗПОО.

21 Статистически данни През 2018 г. в обучение чрез работа (дуална система на обучение) са включени 73 безработни лица в следните специалности: Бизнес – администрация Дърворезно, амбалажно и паркетно производство Металорежещи машини; Здравни грижи; Помощник – възпитател в отглеждането и възпитанието на деца; Подпомагане на възрастни Продавач – консултант Производство на облекла от текстил Производство на кулинарни изделия и напитки Компютърна техника и технологии

22 Благодаря за вниманието!
Надежда Богданова Гл. експерт в отдел “Професионално ориентиране и обучение на възрастни” За контакти:


Изтегли ppt "(дуална система на обучение), организирано от Агенцията по заетостта"

Сходни презентации


Реклама от Google