Приказките на Братя Грим урок по Извънкласно четене.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
и математика по Катя Гетова
Advertisements

Педагогически опит в извънкласната и проектна дейност
и математика по Катя Гетова
Ани Господинова, ЧОУ "Веда", София
ТРУД И ОТДИХ В РОДНИЯ КРАЙ
Седемте чудеса на античния свят
Цар Петър и цар Самуил Човекът и обществото, 3 клас
Снежанка и седемте джуджета
Препис на презентация:

Приказките на Братя Грим урок по Извънкласно четене

Братята Якоб и Вилхелм Грим, родени в Ханау, са може би най-известните разказвачи на приказки в света. Завещали са ни повече от 200 произведения, които се четат далеч отвъд пределите на родната им Германия и са преведени на 160 езика.

Якоб и Вилхелм Грим завършват университета Филипс в Марбург, разположен на река Лан, където изучават право и правят първите си фолклорни изследвания. Гьотинген И двамата братя Грим имат професорски титли и преподават в Гьотингенския университет.

Замъкът Ханщайн Нагоре по течението, там където се срещат реките Везер и Фулда, се намира гората Кауфунгер. В нея се разиграват много от приказките на братя Грим.Недалеч от това място, близо до стария Гьотинген, може да посетите руините на готическия замък Ханщайн, построен през 862 г. Хесиш-Лихтенау Хесиш-Лихтенау се намира на мястото, където вероятно е живяла героинята от приказките Баба Хола - недалеч от замъка на Снежанка.

Замъкът Забабург Известен като замъка на Спящата красавица, Забабург е построен през 1334 г. в самото сърце на гората Райнхарт, между Касел и Гьотинген. През 19 в. вече е придобил славата на замък от приказките на братя Грим. Хамелн Приказката за Вълшебния свирач, преведена на повече от 30 езика, се разиграва в Хамелн, малко живописно градче в Долна Саксония.

Алсфелд Когато в онзи злощастен ден Червената шапчица тръгва да посети баба си, тя се отправя тъкмо към Алсфелд. Бремен Бремен е прочут в цял свят с четиримата си музиканти - магаре, куче, котка и петел. Посетителите на града ще се натъкнат на многобройни знаци на почит и любов към тях. Най-известна е бронзовата статуя край кметството, създадена от скулптора Герхард Маркс през 1951 година.

Кои приказки открихте в текста за братя Грим? “Баба Хола” “Снежанка и седемте джуджета” “Спящата красавица” “Вълшебният свирач” “Червената шапчица” “Бременските градски музиканти”

Да прочетем по откъсче от всяка любима приказка! Време е за четене! Да прочетем по откъсче от всяка любима приказка!

С приказките е прекрасно – виждаш всичко ти по-ясно! Приказките С приказките е прекрасно – виждаш всичко ти по-ясно! Ясно виждаш ти ламята, даже принца във гората; ясно чуваш го да пее нежно мъничкият славей. Сам и мириса улавяш – вълшебните треви познаваш. С приказките си в небето, гониш вятъра в полето; с тях си даже под земята - държиш принцеса за ръката. Лесно вникваш във нещата, леко става на душата! А.Г.

КРАЙ НА ЧАСА, НО НЕ И НА ЧЕТЕНЕТО! ЗА ДОМАШНА РАБОТА ДОВЪРШЕТЕ ЗАПОЧНАТИТЕ ПРИКАЗКИ! УРОКА ПОДГОТВИ ЗА ВАС АНИ ГОСПОДИНОВА, ЧОУ “ВЕДА”, СОФИЯ, ПО МАТЕРИАЛИ ОТ ИНТЕРНЕТ