Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК

Сходни презентации


Презентация по темата: "В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК"— Препис на презентация:

1 В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК
ЗА НЯКОИ ПРОПУСКИ В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК доц. д-р Али Вейсел, д.е.с., рег. одитор д-р Бисер Райнов, CIA

2 Същност на данъчната ревизия
Данъчна ревизия – Вид одит на съответствието.

3 Процедури за ефективно и ефикасно извършване на всички одити: проверка
Одитни процедури Процедури за ефективно и ефикасно извършване на всички одити: проверка наблюдение; външно потвърждение; повторно изчисление; повторно изпълнение; аналитични процедури; и проучващо запитване.

4 Процедури за данъчна ревизия
Процедури, посочени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и Наръчник по ДОПК на НАП: проверка на отчетността на контролираните обекти; проверка на счетоводни, търговски и други книжа, документи и носители; установяване на притежаваните имущества, парични средства и материални ценности, вземания и книжа; писмени обяснения; насрещна проверка.

5 Процедури за данъчна ревизия
.

6 Подход на съвременния одит
Не се прилага: Потвърдителен одит (до началото на ХХ век); Системно-ориентиран одит (до края на ХХ век). Прилага се: Одит, базиран на риска Одитен риск Одитен риск = Вътрешноприсъщ риск х Риск на контрола х Риск на разкритията

7 Процедури за оценка на риска и процедури в отговор на оценени рискове
Процедури за оценка на риска – проучващо запитване, аналитични процедури, наблюдение и проверка. Оценява се вътрешноприсъщият риск и рискът на контрола. Процедури в отговор на оценени рискове: Тестове на контрола и процедури по същество (аналитични процедури по същество и детайлни тестове).

8 Практика на данъчната ревизия (Tax Audit) в САЩ
Наръчниците на Internal Revenue Service (IRS) на САЩ изискват извършването на оценка на вътрешния контрол и аналитични процедури. Примерни аналитични процедури в наръчника на IRS за Retail сектора: • процент на брутната печалба (Gross Profit Percentage); • обращаемост на материалните запаси (Inventory Turnover); • процент на увеличение или намаление в крайното салдо на материалните запаси (Percentage of Increase or Decrease in Ending Inventory) и други. Източник за разработване на очаквания при прилагане на аналитичните процедури:

9 БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!
. БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!


Изтегли ppt "В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК"

Сходни презентации


Реклама от Google