Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Предпечатна подготовка

Сходни презентации


Презентация по темата: "Предпечатна подготовка"— Препис на презентация:

1 Предпечатна подготовка

2 1. Същност

3 Предпечатната подготовка е процес, при който се извършва обработка на дадено печатно издание (книга, списание, вестник, плакат, каталог и тн.) за неговото тиражиране (отпечатване) в печатница.

4 2. Полиграфия Това е съвкупност от технически средства за изработка на печатна продукция. Полиграфия идва от двете думи поли – много и графос – пиша.

5 3. Особености Осъществяването на предпечатна подготовка изисква познаване на целия процес по издаването на даденото печатно издание, сериозно познаване на необходимите компютърни програми и полиграфия. Предпечатната подготовка е основен етап от цялостния издателско-полиграфически процес. Той е предшестван от: предварителни проучвания за актуалността на печатното произведения за неговото художествено оформление за неговата практическа насоченост за научното равнище на ръкописа от сравнителен анализ на съществуващите сродни издания предварително изчисляване на очакваната себестойност и пазарна цена.

6 4. Елементи на ПП Видове печат Номерация Ламиниране Лакиране
Книговезки услуги Графичен дизайн Цветоотделяне

7 5. Видове печат Офсетов печат Топъл печат Фолиа Клишета Преге
Тампонен печат Ситопечат Термичен печат Печат върху текстил Дигитален печат Други - Дълбок печат, Опаковки, Печат върху метал, Полиграфически, Флексо печат, Широкоформатен и други

8 6. Номерация Номерацията е една от най- често търсените услуги.
Обикновено такива документи са: застрахователни полици, фирмени фактури, складови разписки, приемо- предавателни протоколи и др.

9 7. Ламиниране С цел удължаване живота на продукта отпечатаната вече хартия може едностранно или двустранно да бъде ламинирана. Най- често се използва ламината за продукти, които ще се използват многократно като: менюта, каталози, подложки за маси, като не забравяме че ламината създава и собствена характерна луксозна визия.

10 8. Лакиране Съвременната технология все по-често използва лакирането като част от допълнителните операции, имащи за цел да засилят въздействието на отпечатаното изображение върху потребителя. Предлага се както цялостно така и частично УВ лакиране (нанасяне на лак върху избрани елементи).

11 9. Книговезки услуги Нужен е книговезки цех, който е оборудван с машини. По този начин се получава напълно готов продукт. Тук се сгъва, лепи, шие, перфорира, поставят се спирали, набират се коли, щанцова се и се прави всичко, което е необходимо, за да придобият окончателен вид продуктите.

12 10. Графичен дизайн От графичния дизайн започва целия процес: снимане, оформане на снимки и страници, избор на шрифт, цветови решения. Този процес реално е изкуството в полиграфията.

13 11. Цветоотделяне С цветоотделянето свършва предпечатната подготовка и започва отпечатването на продуктите. Крайният продукт на предпечатната подготовка и на цветоотделянето е филмът, с помощта на който се създават печатните плаки.


Изтегли ppt "Предпечатна подготовка"

Сходни презентации


Реклама от Google